Haberler

Demokratikleşme Paketi

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı pakette "kamu kurum ve kuruluşlarında başörtüsü yasağının kaldırılması" kararına yer verilmesi, başörtüsü yasağı nedeniyle üniversiteden ayrılmak zorunda kalan öğrencileri memnun etti Üniversite öğrencisi Sohbet: "Bu bizim için hayal edemeyeceğimiz güzellikte bir şey oldu"

ADEM YILMAZ - Demokratikleşme Paketinde, "kamu kurum ve kuruluşlarında başörtüsü yasanının kaldırılması" kararına yer verilmesi, 28 Şubat sürecinde üniversiteden ayrılmak zorunda kalan kadın tarafından memnuniyetle karşılandı.

Hatice Sohbet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde İnönü Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünde eğitimine devam ettiğini ancak başörtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. O dönemde sık sık uyarı aldıklarını ve daha sonra kampüse girişlerinin yasaklandığını anlatan Sohbet, şunları kaydetti:

"Keyfi bir karar yüzünden hepimiz bir dönem sonra okullarımızı bırakmak zorunda kaldık. Daha doğrusu bıraktırıldık. Devamsızlıktan kaydımız silindi. Burslarımız kesildi, devlet yurtlarına alınmamaya başlandık. Bunların tek sebebi başörtüsü takmaktı. Tehdit unsuru oluşturulduğumuz ileri sürülerek üniversiteye alınmadık. 'Şimdiye kadar böyle bir sorun oldu mu' dediğimizde, 'yok öyle bir sorun olmadı' şeklinde cevap alıyorduk. 'Niye böyle yapılıyor' dediğimizde de 'bize böyle deniliyor' cevabı veriliyordu. Maaselef birçoğumuzun hayatı bu şekilde karartılmış oldu."

"Umudumuzu kaybetmiştik"

Sohbet, direnip yasağı kaldırmak istediklerini ancak o dönem bunu başaramadıklarını ifade etti.

Zaman zaman umutlarını kaybettiklerini, kapıların kendilerine kapandığını düşündüklerini anlatan Sohbet, "2011'den itibaren üniversitelerde başörtüsü yasağı kalktı, 28 Şubat mağdurlarının çoğu tekrar okullarına döndü. Kamuda başörtü yasağının kalkacağını hayal edemiyorduk. Bu bizim için hayal edemeyeceğimiz güzellikte bir şey oldu. Umarım devam eder, daha da geniş kapsamlı özgürlüklere vesile olur" diye konuştu.

Yeniden sınava girdi

Önceki yıl Kilis 7 Aralık Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümüne kayıt yaptırdığını dile getiren Sohbet, şöyle devam etti:

"Dört yıllık fakülteyi 16 yıl sonra bitireceğim. Normalde 2002'de üniversiteyi bitirip mesleğime başlamam gerekiyordu. Ancak yasaklar yüzünden iki yıl sonra mezun olacağım. Bunun yanında Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) 40 yaş engeline takıldık. Şimdi bu sorun düzeltildi ama benim durumumda olanlar sadece 2 kez bu sınava girebilecek. Yaşadığımız bu problemin de çözülmesini bekliyoruz." - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title