Haberler

Demirtaş: "Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz" -

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz. Kendi topraklarımızda insanca yaşamak istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz. Kendi topraklarımızda insanca yaşamak istiyoruz" dedi.

Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Hakkari milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani ile Hakkari Belediyesi önündeki bayramlaşma törenine katıldı.

Hakkarililerin Ramazan Bayramını kutlayan Demirtaş, yaptığı konuşmada, bu bayramın ölümün, kanın, savaşların yaşandığı son bayram olması temennisinde bulunarak, bayramları barış ve kardeşlik içinde karşılamayı arzu ettiklerini söyledi.

Hakkari halkının barış tutkusunun bütün bölgeler tarafından örnek alınması gerektiğine işaret eden Demirtaş, halen acı çekmeye devam eden, her evde bir cenazenin, tutuklunun olduğu, işkence görmeyen bir tek insanın kalmadığı ,işçinin, esnafın, herkesin bedel ödemesine rağmen kimseye kin duymayan, düşmanlık yapmayan, her daim zulümlere rağmen barış sesini yükselten Hakkari'nin, herkese örnek olması gerektiğini ifade etti.

"Barışın yolu Hakkarilinin yüreğinden geçer" diyen Demirtaş, seçimlerden dolayı ülkedeki tahrik dilini bir kez daha ibretle izlediklerini, çektiği acılara rağmen bölgedeki halkların düşmanlık yapmadığını, barış ve kardeşlikten söz ettiğini dile getirdi.

Demirtaş, ülkenin sahibi haline gelen, ülkenin tapusunu eline geçirse dahi içi rahat etmeyenlerin düşmanlık dilini kullandığını ileri sürerek, hakaret edilen Kürtlerin, Alevilerin, işçilerin, öğrencilerin de bu ülkenin vatandaşı olduğunu ve seçilen cumhurbaşkanının o insanların da cumhurbaşkanı olacağını kaydetti.

Kürt özgürlük mücadelesinin içinden çıkmış, Kürt bir siyasetçi olduğunu bildiren Demirtaş, bu durumun cumhurbaşkanı olmanın önünde engel gibi göstermeye çalışan kafalar olduğunu vurguladı.

-"Hakkarililerin uzattığı elin kardeşlik eli olduğunu anlamalılar"

Demirtaş, bazı insanlarda, "Kendini inkar etmeyen, Kürt'üm demekten çekinmeyen biri, ülkenin bir numaralı koltuğuna nasıl oturur" gibi bir düşüncenin hakim olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Biz de 'önemli olan dürüst olmaktır' diyoruz. Türkiye'nin bütün ezilenleri adına, devletin artık insan odaklı bir değişim geçirmesi için çalışıyoruz. Bunun için adayız. Herkesin insan gibi onurluca yaşaması için, insan değeri görmesi için adayım. Bize yıllarca bu muameleyi yapmadılar. Bu nedenle zulüm, işkence nedir iyi biliriz ve bunları kimse yaşamasın diye adayız. İktidarı, devleti ele geçirelim ve imkanları kendimizi için kullanalım diye aday olmadık. Bu ülkede, Müslümanı da Alevisi de herkes zulüm gördü. Bu zulüm görenler birbirine düşman mı olacak? Yoksa adil bir kardeşliği mi inşa edecek? Hakkari halkının desteğiyle, geliştirdiği iradeyle ve milyonların sevdasıyla Türkiye'ye kardeşlik sevdası önerisinde bulunuyoruz. Edirne'deki, İzmir'deki, Antalya'daki, Çorum'daki, Rize'deki insanlar da Hakkarililerin uzattığı elin kardeşlik eli olduğunu anlamalılar."

-"Kürt halkı Türkiye'de demokratikleşmenin öncü gücüdür"

Hakkari halkının, yüzde 60'ı işsiz olan, yakılmayan köyü, acı çekmeyen hanesi olmamasına rağmen tüm Türkiye'ye kardeşlik eli uzattığını anlatan Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kimliği ne olursa olsun alın teriyle çalışan, hırsızlıktan uzak duran, insan gibi onurluca yaşamak isteyen herkes bu eli tutmalıdır. Yönetimde bize zulüm, haksızlık yapan devlet istemiyoruz. Bunu hep birlikte söylersek Türkiye'nin önü açılacak. Neden bir Kürt cumhurbaşkanı olmasın? Kürt halkı olarak yıllarca yöneticimiz Kürt müdür, Türk müdür buna bakmadık. Adil midir ona baktık. Zulme karşı çıktık. Vali neden Türk'tür diye sormadık. Bunlar önemli değil, adil midir, demokrasi yanlısı mıdır buna bakıyoruz. Ama ben aday olunca neden buna bakıyorlar. Kürt halkı Türkiye'de demokratikleşmenin öncü gücüdür."

Demirtaş, Türkiye'de nerede ezilen bir kimlik, inanç, işçi ve halk varsa onun yanında olan, bir gün Soma'da, bir gün Roboski'de olup insanların acılarını iyileştirecek bir cumhurbaşkanına ihtiyaç duyulduğunu bildirerek, Soma'daki patronların, devletten daha çok kazanması, patronların yazlıklarında, lüks yatlarında daha rahat tatil yapması için 301 işçiden gaz maskelerinin esirgendiğini iddia etti.

Bütün madenlerde yaşam odalarının kurulması için kanun teklifi verdiklerini ancak bunun da reddedildiğini savunan Demirtaş, 301 milyarderin aynı günde Soma'da hayatını kaybetmesi durumunda hükümetin devrileceğini ancak cebinde parası olmayan işçilerin, kimsenin umurunda olmadığını öne sürdü.

-"Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz"

Demirtaş, 1400 yıldır İslamiyetin, bütün mezheplerin, Zerdüştlük dahil olmak üzere bütün semavi dinlerin dürüstlüğü emrettiğine, kul hakkı yemeyi yasakladığına değinerek, şunları kaydetti:

"Peygamberlerin doğup büyüdüğü topraklarda bu içine düştüğümüz rezil durum bizim suçumuz mu? Çalmak bu kadar değer görüyorsa bu bizim suçumuz mu? Devleti yönetenler halkı bu hale getirdiler. Bu topraklarda özgürlük için mücadele eden Hakkari halkının huzurunda bütün insanlara sesleniyorum. Dürüstlüğü, adaleti yeniden inşa edebiliriz. Beni destekleyen kardeşlerim bu yüzden destekliyorlar. Hakkari meydanından herkese sesleniyoruz. Bu topraklarda herkesle kardeşçe, el ele yaşayalım diyoruz. Ülkeyi parçalamak niyetinde değiliz. Kendi topraklarımızda insanca yaşamak istiyoruz. Başımızda bizi TOMA'larla, copla terbiye etmek isteyen bir devlet istemiyoruz. Bunu gerçekleştirecek iradeye sahibiz. Hakkari'den korkmuş olanlar olabilir, buradan onlara sesleniyorum.

Hakkari'ye sadece bir saat uğrayın, bu caddede yürüyün, göreceksiniz her şey değişecektir. Herkesin artık ırkçılığı bırakıp bu kültürün etrafında birleşmesi lazım. Şimdiye kadar Hakkari'ye devlet memurları gelmezdi. Vergi memuru, öğretmen bile istemeyerek gelirdi. Ağlayarak gelir, sevinçten ağlayarak giderlerdi. Ama buradan Çankaya'ya birini göndermek istiyoruz. Türkiye'de 90 yıldır sürgün yeri gördüğünüz bu büyük yürekli insanların kentinden artık bir cumhurbaşkanı çıksın."

-Hakkari'deki aşiret kavgası

Bayram öncesinde Hakkari'de iki aşiret arasında yaşanan olayları da değerlendiren ve yaşanan durumdan hiç kimsenin memnun olmadığını anlatan Demirtaş, bir daha asla bu duruma düşmeyeceklerini, bu konuda Hakkari'de yaşayan herkese sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

Olaylarda yaşamını yitiren aileye onurlu davranışından dolayı teşekkür eden ve oynanan oyunları farkında olduklarını belirten Demirtaş, tarihlerini ve köklerini inkar etmediklerini fakat Kürtlerin artık tek bir aile olduğunu, aşiretlerin olmadığını ve tek yürek olarak mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

-Çocuklar, bayram harçlıklarını Demirtaş'a verdi

Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil yürütülmediğinin altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Recep Tayyip Erdoğan, devletin bütün imkanlarını kullanarak seçim kampanyasını yürütüyor. Biz ise yapılan bağışları günlük olarak açıklıyoruz. O bağışların hepsinde kul hakkı var. Tek bir kuruşu boğazımızdan geçerse Allah o anda canımızı alsın. Ama onlar bağışları açıklamıyorlar. Ona oy verenlere sesleniyorum. Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilemezse başbakanlığı düşmüyor. Ona iyilik yapmak istiyorsanız. O başbakan olarak kalsın. Onun da üstüne herkesin eşitliğini gözetecek, çok kültürlü bir demokrasiyi sağlayacak adayı seçin. Ancak böyle olursa Türkiye'de demokratik sistem yavaş yavaş oturacaktır."

Demirtaş, konuşmasının ardından vatandaşlarla bayramlaşarak sohbet etti. Bu sırada Demirtaş'ın önünü kesen Hakkarili çocuklar, cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanması için topladıkları bayram harçlıklarını kendisine teslim etti.

-Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

Kaynak: AA / Politika

Selahattin Demirtaş Türkiye Hakkari Soma Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Vezir ali:

sayin Demirtas bana kurt olupta okumanin yasamanin ticaretein kisitli bir turkiyeden yer gosterirmisiniz zaten rahatsiniz neyin lafini ediyorsunuz turkiyenin en guzel kiyilarinda zaten varsiniz bir turk diyarbakira gitse ticaret yapmaya kalksa zaten orda barindirmasinizki ama bir kurt antalyaya gitse ticaretin alasini yapiyor kimse parayi nerden buluyor diyemiyor cunki biliyorlar paranin geldigi millet kusura kalmayin gercek bunlar kurunu yaninda yasda yandigindan olan yine garibanlara oluyor alninda yazmiyorki ben ben garibanim diye

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title