Haberler

Demokrasi İçin Birlik Platformu'ndan Referandum İçin "Hayır" Kampanyası

ÇEŞİTLİ  siyasi parti, sivil toplum örgütü, dernek, sendika ve bireysel aktivistin bir araya gelerek oluşturduğu Demokrasi İçin Birlik Platformu, bugün referandum için hayır kampanyasının tanıtımını yaptı.

Demokrasi İçin Birlik Platformu'nun Kenter Tiyatrosu'ndaki kampanya tanıtım toplantısına birçok isim katıldı. Ercan Karakaş, Süleyman Çelebi, Sarp Kuray, Nur Sürer, Hüsnü Mahalli, Ayşenur Arslan, Levent Tüzel, Ufuk Uras, Celallettin Can, Hasip Kaplan, İhsan Eliaçık, Arzu Çerkezoğlu, Filiz Kerestecioğlu, Sezai Temelli ve Mücella Yapıcı bu isimler arasındaydı.

"SOL BİRLİKTELİK DEĞİL"

Birlikteliklerinin bir sol birlik olmadığını söyleyen Yazar Ayşegül Devecioğlu, "Bütün toplum kesimleriyle konuşacak, kutuplaşmaya deva olacak, bütün kesimlerle konuşan bir topluluktan söz ediyoruz. Yeni bir demokrasi anlaşıyını gündeme getirmiş bir birliğiz" dedi.

MANİFESTO OKUNDU

Ardından Demokrasi İçin Birlik Platformu'nun manifestosu okundu. 'Hayır biz Varız başlıklı' manifestoda anayasa değişikliğinin tartışılmaya başladığı anda meşruiyetini yitirdiği, OHAL koşullarında halkın özgür iradesinin oluşamadığı belirtildi. Değişikliğin bir memleket meselesi haline geldiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kimse bu kadar yetkiye sahip olmamalı. Tek adam yönetimi Türkiye'nin geleceği, huzuru, kalkınması, istikrarı açısından kesin bir geri dönüş. İktidarın gücünün siyasal iktidardan tamamen bağımsız, güçlü kurumla ve yapılar eliyle dengelenmesi ve denetlenmesi zorunlu."

"BU SİSTEME GEÇİT VERMEYELİM"

Demokrasi İçin Birlik Platformu'nun toplantısından Tiyatro Sanatçısı Orhan Alkaya da anayasa değişikliğinin maddelerine tek tek değinerek, kendileri açısından ortaya çıkacak sıkıntıları anlattı.

Alkaya, "Bir toplumsal uzlaşı ortamı sağlanamadığı için tamamen gündemden kalkmış olan başkanlık sistemi, birden bire en önemli gündem oldu. Oysa demokrasilerde Anayasa yangından mal kaçırır gibi yapılmaz. Özgür bir ortamda, her kesimin düşüncelerini ifade edebileceği, koşullarda yapılır. Ülkemizi on yıllarca etkileyecek yasalar bir ayda hazırlandı. Bu acele niye ?"diye soran Alkaya sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Neden Anayasa'yı üç ayda değiştirmek için gece gündüz çalışıldı? Bu anayasa değişikliği halkın somut dertlerine çözüm değil. Çünkü toplumsal uzlaşma aranmadı. Sizi tek adam rejimine ikna etmek isteyenlere cevabımız var. Güçlü Başkan Güçlü Türkiye diyorlar . Hayır güçler Türkiye halkının değil, başkanın elinde toplanıyor. Olacağı söyleyelim. Türkiye güçlü bir başkanın hükmettiği, zayıf bir ülke haline gelecek. Sonuç, bütün yetkileri bir elde toplamak hiçbir ülkeye iyi gelmemiştir. O tek adamın kim olduğu, hangi partiden olduğu hiç önemli değildir. Bugün sevdiğin birisi başkan olacak diye düşünebilirsin. Ama yarın nefret ettiğin, hatta korktuğun biri aynı yetkilerle başkan olabilir. Sorun tek adamlar üretmeyecek sistem kurmaktadır. O tek adamları getirmek kolay, göndermek çok zordur. Bu sisteme geçit vermeyelim" dedi.

"YETMEZ AMA EVET" DİYENLER ÖZELEŞTİRİ YAPTI MI ?

Demokrasi İçin Birlik Platformu'nun içinde 2010 referandumuna "Yetmez ama evet" kampanyasına destek verenlerin de bulunduğunu, bu konuda bir özeleştiri yapılıp yapılmadığını soran bir gazeteciye HDP eski İstanbul Milletvekili Levent Tüzel yanıt verdi. Tüzel soruya," Artık bu tehlikeli gidişatın karşısında durmak gerektiğini anlayıp, doğru tutumun yanında, bugün referandum açısından hayır demenin doğru tutum olacağını düşünüyorlar ve bu harekete de güç veriyorlar Bu özeleştirinin kendisi" yanıtını verdi.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ercan Karakaş Orhan Alkaya Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title