Haberler

Demirtaş'tan Başkanlık Çıkışı: Özgürlükler Pazarlık Mevzusu Yapılamaz

Güncelleme:

HDP'li Demirtaş, "Kürtlerin talepleri karşılansa başkanlık sistemini destekler misiniz" sorusuna "Söz ağızdan bir kere çıkar. Hak ve özgürlükler pazarlık mevzusu yapılamaz" cevabını verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kürtlerin bütün taleplerini karşılamaya hazır olduğunu' söylese dahi AK Parti'nin sunduğu başkanlık sistemine destek vermeyeceklerini ima etti. Hak ve özgürlüklerin pazarlık mevzusu edilemeyeceğini dile getiren Demirtaş, AK Parti'nin başkalıktan ziyade tek adam ve diktatörlük teklif ettiğini iddia etti.

Selahattin Demirtaş, "Erdoğan, 'Kürtlerin bütün taleplerini karşılamaya hazırım. Yeniden müzakere masasına dönelim, fakat benim başkanlık projemi destekleyeceksiniz.' dese destekler misiniz?" şeklindeki bir soru üzerine şu cevabı verdi:

"Bizde derler ya 'söz ağızdan bir defa çıkar.' Hak ve özgürlükler, bireylerin hakkı, toplumun hakkı ya da halkların hakkı hiçbir konuda pazarlık mevzusu edilemez." dedi.

TÜRKİYE KONFERANSI'NA KATILDI

Demirtaş, Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü'nün (Middle East Institute) düzenlediği 6. Türkiye Konferansı'nda konuştu. Konuşmasının başında seçim döneminde yaşadıkları zorluklara değinen Demirtaş, özellikle basın üzerinde ciddi bir baskının olduğunu kaydetti. Demirtaş, "Bizim ile ilgili haber yapmak bile neredeyse suç haline geldi. Bazı gazetecilere 'Selahattin Demirtaş ile röportaj yapmak' diye suçlama yöneltildi. Bu şu anda savcılığın tutanaklarında var." dedi.

Türkiye'de gazetecilerin tutuklandığı ve gazetelerin kapandığına dikkat çeken HDP Eş Başkanı Demirtaş, "Cumhurbaşkanı ve Başbakan çok açık şekilde isim vererek medya gruplarını tehdit etti. Devletin kamusal kanalı, bütün kanalları ile birlikte tamamı AKP'nin propagandasını yaptı. Hiçbir muhalefet lideri veya muhalefet üyesi kampanya boyunca asla devlet kanalına çıkarılmadı. 136 saat cumhurbaşkanına hizmet etti. Biz sadece 16 dakika yer alabildik." şeklinde konuştu.

"KENDİMİZİ ANLATMA FIRSATI BULAMADIK"

Demirtaş, hazine yardımını hak etmelerine rağmen hazineden yardım almadıklarını da aktardı. HDP'nin hiçbir şekilde Türkiye toplumuna kendini anlatma fırsatı bulamadığına dikkat çeken Demirtaş, "1 Kasım seçimine giderken genel merkezimiz dahil olmak üzere 400 parti binamız ve işyeri yakıldı. Böyle bir ortamda biz seçime gittik ve yüzde 11 aldık. Ben bunu 'halkın mucizesi' olarak tanımlıyorum. Muazzam bir başarıydı ve böyle bir ortamda alınabilecek en iyi oyu aldık." diye konuştu.

Demirtaş, PKK'nın oy kaybında rolü üzerine sorulan bir soru karşısında, "Çatışma, savaş durumu tabii ki demokratik sivil siyaset ortamında negatif etki yaratır. Bu bir gerçektir." cevabını verdi. Bununla birlikte en çok çatışmanın yaşandığı Şırnak ve Cizre'de oylarının arttığını belirtti. Batı'da IŞİD ile mücadeleleri dolayısıyla Kürtlere karşı bir sempatinin oluştuğu bir ortamda PKK'nın, çatışmanın şiddetini neden azaltmadığı şeklinde bir soru karşısında ise Demirtaş, "Bu sorunun doğrudan muhatabı bir PKK yöneticisidir." değerlendirmesinde bulundu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ ERDOĞAN BİTİRDİ"

Dolmabahçe mutabakatı sonrası yaşananlara da değinen Demirtaş, "Erdoğan, Dolmabahçe'deki fotoğrafın yanlış olduğunu, kabul etmediğini belirtti. Kendisinin haberinin olmadığını iddia etti, ki her detayından haberi vardı. Koltukların dizilişinden dahi haberi vardı. O kadar detay biliyordu." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın "Bundan sonra çözüm süreci artık buzdolabındadır." sözünü hatırlatan Demirtaş, "Geriye dönüp çözüm sürecini kim bitirdi tartışmalarını anlayamıyorum. Bundan daha net 'Çözüm süreci bitti' diyen hiç kimse olmadı. Neyi tartışıyoruz tam olarak." dedi. 'Çözüm sürecini Erdoğan bitirdi' deme cesareti gösteremeyenlerin en zayıf halka olarak PKK'yı gördükleri için bu konuda PKK'yı suçladıklarını kaydeden Demirtaş, "PKK bitirmiş olsa, eleştirmekten asla geri durmazdık." diye konuştu.

CEMİL BAYIK'IN MESAJLARI

PKK Eş Başkanı Cemil Bayık'ın, kısa süre önce BBC'ye verdiği röportajda "Çift taraflı ateşkese hazırız ve Dolmabahçe mutabakatına bağlıyız" şeklinde bir mesaj verdiğini söyleyen Demirtaş, "Buna karşı hükümetin birşey söylemesi lazım. Ne diyor sayın Başbakan? 'O hendekleri açanları hendeklere gömene kadar mücadeleye devam edeceğiz' diyor. Uzatılmış bir barış eline veya müzakere mesajına karşı bu şekilde cevap veren bir anlayış mı acaba barış sürecinden yana." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, Kürt meselesinin çözümü konusunda uluslararası toplumdan yeterince destek almadıklarını sözlerine ekledi.

"AK PARTİ DİKTATÖRLÜK SUNUYOR"

Selahattin Demirtaş, "Erdoğan, 'Kürtlerin bütün taleplerini karşılamaya hazırım. Yeniden müzakere masasına dönelim, fakat benim başkanlık projemi destekleyeceksiniz.' dese destekler misiniz?" şeklindeki bir soru üzerine şu cevabı verdi:

"Bizde derler ya 'söz ağızdan bir defa çıkar.' Hak ve özgürlükler, bireylerin hakkı, toplumun hakkı ya da halkların hakkı hiçbir konuda pazarlık mevzusu edilemez. Bu çok net. Bunu tartışmaya açmak bile büyük bir ilkesizlik olur. İkincisi sayın Erdoğan'ın ya da AKP'nin Türkiye'ye teklif ettiği bir başkanlık sistemi ya da başkanlık modeli yoktur. Onların teklifi tümüyle tek adam sistemidir. Bir tür anayasal monarşidir, diktatörlüktür. Ama asla bir başkanlık modeli değildir."

"SURİYE'DE ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI YAŞANIYOR"

Suriye topraklarında adeta üçüncü dünya savaşının yaşandığını belirten Demirtaş, hükümeti geçmişte Suriye'de tek bir kesimi desteklememeleri konusunda uyardıklarını söyledi.

Suriye'de Kürtler, Şiiler, Türkmenler ve Hristiyanların olduğunu ve hepsinin de desteği hak ettiklerini ifade eden Demirtaş, Türkiye'nin, bunun aksine Suriye'de farklı küçük grupları desteklediğini savundu. Dış politikada radikal değişiklikler beklediklerini kaydetti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Selahattin Demirtaş Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (18)

XboyMobil-IOS:

Adam yerine koyup tv ye çıkarmışlar

0
0
yanıtYanıtla
müslüman kürt Mobil-ANDROID:

hdp kanında boğulacaksın

0
0
yanıtYanıtla
müslüman kürt Mobil-ANDROID:

kürtlerinmiş sen kimsin be hain Hdpnin verdiği zulümü biz kürtlere kimse vermedi

0
0
yanıtYanıtla
YalnızkurtMobil-IOS:

Sen neyin özgürlüğünden bahsediyoruz kendine bir bak bu ülke sana bir kariyer vermiş avukat vs herhangi bir pozisyonda kişilik sağlamışsın rahatlığınız zenginliğinizde cabası bunların hepsini kongo cumhuriyetindenmi aldınız nankörler

0
0
yanıtYanıtla
turkiyemMobil-ANDROID:

iki kez okudum mantiksiz tek laf bulamadim, onyargilari kenara atip ayni seyleri dusunen varmi cok merak ettim.

0
0
yanıtYanıtla
murattMobil-ANDROID:

bu yalan makinasını mim çıkardı buraya. vatan hainleri bunlar

0
0
yanıtYanıtla
Ülkücü Mobil-ANDROID:

Seni başkan yapacağız sen değerini bilmiyen

0
0
yanıtYanıtla
teyteyyyyMobil-ANDROID:

sılho ağlamış

0
0
yanıtYanıtla
YilmazMobil-IOS:

2 Polisi uykusunda vurdunuz hatirlatiyim hdp pkk nin verdigi zararlari odemeli maddi ve manevi

0
0
yanıtYanıtla
KELPETEN ALI Mobil-IOS:

Teröristi adam yerine koyup da burda konusturuyorlar,

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title