Haberler

Denizden 60 Kilometre Uzakta Karides Yetiştirdi

Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yerleşkesi içindeki Teknokent'te su ürünleriyle ilgili araştırma geliştirme şirketi kuran kadın girişimci Asuman Beksarı, Türkiye'de ilk kez denizden 60 kilometre uzakta 2 ayrı cins karides yetiştirdi.

Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yerleşkesi içindeki Teknokent'te su ürünleriyle ilgili araştırma geliştirme şirketi kuran kadın girişimci Asuman Beksarı, Türkiye'de ilk kez denizden 60 kilometre uzakta 2 ayrı cins karides yetiştirdi.

Su ürünleri mühendisi Aysun Beksarı, öğrencilik yıllarından bu yana hayali olan yengeç ve karides yetiştiriciliği ile ilgili çalışma yapmak için 7 ay önce, Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Prof.Dr. Metin Kumlu ile birlikte şirket kurdu. Karides yetiştiriciliği ile ilgili hazırladıkları projelerle Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve KOSGEB'e başvuran Beksarı ve Prof. Dr. Kumlu, kredi desteği aldı. Hemen işe başlayan çift, hazırladıkları havuzlara Adana'ya 60 kilometre uzaklıktaki Karataş ilçesinden deniz suyu taşıyarak, deniz dışında karides yetiştirdi. Ülkede tüketilen karidesin denizden avlandığını veya ithal edildiğini belirten Beksarı, "Türkiye'de karides yetiştiren kimse yok. Bu konuda ilk yatırım yapacak kişiler, büyük avantaj sağlayacaktır. Yatırımcıları bekliyoruz" dedi.

"KARİDESİN EKONOMİK GETİRİSİ ÇOK FAZLA"

Su ürünlerinin ekonomik getirisinin çok fazla olduğunu belirten Beksarı şöyle konuştu:

"Karidesi ticari boyuta yansıtabilmek için elimizi taşın altına koymamız gerektiğini düşündük. Türkiye'de su ürünleri konusunda araştırma geliştirme yapan tek firmayız. Yatırımcının önünü açmak için çalışıyoruz. Biri bize gelip, 'Burada karides yetiştiriciliği yapmak istiyorum' diyenleri artık yönlendirebilecek durumdayız. Şu anda 2 karides türü üzerinde çalışıyoruz. Bunlar İskenderun jumbo karides ve ıslah edilmiş pasifik beyaz karides türüdür. Bu 2 türü bölgemiz koşullarında hasat koşullarına kadar getirmiş durumdayız. Türkiye'de karidesi ticari boyuta taşıyan kimse yok. Bu konuda Adana'nın Karataş İlçesi'nde yetiştiricilik yapmaya çok uygun araziler var. Aynı anda milyarlarca yavru üretilebilir. Üretimde Amerikan pasifik beyazı 3.5 ayda, İskenderun jumbo karides ise 5 ayda istenilen boyuta ulaşıyor. veya istenilen boyuttayken hasat edilebiliyor. Deniz kenarına yakın, her biri 5-10 dönümlük toprak havuzlarda üretilecek karides, yatırımcıya büyük kar ettirecektir." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Üniversitesi Karataş Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title