Haberler

Demirtaş'tan Seçim Barajı Önerisi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesinin ele almadan seçim barajının kaldırılması için TBMM'ye getirilmesi gerektiğini belirterek, seçim barajının sıfıra indirilmesi gerektiğini söyledi.

Parlamentoda partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AYM'nin seçim barajına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından başlayan seçim barajı tartışmaları çerçevesinde yeni bir öneride bulundu: "Anayasa Mahkemesi konuyu ele almadan barajı kaldıralım, sıfıra indirelim".

Seçim barajı tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Demirtaş, "Seçim barajını önüne engel olarak getiriyorlar, Sayın Başbakan grup toplantısında bir kez daha seçim barajını savundu, 'biz getirmedik' dedi. Siz getirmediniz cuntacılar, Kenan Evren getirdi, darbe getirdi bunu. Siz darbecilere karşı olduğunuzu söylerken nasıl darbenin getirdiği imkandan bu kadar lezzetli bir şekilde faydalanıyorsunuz. Hiç mi utanmıyorsunuz. Seçim barajını savunmak, 'ben hırsızım, yapmaya da devam edeceğim' pişkinliğinden başka ne olabilir. Seçim barajı yüzde 10 olsa da biz o barajı aşacağız, hiç tereddüdünüz olmasın. Seçim barajını biz aşarak kaldıracağız. Başkanlık hayallerini onlarda hayal olarak bırakacağız. Bu yönetim bu partinin başında olduğu müddetçe, HDP parlamentoda olduğu müddetçe başkanlık sistemine asla 'evet' demeyeceğiz. Barajdan korkmuyorsanız hadi kaldıralım. Gel Anayasa Mahkemesi konuyu ele almadan kaldıralım barajı. Sıfıra indirelim barajı, mevcut sistem ile devam edelim. Kenan Evren'in ipiyle neden kuyuya iniyorsunuz. Kenan Evren'in başına gelen sizin başınıza da gelir. Siz söylemde başka, eylemde başka iktidar olmayı maharet sanıyorsunuz" dedi.

"BU KONUDA HİÇBİR PARTİNİN SİCİLİ TEMİZ DEĞİL"

Grup toplantısında konuşmasının ilk dakikalarını engellilere ayıran Selahattin Demirtaş, engelli olmayanların engelli adayı olduklarının farkına varmaları gerektiğini işaret ederek, alınan kararlarda ve yapılan işlerde engelli insanlar yokmuş gibi davranılmaması gerektiğini söyledi. Karar alma mekanizmalarında, kentler planlanırken engelli vatandaşların dikkate alınmadığını kaydeden Demirtaş, engelli vatandaşların binalara girerken ve toplu taşıma araçlarına binerken zorlandıklarını belirtti.

"Bu konuda hiçbir partinin sicili temiz değil. Kendi partimizi de dahil ederek söylüyorum" diyen Demirtaş, bütün belediye başkanlarının engellileri unutmadan planlama yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Demirtaş, "Kamuda 30 bine yakın engelli açığı var. Yüz binlerce engelli vatandaşımız evinde oturmuş iş bekliyor, devlet halen kamusal alana atama yapmıyor. Hiç sınavsız bu insanların talepleri, yaşam koşulları dikkate alınarak kendilerine en yakın yerlerde istihdam edilmeleri lazım" dedi. Demirtaş, Milli Eğitim müfredatında engelli öğrenciler için değişiklikler yapılması gerekliliğinin önemini anlatarak, Antalya'da yapılan Milli Eğitim Şurasında bu kararların alınması gerektiğini ifade etti.

"TÜRKİYE TOPRAKLARINI KULLANDILAR"

IŞİD'li teröristlerinin sınırdan geçerek Türkiye sınırlarına girdikleri ve TMO silolarına girerek ateş ettikleri iddiasını hatırlatan Demirtaş, "Gittik tanıkları dinledik, görüntüleri izledik. Birkaç fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullanarak bazı fotoğraflar gösterdi. Demirtaş, "Gün boyunca oradaydılar, oradan Kobani'ye ateş ettiler. Paletli bir zırhlı araçla Türkiye topraklarından geçerek Murşitpınar Sınır Kapasına intihar saldırısı düzenlediler. Türkiye topraklarını kullandılar. Sayın Başbakan ısrarla buna 'algı yönetimi' diyor. Eğer siz talimat vermediyseniz, yerelde bunu yapandan hesap sorun. Görüntüler var, tanıklar var. Türkiye'yi zora sokan bunlardır, biz değiliz. 12 saat boyunca Türkiye'de resmi olarak IŞİD teröristleri nasıl bulundular ve oradan Kobani'ye nasıl ateş ettiler, bunun hesabını sorun, bizde ikna olalım. Başbakan'a bu görüntüleri gönderdik, kendisinin bu konuda gereğini yapıp IŞİD'e karşı tavır aldığını ispatlamış olur" ifadelerini kullandı.

"ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKARTILMALI ASKERLİK"

Grup toplantısı çıkışında gazetecilerin bedelli askerlik konusundaki sorularına cevap veren Demirtaş, "Bizim bu konuda savunduğumuz şey, vicdani red. Zorunlu olmaktan çıkartılmalı askerlik. Parası olan, durumu iyi olan, zengin olan, bu parayı bir çırpıda verebilecek olan askere gitmesin, fakir, yoksul askere gitsin demek adaletsizliktir. Biliyorum bedelli askerlik bekleyen çok insan var fakat kalıcı çözüm bu değil. Zorunlu askerliği kaldıralım, gönüllü olsun askerlik, askerlik yapmayanlar belirli bir kamu hizmeti ile topluma başka bir şekilde faydalı olsunlar. İlle de bedelli askerlik kanunu çıkartılacaksa bundan elde edilecek kaynağın savunma sanayine aktarılması fikri iyi bir fikir değil. Ben olsam, sarayın bu kadar gideri olacak, sarayın elektrik faturasını ödemek bile zor, bari oraya aktarsınlar. Sarayın giderlerini en azından ödeyelim, yoksulluk çekmesinler" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Selahattin Demirtaş Anayasa Mahkemesi Kenan Evren Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title