Haberler

Deniz Üzerine Yapılan Golf Sahasına 1 Milyon Taş

Samsun Büyükşehir Belediyesinin deniz üzerine dolgu yöntemiyle yaptığı 150 futbol sahası büyüklüğündeki 18 delikli golf sahasına bugüne kadar 1 milyon taş yerleştirildi.

İLYAS GÜN - Samsun Büyükşehir Belediyesinin deniz üzerine dolgu yöntemiyle yaptığı 150 futbol sahası büyüklüğündeki 18 delikli golf sahasına bugüne kadar 1 milyon taş yerleştirildi.

Samsun'da 75 futbol sahası büyüklüğündeki 300 dönüm arazide büyük bölümü deniz dolgusu üzerine yapılan golf sahası, 9 delikli olarak 15 Temmuz 2016'da hizmete açılmıştı. Sahanın 600 dönüm alanda 18 delikli hale getirilmesi için kamyonlarla her gün onlarca sefer yapılarak getirilen dev kayalar denize konuluyor.

Yaklaşık 2 yıldır devam eden çalışmalarda deniz dolgusu olan alana bugüne kadar 1 milyon taş yerleştirildi. Golf sahasının tamamlanması için denize 2,5 milyon ton ağırlığında 1 milyon 400 bin taş yerleştirilmesi planlanıyor.

Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, AA muhabirine, ilk etapta 300 dönümlük alana 9 delikli golf sahası yaptıklarını ancak uluslararası müsabakaların düzenlenmesi için sahanın 18 delikli hale getirilmesi kararı aldıklarını söyledi.

Deniz dolgusuna devam ederek alanın büyüklüğünü 600 dönüme çıkardıklarına işaret eden Yurt, "600 dönüm, 150 futbol sahası büyüklüğünü ifade ediyor. Sahayı hemen denizin bitişiğine yapıyoruz. Bu nedenle sahanın deniz dalgalarına karşı tahkim edilmesi gerekiyor. Sahanın etrafı 2 bin 100 metre uzunluğunda yarım ada şeklinde." dedi.

Sahanın etrafına 2,5 milyon ton kaya tahkimatı yapmaları gerektiğinin altını çizen Yurt, "Sahayı 9 delikli olarak geçen yıl bitirmiştik. Şu ana kadar 6 deliğini daha bitirerek toprak tesviye işlemini tamamladık. Golf çok kompleks bir iş. Bunun için Amerikalı bir firmadan müşavirlik hizmeti alıyoruz. Sahanın içindeki dereleri, vadileri, kumsalları Amerikalı mimar yapıyor. Tepeleri de yine Amerika'dan getirdiğimiz dozer operatörleriyle şekillendiriyoruz. Kıyı kesimde sadece 3 delikli kısım kaldı. Yıl sonuna kadar sahayı bitirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'in hırçın dalgalarına karşı sahanın alt bölümünü 2 ila 6 tonluk taşlarla tahkim ettiklerini anlatan Yurt, "Deniz dalgalarına karşı sahayı ancak böyle koruyabilirdik. 1 milyonuncu taşı denize yerleştirerek işin büyük bölümünü bitirmiş olduk." diye konuştu.

"Dünyada kamu eliyle yapılan ilk golf sahası"

Yurt, yaptıkları golf sahasının bünyesinde hep ilkleri barındırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sahamız deniz dolgusu olması bakımından dünyada ilk. Hem Türkiye'de hem de dünyada kamu eliyle yapılan ilk golf sahası, bunun bir örneği daha yok. Gençlik ve Spor Bakanımıza, verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye'den ve dünyanın her yerinden bu sahaya duyulan ilgi artıyor. Sahaları kendi içinde derecelendiren golf sporcuları, Samsun'un ortanın üstünde zorluğa sahip bir saha olduğunu ifade ediyor. Oynanmaya değer bir saha olarak görüş bildiriyorlar. Samsun artık golf sahası sayesinde dünyanın her tarafında tanınır hale geldi. Golf sahası sayesinde sınıf atladık. Bugün Amerika'da 22 bin, Avrupa'nın en küçük ülkesinde bile 600 golf sahası var ama ülkemizde sadece 22 saha bulunuyor. Bunu artırmalıyız."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Yurt Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title