Haberler

Demokratik Kongo'da Muhaliflerin Gözaltına Alınması

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bazı avukatlar, başkent Kinşasa'da geçen hafta muhaliflerin yasaya aykırı olarak gözaltına alındığı gerekçesiyle şikayette bulundu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bazı avukatlar, başkent Kinşasa'da geçen hafta muhaliflerin yasaya aykırı olarak gözaltına alındığı gerekçesiyle şikayette bulundu.

Adli kaynaklar, avukatların "Filimbi" adlı halk hareketinin açılışında muhaliflerin delil gösterilmeden, keyfi olarak gözaltına alınmasını gerekçe gösterdiğini belirtti.

İnsan hakları savunucusu Maitre Jean Baka da erişimin ücretsiz olduğu ve gazetecilerin bulunduğu bir konferansa katılanların gözaltına alınmasını şaşkınlıkla karşıladığını ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende ise bu konuyla yargının ilgileneceğini, hükümetin müdahale etmeyeceğini, olayla ilgili şimdilik yorum yapmanın gereksiz olduğunu açıkladı.

Öte yandan, gözaltına alınanlardan bazı muhalifler ve batılı gazetecilerin serbest bırakıldığı ancak aralarında muhalefetten bir milletvekilinin oğlunun da bulunduğu 7 muhalifin hala gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya karşı olduğu öne sürülen "Filimbi" adlı halk hareketinin kuruluşu dolayısıyla geçen hafta düzenlenen basın toplantısını güvenlik güçleri basmış ve aralarında Senegalli ve Burkina Fasolu muhaliflerin yanı sıra Amerikalı bir diplomat, Fransız, İngiliz ve Belçikalı gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi gözaltına almıştı.

Mende, geçen hafta Burkina Fasolu ve Senegalli 3 muhalifin sınır dışı edilmesine karar verildiğini açıklamıştı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Devlet Başkanı Kabila'nın yeniden iktidara gelmesi için anayasa değişikliğine gitme planlarına karşı çıkanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda ocakta 42 kişi ölmüştü.

Muhaliflerin, devlet başkanlığı ve genel seçimler için nüfus sayımı şartı koşan yasa tasarısını protesto etmesi üzerine senato 23 Ocak'ta, tasarıyı muhalefetin istediği şekilde "nüfus sayımı şartı" ifadesini kaldırarak kabul etmişti.

Senatoda kabul edilen tasarıyla, muhalefetin talep ettiği gibi nüfus sayımı ile seçmen listesinin yenilenmesi şartları olmadan 26 Kasım 2016'da genel ve devlet başkanlığı seçimleri yapılabilecek.

Tasarısının yürürlüğe girmesi için meclis tarafından onaylanması gerekiyor.

Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, tasarının 2001'de iktidara gelen Kabila'nın 3. kez devlet başkanlığı yapmasını sağlamak amacıyla sunulduğunu savunuyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Burkina Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title