Haberler

Deniz Kaplumbağalarına Köpek Tehdidi

MUSTAFA GÜNGÖR/BASİR GÜLÜM - Yumurta bırakmak için Mersin sahillerine gelen deniz kaplumbağaları, sokak köpeklerinin saldırısına uğruyor.

MUSTAFA GÜNGÖR/BASİR GÜLÜM - Yumurta bırakmak için Mersin sahillerine gelen deniz kaplumbağaları, sokak köpeklerinin saldırısına uğruyor.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine, deniz kaplumbağalarının Türkiye ve Mersin açısından çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'deki 22 üreme alanından 5'inin Mersin'de bulunduğunu belirten Ergene, "Caretta caretta ve kelonya midas türü yeşil deniz kaplumbağaları Mersin'de Göksu, Kazanlı, Alatepe, Davultepe ve Anamur kumsallarına yuva yaparak nesillerini devam ettirmeye çalışıyor" dedi.

Deniz kaplumbağalarının içgüdüsel şekilde doğdukları kumsala gelip yumurta bıraktıklarını aktaran Ergene, "Ancak bu kumsallar çok büyük zarara da uğruyor. Doğduğu kumsala geldiğinde bu kumsalın yerinde olmadığını görüyor. Beton yığınıyla karşılaşıyor. Çok az kalan kumsalda yumurtasını bırakmaya çalışıyor" diye konuştu.

Ergene, yumurtalarını bırakmak üzere sahillere çıkan canlıları ise çeşitli tehditlerin beklediğini, deniz kaplumbağalarının son yıllarda özellikle sokak köpeklerinin saldırısına uğradığını ifade etti.

Köpeklerin deniz kaplumbağalarını besin maddesi olarak görmeye başladığını dile getiren Prof. Dr. Ergene, şöyle devam etti:

"Deniz kaplumbağaları sadece yumurtlama döneminde, yani 2 yılda bir karaya çıkıyorlar. Bu eylem sırasında da aç bir köpeğin saldırısına uğrayarak hayatlarını kaybediyorlar. Son günlerde Anamur sahilinde köpek saldırılarıyla birkaç kaplumbağa hayatını kaybetti, birkaçı da ciddi yaralandı. Son 5 yılda 12 deniz kaplumbağası köpek saldırısına uğradı. Bunların bir kısmı iyileşti, bir kısmı öldü. Bu yıl da 4 kaplumbağaya köpekler saldırdı. Bu acımasız saldırının önüne geçebiliriz. O bölgede bulunan köpeklerin toplanması kısa süre için çözüm sağlayacaktır. Köpekler deniz kaplumbağasının kolay besin olduğunu öğrendi. Bu köpekleri oradan uzaklaştırmak gerekiyor."

Deniz kaplumbağalarının kara kaplumbağaları gibi kafalarını içeri çekemediğini bildiren Ergene, bu canlıların saldırı karşısında çok çaresiz kaldığını anlattı.

Ergene, deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için herkesi sorumlu davranmaya çağırdı.

Kaynak: AA / Yerel

Mersin Üniversitesi Türkiye Anamur Göksu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title