Haberler

Denetim Ekiplerini Görünce, Tüfeğini Göle Attı

Kocaeli'de usulsüz avcılıkla ilgili denetim yapan ekipleri gören bir kişi, av tüfeğini göle atarak cezadan kurtulmak istedi.

Kocaeli'de usulsüz avcılıkla ilgili denetim yapan ekipleri gören bir kişi, av tüfeğini göle atarak cezadan kurtulmak istedi. Gölde inceleme yapan ekipler, söz konusu av tüfeğini gölde bularak sahibi hakkında yasal işlem başlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Kocaeli Şube Müdürlüğü ekipleri, usulsüz avcılıkla mücadele faaliyetleri kapsamındaki denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Gün ağarmadan denetimlere başlayan ekipler, 3 araç ve idari personeller dışında 15 personelle her ilçede, özellikle sulak alanlarda koruma kontrol faaliyetlerine devam ediyor.

AA ekibinin de izlediği denetimler sırasında, Sapanca Gölü'nün Maşukiye Mahallesi kesiminde, sazlıklar arasında bir kişinin tüfekle ateş ettiğini gören ekipler, söz konusu sazlık bölgeye giderek inceleme başlattı.

Ekiplerin, eski bir kayıkla iskeleye yanaşmaya çalışan kişiye, ateş edenin kendisinin olup olmadığını sorması üzerine, kayıktaki kişi, "tüfeği olmadığını, sazlıklar arasında başka bir kişinin ateş ettiğini, kendisinin de balık avlamak için göle geldiğini" söyledi.

Söz konusu kişinin ayrılmasının ardından, yanında balık avlamak için olta ya da her hangi bir malzeme olmadığını fark eden ekipteki bir görevli, kaçak avcının, tüfeğini daha sonra geri almak üzere sazlıklar arasına gizlemiş olabileceğini düşünerek, bir bölümü su alan kayıkla sazlıklar arasına girdi. Bir sopayla balçık zemini tarayan görevli, kısa süre içinde göldeki av tüfeği çıkarttı.

Bunun üzerine ifadesine başvuran avcı, tüfeğin kendisine ait olduğunu kabul ettikten sonra hakkında tutanak tutularak idari işlem başlatıldı.

Denetim çalışmaları kapsamında göl çevresinde silah seslerini takip ederek bu bölgedeki 20 avcının belgele ve av tüfeklerini kontrol eden ekipler, usulsüz avlanan 2 kişinin daha tüfeğine el koyarak işlem yaptı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Kocaeli Şube Müdürü Nevzat Alğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftanın 7 günü 24 saat esasına göre av koruma kontrol faaliyetlerinde bulunduklarını belirterek, bölgede salı, çarşamba, cumartesi ve pazar günlerinin "av günü" olduğunu söyledi.

-"Takozu olmayan tüfeklere el konuluyor"

Avcıların, ava açık günlerde avlanıp avlanmadıklarını, avcılık belgelerinin bulunup bulunmadığını, vizeleri ile tüfeklerin ruhsatlarının olup olmadığına bakıldığını ifade eden Alğan, tüfeklerde, hazneye 2 fişekten fazlasının konmasını engelleyen "takoz" bulundurulmasının en fazla önem verdikleri konu olduğunu bildirdi.

Alğan, 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu gereği haznesine 2'den fazla fişek konan tüfeklere el koyduklarını vurgulayarak, bundaki amacın, canlılara, yaban hayvanlarına kaçma imkanı sağlamak olduğunu kaydetti.

"Avcılarımızdan ricamız, takozsuz tüfekle ava çıkmamalarıdır" diyen Alğan, şöyle konuştu:

"Yaban hayvanları da canlıdır. Belli dönemlerde ava izin verilmektedir. Avlanma izin süreleri içinde av yapılması, gece avcılığının yapılmaması, teyp ve

'canlı mühre' dediğimiz, ördek ve saka gibi hayvanların kullanılmaması gerekmektedir. Av sezonu dışında da faaliyetlerimiz devam etmektedir. Kural ve kaidelere uymayan vatandaşlarımızın cihazlarına, tüfeklerine el konulmakta ve idari para cezaları uygulanmaktadır. Kural ve kaidelere uyarak avlanma yaparsak gelecek nesillere yaban hayvanlarını tanıma imkanı sağlamış olacağız. Avcılıkta, vurmak çok basittir ancak korumak, kollamak basit değildir. Onlar da birer canlı, doğanın güzellikleridir. Sülünü, kekliği, karacası, doğa bunlarla güzeldir."

-"Geçen yıl 151 bin lira ceza kesildi"

Avcılığa karşı olmadıklarını ancak bunun kural ve kaideler doğrultusunda yapılması gerektiğine vurgu yapan Alğan, "2012-2013 av sezonunda bu güne kadar 151 bin lira ceza kestik, 53 tüfeğe el koyarak ihaleyle sattık. El konulan ruhsatlı tüfekleri ise sahiplerine iade ettik. Bu yılın ilk 15 günününde ise takozsuz 30 tüfeğe el koyduk" ifadesini kullandı.

Alğan, Kocaeli'de belgeli 3 bin 720 avcının bulunmasına rağmen belgesiz olarak bu faaliyetleri yapan kişilerin var olduğunu dile getirerek, belgesiz avcıları, açtıkları kurslara katılarak sertifika almaları gerektiğini bildirdi.

Avcılık belgesi olmayanlara 430 lira idari para cezası kesildiğini anlatan Alğan, takozsuz av tüfekleriyle avlananlara da 270 lira ceza kesildiğini kaydetti.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Göle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title