Haberler

Deniz Kaplumbağalarının Rehabilitasyon Çalışmaları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kaplumbağalarını araştırma, kurtarma ve rehabilitasyon çalışmalarına devam edildiğini bildirdi Bu sene Köyceğiz Dalyan Özel Koruma Bölgesi'nde 418 adet deniz kaplumbağasının yuva kaydı yapıldığı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kaplumbağalarını araştırma, kurtarma ve rehabilitasyon çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, deniz kaplumbağalarını araştırma, kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün görev ve sorumluluğundaki korunan alanlarda; nadir, nesli tehlikede, tehlikeye düşebilir bitki ve hayvan türlerinin bulundukları bölgelerdeki popülasyonların tespit edilmesi, bunlara yönelik tehditlerin belirlenmesi ve korunmalarına yönelik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla projelerin geliştirildiği kaydedildi.

Buna göre, yapılan gece çalışmalarında, arazide yumurtlamaya çıkmış olan ergin dişiler belirleniyor, bu deniz kaplumbağalarının ölçümleri alınarak markalama işlemleri yapılıyor.

Her gün gerçekleştirilen gündüz çalışmalarında bir önceki gece çıkmış kaplumbağaların yuvaları işaretlenerek GPS kayıtları alınıyor.  Önceden belirlenen yuvalar kontrol edilerek predasyon, yavru çıkışı ve kontrol amaçlı yuva açılışlarının verileri kayıt ediliyor. Türün yuvalama alanlarının sayısal haritaları üretiliyor.

-18 bin 571 adet yavru çıkışı gerçekleşti

Köyceğiz-Dalyan Özel Koruma Bölgesi'nde 418 adet deniz kaplumbağasının yuva kaydı yapıldı. Bu yuvalardan 98'i predasyona uğradı. 341 yuvanın kontrol açılışı tamamlandı ve bunun sonucundaki verilere göre 18 bin 571 adet yavru çıkışı gerçekleşti.

Ayrıca 2014 yılı içerisinde 19 yaralı deniz kaplumbağası tedavi altına alındı. Tedavi süreci boyunca 4 adet kaplumbağanın tedavisi olumsuz sonuçlandı. Tedavisi tamamlanan 2 adet kaplumbağa denize salınırken 13 adet deniz kaplumbağasının tedavisi halen sürüyor.

Yuvalama periyodu süresince kumsalların yoğun olduğu saatlerde, yerel halk ve kumsala gelen ziyaretçiler, yapılan çalışmalar ve deniz kaplumbağaları hakkında proje yürütücüleri tarafından el broşürleri, afişler, slayt ve filmler aracılığıyla bilgilendiriliyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Köyceğiz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title