Haberler

Demirtaş: ''IŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz" -

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Özellikle Almanya'nın, Fransa'nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Özellikle Almanya'nın, Fransa'nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. İŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz. Avrupa bugün İŞİD'e karşı konuşmayacaksa, tavır almayacaksa başka ne zaman alacak?" dedi.

Demirtaş, Köln kentinde "Neeumarkt" meydanında sivil toplum kuruluşlarının ve çeşitli derneklerinin ortaklaşa düzenlediği mitinge katıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitingde, bazı yerel sanatçılar türkü söyledi. Ayrıca, İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın posterleri de yer aldı ve sık sık sloganlar atıldı. Demirtaş, buradaki konuşmasında cumhurbaşkanı seçiminin yanı sıra İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara da değindi.

İki önemli konuda düşüncelerini paylaşmak istediğini ifade eden Demirtaş, IŞİD'i Irak'taki eylemlerinden dolayı eleştirerek, "IŞİD barbarlığının, El Kaide bağlantılı çetelerin haftalardır yaptığı saldırılarını, kuşatma girişimlerini bir kez daha lanetliyorum. Bir kez daha Rojava halklarının orada direnişle destanın nasıl yazılacağını gösteren bütün kardeşlerimizin yanındayız. Buradan Köln'den Rojava'ya kadar binlerce selam olsun" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye başlattığı operasyonlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, Filistin halkının yanında olduklarını ve İsrail'in saldırılarını bir an önce durdurması gerektiğini kaydetti.

- Merkel hükümetine eleştiri

Avrupa ülkelerinin İsrail'in saldırılarına ve IŞİD'in eylemlerine karşı sessiz tutumunu eleştiren Demirtaş, şözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle Almanya'nın, Fransa'nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. IŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz. Avrupa bugün İŞİD'e karşı konuşmayacaksa, tavır almayacaksa başka ne zaman alacak? Özellikle bir Alman parlamenterin de oraya gidip Rojava'da yerinden yaptığı gözlemle IŞİD'in elinde Alman menşeili silahların olduğu tespit edildi. Bu silahların oraya nasıl ulaştırıldığının da izah edilmesi lazım.

Eğer bu ülkede ve Almanya'da demokrasi işliyor, insan hakları kuralları işliyor diyorsanız, Filistin'e, Rojava'ya, Musul'a sessiz kalamazsınız. Merkel hükümetinin özellikle İsrail'i açıkça destekleyen politikaları ve IŞİD barbarlığına karşı sessiz kalarak sundukları desteği asla kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz. Bu politikaların Almanya'ya ve uluslararası ilişkilere, Türkiye'deki halklarla Alman hükümeti arasındaki ilişkilere de zarar verdiğini bir kez daha belirtmek isitiyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail politikalarını da yetersiz bulduğunu dile getiren Demirtaş, Türkiye'nin İsrail'le askeri anlaşmaları bulunduğunu ve AKP iktidarı döneminde İsrail ile ticari ilişkilerin arttığını kaydetti.

- "Tayyip Erdoğan'ı sevenler, doğru kişi benim ben"

Demirtaş, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hiç bir ayrım yapmadan halkın bütün kesimlerine eşit mesafede olacağını ve cumhurbaşkanının ezilenlerin, dışlananların yanında olması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanının önüne gelen yasaları onaylaması konusunda seçici olması gerektiğini anlatan Demirtaş, cumhurbaşkanının işçinin, emekçinin yoksulun ve fakirin haklarını gözeterek yasaları onaylaması ve ya veto etmesi gerektiğni dile getirdi.

AKP'ye oy verenlerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine oy vermesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

"Özellikle AKP'ye oy vermiş olan kardeşlerime sesleniyorum. Sizler oy verdiğiniz başbakanı düşünüyorsanız, onu seviyorsanız bana oy verin. Çünkü ben cumhurbaşkanı olursam onu da denetlemek, onun da yanlışlarını örtmek, düzeltmek ve üstesinden gelmek kolay olur.

Tayyip Erdoğan'ı sevenler, doğru kişi benim ben. Onu cumhurbaşkanı yaparsanız yanlış yapmış olursunuz. Çünkü sizin de haklarınızı, hukukunuzu savunacak bir Cumhurbaşkanı adayınıza ihtiyaç var. AKP'ye oy verenler düşmanımız değil, kardeşimizdir. Bizler hepimiz bu ülkenin yurtdaşlarıyız."

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Almanya İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

Kürd:

ne cabuk israil karsidi oldun bukalemun gibisin demirtas

0
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title