Haberler

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Samsun'da, "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı", denize çelenk bırakılarak kutlandı.

Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, Samsunum-1 gemisinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, denizcilik sektörünün, sağladığı girdilerin büyüklüğü nedeniyle ülke ekonomileri için lokomotif görevi gördüğünü söyledi.

Türk milletinin yaklaşık bin yıllık deniz kültürü ve mirasına sahip olduğunu vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Türk milleti bu süreçte çok büyük denizciler yetiştirip denizcilikte çok önemli başarılar elde etmiş ve adını tarihe yazdırma başarısını göstermiştir. Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptir. Nitekim denizleri iyi kullanan ülkelerin diğerlerine göre çok daha güçlü, çok daha refah içinde oldukları görülmektedir. Ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde kapitülasyonlar nedeniyle denizlerimizdeki ticaret hakkı yabancıların elinde bulunuyordu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki ticaret hakkı yeniden düzenlenerek Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere verilmiştir. Böylece yabancıların denizlerimizden elde ettiği sayısız çıkarlara son verilmiş, karasularımızda seyrüsefer hakkı asıl sahibine, Türk bayraklı gemilere geçerek deniz ulaşımı ve tüm denizcilik faaliyetleri millileştirilmiştir. Türk denizciliği bugün geldiği noktayı, kabotaj hakkının varlığına borçludur."

Daha sonra Samsun Vali Vekili Haluk Şimşek, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Samsun Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Albay Murat Özer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, görevleri uğruna hayatlarını kaybeden deniz şehitleri anısına geminin arka bölümünden denize çelenk bıraktı.

Daha sonra geminin, Yelken Kulüp Rıhtımı'na yanaştırılmasının ardından iftar programı düzenlendi.

Kaynak: AA / Güncel

Aydın Ünal Samsun Politika Güncel Haberler

title