Haberler

Demitaş: "Bu Değişmesin Dediğiniz Maddeler Darbeci Kenan Evren ve Cuntası Tarafından Yapılmış"

Görüntü Dökümü: HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "İç savaşlar, iç çatışmalar uzun süre planlanıp, taammüden hayata geçirilen tarihsel acı olaylar değildir.

Görüntü Dökümü:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamaları HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

"İç savaşlar, iç çatışmalar uzun süre planlanıp, taammüden hayata geçirilen tarihsel acı olaylar değildir. İşte bu şekilde kamplaşma kutuplaşma sonrasında bir kıvılcım bir bakarsınız ki hiç birimizin hesap etmediği, hiç birimizin öngörmediği bir yerden bir kıvılcım, hiç kimsenin durduramayacağı bir iç savaş başlatır Allah korusun"

-"Bosna, Yugoslavya, yakın zamanda Suriye bunlar hep acı örnekler. Kim başlattı bilemezsiniz, sorumluyu bulamazsınız. Çünkü bir kişi değil. Hatalar silsilesi, peş peşe üst üste geldi bunun ortamı oluştu, gerisi sadece kıvılcıma bakar"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "iç savaşların ve iç çatışmaların uzun süre planlanıp, taammüden hayata geçirilen tarihsel ve acı olaylar olmadığını" belirterek, "İşte bu şekilde kamplaşma kutuplaşma sonrasında bir kıvılcım bir bakarsınız ki hiç birimizin hesap etmediği, hiç birimizin öngörmediği bir yerden bir kıvılcım, hiç kimsenin durduramayacağı bir iç savaş başlatır Allah korusun" dedi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) belirleneceği genişletilmiş Parti Meclisi (PM) toplantısı, Dünya Ticaret Merkezi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Selahattin Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, HDP'nin Türkiye partisi olduğunu belirtti.

Demirtaş, "çoğulcu demokrasi, otoriteci merkezi yönetim yerine demokrasiye tabanın da katıldığı bir sistem, her koşulda barış, emekçi ve kadın eşitliği"nin kendilerini birleştiren ilkeler olduğunu bildirdi.

Demirtaş, "Diğer partiler Türkiye partisi olur mu bu şekil olmaz mı takdir onların, biz onları zorlayacak değiliz. 'İlle Türkiye partisi olun' falan diyecek halimiz yok. Takdir onların, kimi faşist olmayı seçmiş, ırkçı olmayı seçmiş, kimi dinci olmayı seçmiş biz karışıyor muyuz onlara? Yok. Fakat bunlar, bu kimlikleri ve tekçi yapıları teşhir olmasın diye sürekli hep birlikte bize saldırıyorlar" dedi.

Ortadoğu'nun tarihsel ve Türkiye'nin tarihsel bir kırılma yaşadığını savunan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Geçmiş ile gelecek arasındaki köprüyü kimin kuracağı mücadelesi savaşı bütün coğrafyamızda olabildiğince acımasızca devam ediyor. Bu köprüyü kurma iddiasında olanlardan birisi de bizleriz. Geçmişle gelecek arasında doğru bir köprü kurabilecek biz olduğumuz için bu köprüyü kurmak için üst üste kurduğumuz her torbayı o yüzen büyük bir öfkeyle yıkıyorlar, yıkmaya çalışıyorlar.

Ya biz kuracağız; Türkiye'nin ilericileri, devrimcileri, demokratları, yurtseverleri ya bizler birleşip geleceğin Türkiye'sini biz kuracağız ya da dincilik, mezhepçilik, ırkçılık ve faşizm üzerine, tek adam söylemi üzerine inşa edilmiş bir devleti hayal edenler kuracak, başka alternatif yok. Çünkü bu artık bu geçiş, bu değişim başladı. Bunu kimse durduramaz, buna yön verme mücadelesi artık sürdürülüyor."

Demirtaş, "Öz yönetim isteyenlerin dünyasını başına yıkacağız" denildiğini belirterek, başkanlık gibi öz yönetim, özerklik, otonomi, federasyon ve eyalet sistemlerinin de bir model olduğunu ve konuşulması gerektiğini dile getirdi.

-İç savaş

Partisine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Selahattin Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Biz bütün halkın ortak çıkarlarını savunmasak, hani bize 'vatan haini' diyorlar ya, biz bu vatanın haini olsak vatana yapılacak en büyük kötülüğü yapardık. Yerimizde oturur bunlara karışmazdık, 'yürüsünler' derdik. Bunlar zaten Türkiye'yi uçuruma götürürler. Fakat biz bu ülkeyi, bu toprakların her bir karışını Kürdün de ana vatanı, Türk'ün de anavatanı, Çerkez'in, Arap'ın, Ermeni'nin anavatanı olarak gördüğümüz için her birini bu ülkenin asli unsuru olarak gördüğümüz için Sünni'nin Alevi'nin Ezidi'nin de Yahudi'nin de bu topraklarda yaşayan her yurttaşın eşit ortak vatanı gördüğümüz için sorumluluk sahibi olduğumuz için oturup izleyemeyiz, müdahale etmek zorundayız. Aksi takdirde önümüzdeki yüzyıl boyunca felaketler peşi sıra ve her biri diğerini aratacak şekilde daha ağır bir fatura ile karşımıza çıkacak."

Demirtaş, iç savaşların, iç çatışmaların uzun süre planlanıp, taammüden hayata geçirilen tarihsel acı olaylar olmadığını savunarak, "İşte bu şekilde kamplaşma, kutuplaşma sonrasında bir kıvılcım bir bakarsınız ki hiç birimizin hesap etmediği, hiç birimizin öngörmediği bir yerden bir kıvılcım, hiç kimsenin durduramayacağı bir iç savaş başlatır Allah korusun. Bosna, Yugoslavya, yakın zamanda Suriye bunlar hep acı örnekler. Kim başlattı bilemezsiniz, sorumluyu bulamazsınız. Çünkü bir kişi değil. Hatalar silsilesi, peş peşe üst üste geldi bunun ortamı oluştu, gerisi sadece kıvılcıma bakar" diye konuştu.

Demirtaş, Cizre gibi yerlerde yaralıların ambulanslarla alınamadığını iddia etti ve diğer sıkıntıların devlet tarafından askeri başarı olarak görüldüğünü ancak bunun "insanlarda nasıl bir öfke ve kırılmaya dönüştüğünün" görülmediğini ileri sürdü.

"Çürümüş sorunlar"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise HDP'nin Türkiye halkları için yeni bir umut olduğunu iddia etti. "AKP- Saray ittifakının" Türkiye halklarını yol ayrımına sürüklediğini savunan Yüksekdağ, kendilerinin barış ve demokrasi yolunu seçtiklerini söyledi.

Yüksekdağ, şunları kaydetti:

"Onlara sorarsanız eğer bir başkan seçerse Türkiye halkı, başkanın sihirli değneği ile Türkiye'de birikmiş, kemikleşmiş ve çürümüş bir dizi sorunu şipşak çözecekler. Bizler gerçeğin bu olmadığını çok iyi biliyoruz. Çünkü bizler bu gerçeğin acısını, sonuçlarını en derinden ve doğrudan yaşıyoruz.

7 Haziran'da ortaya çıkan demokratik sonuçların zapt edilmesinin, gasp edilmesinin nasıl bir faciaya yol açtığını çok iyi görüyoruz ve biliyoruz. 7 Haziran'daki demokratik sonuçları gasp edenler, o özgürleşme alanını zapt edenler, Türkiye'yi sekiz aydan beri bu yana bir facia iklimine coğrafyasına dönüştürüyorlar."

Yüksekdağ, öz yönetim konusunda dirençlerini koruyacaklarını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Yugoslavya Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title