Haberler

Deniz Gezmiş'in Vasiyeti Yerine Getirilmedi

Güncelleme:

Deniz Gezmiş'in "kardeşime bırakıyorum" dediği kitapların 12 Mart'ta yakıldığı ortaya çıktı. Gezmiş, bu gerçeği öğrenemeden darağacına gitti.

Deniz Gezmiş'in idamdan önce ailesine yazdığı son mektubunda "kardeşime bırakıyorum" dediği Kitapların Gezmiş idam edilmeden askeri darbenin korkusuyla ailesi tarafından yakıldığı ortaya çıktı.

DENİZ GEZMİŞ'İN HABERİ OLMADI

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş'in idam öncesi yazdığı veda mektubunda kardeşi Bora Gezmiş'e bıraktığı kitapların 12 Mart askeri darbesinde ailesi tarafından yakıldığı ancak Gezmiş'in bunu bilmediği ortaya çıktı.

Yazar Orhan Tüleylioğlu'nun 328 olarak yayımlanan 'Yalnız Kitap' adlı çalışması Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nın yayın evi tarafından yayımlandı. “Neden Öldürüldüler Serisi, Namlunun Ucundaki Mahalle, Maraş ve Sivas Katliamlarını anlatan” kitapların altındaki imzanın sahibi olan Tüleylioğlu bu kitabında yasaklanan kitapları konu edindi. Kitap; Uğur Mumcu’dan Aziz Nesin’e, Nazım Hikmet’ten Orhan Veli Kanık’a, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Gabriel Garcia Marquez’e kadar onlarca isim bir araya getirmiş.

VASİYETİ YERİNE GETİRİLMEDİ

Kitapta yazılan konulardan biri ise 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen 68 kuşağının öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş'in idam edilmeden babasına hitaben yazdığı son mektubu. Gezmiş'in mektubunda yazdığı,"Kitaplarımı kardeşime bırakıyorum, kendisine özellikle tembih et, onun bilim adamı olmasını istiyorum” satırlarını yazar Tüleylioğlu araştırmış. Sonucunu da kitabına taşımış. Meğer, Deniz’in mektubunda kardeşine bıraktığını söylediği kitaplar, aslında 12 Mart döneminin karanlık günlerinde ailesi tarafından yakılmış. Deniz'in ise bundan hiç haberi olmamış.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Deniz Gezmiş Uğur Mumcu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (51)

Agnemordaleagnemordale@yandex.com:

Komünizm in savunucuları bağımsız Türkiye diye nara atması çok saçma değil mi? Ellerinde Rus bayrakları ile sözde ABD ye karşı olmak ile Türk ve Türk milletinin ne alakası vardı? Burası bir Turk Devletidir, Türkler, Türk Milliyetçisidir, gerisi vatan hainidir.. Ve ihanetin bedeli ölümdür...

28
55
yanıtYanıtla
galipm.galipcoskun@hotmail.com:

sen demokrasiden ne anlarsın sen bağımsız türkiyeden ne anlarsın esas vatan haini sensin onlar bizim için öldü sen şimdi bir köle olduğundan da bir haber sin

yanıt0
yanıt0
wasiswas@hotmail.com:

adam doğru söylemiş 'galip' ağa....hem 'tam bağımsız Türkiye' diyeceksin hem elinde orak-çekiç ! ne alaka! köle olan , bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan senin gibinerden geldiğini kime hizmet ettiğini bilmeyenlerdir.

yanıt0
yanıt0
Ağnemordaleagnemordale@yandex.com:

Sizler Haklısınız! Çünkü bu ülkede, Hırsızlar en iyi müslüman, vatan hainleri kahraman, askerler terörist olduğuna göre, gusul abdesti ile kiliseye gidip ineğe tapmak gayet normal oluyor! Türk milliyetinin tek dayanağı, Dini İslam bedeni Türk olmaktır. ne kominizm be faşizm ne de sahte dincilik Türk e yakışmaz... Ülkemizde yapılan hırsızlıklara çanak tutan sözde müslümanlar olduğu sürece Atatürkçü faşist ve koministlerin olması gayet yerinde bir tespittir.

yanıt0
yanıt0
VelicaNvelican@gmail.com:

E ne olmuş yani çok mu önemli!!!

23
55
yanıtYanıtla
XYZatalay2332@hotmail.com:

SİZ HİÇ GERÇEK BİR DEVRİMCİNİN GERÇEK BİR DİNDARIN GERÇEK BİR ÜLKÜCÜNÜN KOLUNDA 700 MİLYARLIK SAAT GÖRDÜNÜZ MÜ DUYDUNUZ MU?

69
3
yanıtYanıtla
Kaptan Paşaoğlumahmutdogan1960@hotmail.com:

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, üç fidanmış, ne demekse? Ne yani yönetimi ya da rejimi beğenmeyen herkes eline silah alıp dağa mı çıkmalı? Bu üç fidanın hüneri neyse biz de öğrensek. Terörizm bu topraklara üç fidan denen bu kişilerce sokuldu ve 40 yıldır bu belayla uğraşıyoruz. Bazıları, suçu bu millete hizmet etmek olan Menderes'in idamına alkış tutarlar da Mehmetçik'e silah çeken bunlar için ağıt yakarlar.

20
39
yanıtYanıtla
Gökdeniz_uner78@hotmail.com:

Bu kişiler hiç bir zaman Askere,Polise silah çekmemiştir.

yanıt0
yanıt0
Aabdullahpala3429@hotmail.com:

12 askeri darbesini olgunlaştırmak için çalışan satılmışın teki.halan konuşuluyor olması gereksiz

19
39
yanıtYanıtla
111111@hotmail.com:

Ondaki yüreğin ondabiri sende olsaydı keşke.

yanıt0
yanıt0
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title