Haberler

Demirtaş "Yeni Yaşam Çağrısı" Belgesini Açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, onbinlerce kadının, erkeğin, gencin kendisine verdiği görevin bilinciyle çalıştığını belirterek, " Türkiye'nin emekçileri, ezilenleri, yoksulları, Lazları, Gürcüleri, Kürtleri... Yok sayılmış, ötekileştirilmiş bütün kimlikleriyle beraber hazine yardımı olmasa da hazine gibi gönüllülerimizle bu kampanyayı yürüteceğimize inandığımız için çok daha büyük heyacan ve sevinçle bir halk kampanyası şeklinde çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde izleyeceği yol haritası ve kampanya boyunca sürdüreceği çalışmalara ilişkin Şişli Kent Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek, "Yeni Yaşam Çağrısı" belgesini açıkladı.

Salona, Gezi olayları sürecinde bestelenen ve seçim kampanyası için Demirtaş'a uyarlanan "Tencere Tava" şarkısı ve alkışlar eşliğinde giren Demirtaş, devetlilerle tek tek tokalaştı.

Demirtaş,  bugün söyleyeceği hiçbir sözü ilk defa ve son defa söylemiş olmayacağını belirterek, Türkiye'nin siyasi atmosferinin bu kadar karartıcı, umutsuzluğun, karamsarlığın bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, ısrarla ve inançla barışa ve kardeşliğe dair söylenmesi gerekenleri söylemeye devam ettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından seçildiğini, ancak demokratik bir seçim olmadığını savunan Demirtaş, halkın önüne yeteri kadar seçenek çıkmadığını, aday belirleme süreçlerinin maalesef demokratik olmadığını söyledi.

Selahattin Demirtaş, halkın da inisiyatifiyle istediği kişiyi aday gösterebilmesi gerektiğini ifade ederek, adayları asillerin gösterebilmesi gerektiğini, bunun büyük bir eksiklik olduğunu anlattı.

Kadın aday eksikliği

Kadın aday olmamasının ikinci bir eksiklik olduğunu dile getiren Demirtaş, "Kadın özgürlük anlayışını ve çizgisini herhalde temsil etme onuru, görevi yine bana düşecek. Kadın özgürlüğünü bu seçim kampanyasına yansıtmaya çalışacağız. Budan sonraki süreçlerde, bir daha ki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kadın adayın çokluğuyla çok daha güzel ve demokratik bir seçim yaşayacağız" diye konuştu.

"Antidemokratik aday belirleme süreçleri içerisinde AK Parti'nin adayını bir kişinin belirlediğini" aktaran Demirtaş, şöyle devam etti:

"Çatı adayda, katılım oranı daha yüksek, AKP'den yüzde yüz daha fazla. İki kişi belirledi. Kendi adayımızı belirlerken, Nnasıl bir cumurbaşkanı, nasıl bir aday istiyoruz' tartışması üzerinden isme doğru gittik. Önce ismi belirlemedik. Onbinlerce kadının, erkeğin, gencin layıkıyla bu temsiliyeti yerine getirebilme görevi bana verildi. Bu görev aşkıyla bu bilinçle sizlerle buradayım. Destek veren, eleştiren her kim varsa onların ortak ilkelerini, düşüncelerini savunma adına bugün karşınızdayım."

Hazine yardımı

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, seçim yarışının antidemokratik işlediğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hazine'den yardım alan ve almayan partiler var. Diğer adayları destekleyen partiler, hazineden yardım alarak bu kampanyayı yürütüyor. Türkiye'nin emekçileri, ezilenleri, yoksulları, Lazları, Gürcüleri, Kürtleri... Yok sayılmış, ötekileştirilmiş bütün kimlikleriyle beraber Hazine yardımı olmasa da hazine gibi gönüllülerimizle bu kampanyayı yürüteceğimize inandığımız için çok daha büyük heyacan ve sevinçle bir halk kampanyası şeklinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu ana kadar Ekmel beyin bize gönderdiği bin lirayı bir kenara bırakırsak, kampanyamıza halkın her kesiminden ilgi olduğunu görüyoruz. İşveren de işçi de sanatçı da köylü de öğrenci de cebindeki bir kuruş, bir lirayla kampanyaya katkı sağlamaya çalışıyor."

"Herkesin cumhurbaşkanı olacağız"

Demirtaş, 3 adayın Türkiye'yi kapsayacak, ortak taleplerini temsil etme iddiasıyla ortaya çıktığını, ancak söylenenlerin, verilen mesajların bu yönde olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası mı yapılıyor, yoksa parti grup toplantıları mı belli değil. Halen aynı dil ve uslüpla kamplaşma, kutuplaşma, kendisine oy vermeyeni düşman gibi gören, düşmanlaştırma, ötekileşme dili üzerinden seçim kampanyası yürütülüyor. Siyaseten bu dili kullandıkça yüzde 50'ye yakın bir kesimin etrafında tutabileceğini düşündüğü için... Şu anda düşüneceği tek şey bu yüzde 50'yi tutabilmek" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu dilin, kardeşlik, eşitlik dili olmadığını savunan Demirtaş, kampanya sürecince hazırladıkları Yeni Yaşam Belgesi'nde sözünü ettiği ilkeleri hatırlatacaklarını söyledi.

Demirtaş, "Herkesin cumhurbaşkanı olacağız diyorsak, küçükten büyüğe, hangi kimlikte ve dilde olursa olsun kerkesin ezilmiş kimliğiyle cumhurbaşkanı olmaya çalışacağız" dedi.

Toplantıya katılanlar Demirtaş'ın isteği üzerine Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'ı ayağa kalkarak alkışladı.

Demirtaş, "Ne mutlu onlara ki eşi Hrant öldürüldüğünde, çocukları Roboski de katledildiğinde, Gezi'de çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadı. Bu anneler her zaman kardeşlik, barış mesajı verdi" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, acılar yarıştırmayan, acıları ve yaraları ortaklaştıran bir dili kullanmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kampanyada gönüllü bir ekiple çalıştıklarını, müziğinden afişine tasarımına  kadar tamamen gönüllülerin ürünü olduğunu belirten Demirtaş,  herkese teşekkür etti.

Demirtaş daha sonra "Yeni Yaşam Çağrısı" adını verdiği belgeyi açıkladı.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Türkiye Şişli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title