Haberler

Demirtaş, İEF Heyetlerini Ağırladı

İzmir 85. Enternasyonal Fuarı nedeniyle İzmir’e gelen Irak Planlama Bakanı Salman Al Juamili, Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı Indira Malwatte, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Gambiya Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie ve Müsteşar Yardımcısı Lamin Dampha, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.

İzmir 85. Enternasyonal Fuarı nedeniyle İzmir'e gelen Irak Planlama Bakanı Salman Al Juamili, Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı Indira Malwatte, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Gambiya Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie ve Müsteşar Yardımcısı Lamin Dampha, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Irak Planlama Bakanı Salman Al Juamili ve Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı Indira Malwatte'nin ardından Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Gambiya Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie ve Müsteşar Yardımcısı Lamin Dampha'yı ağırladı.

"Kosova, Sırbistan yerine Türkiye'den ithalat yapmak istiyor"

Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastati, heyeti ile birlikte İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Kastati, Sırbistan'dan yaptıkları yıllık 400 milyon dolarlık ithalatı Türkiye'den yapmak istediklerini söyledi. İzmir'de çok sayıda Kosovalı'nın olduğunu belirten Demirtaş ise, Kosova'nın Türkiye için önemli bir yeri olduğunu ve Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye ile omuz omuza mücadele ettiğini de vurguladı. Demirtaş ayrıca Kosova'nın Türkiye ile yapılan ekonomik ve stratejik işbirliklerin artarak devam edeceğine inancın tam olduğunu söyledi. Türkiye'nin Kosova'da birçok sektörde yatırımlar yaptığını dile getiren Kastati, bu yatırımların sürekli ve artarak devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Kastati, "Türkiye'nin Kosova'ya yaptığı yatırımlar büyük, bunun yanında biz hala Sırbistan'dan yıllık 400 milyon Euro ithalat yapıyoruz. Biz bu 400 milyon Euro'luk ithalatı da Türkiye'den almak istiyoruz. İzmir fuarı bizim için çok değerli bir fuar. Böyle fuarlar Kosova'da stratejik yatırımların yapılması için çok önemli fırsatlar sunuyor. İzmir bu noktada bizim çok önemli bir partner" sözlerini kullandı.

"Türk şirketlerine güveniyoruz"

Savaştan çıkan bir ülke oldukları için altyapıya büyük bir bütçe ayırdıklarını söyleyen Kastati, özellikle yol yapımına büyük önem verdiklerini vurguladı. Kastati, şunları söyledi: "Türkiye'nin Kosova'ya yaptığı yatırımlar Kosova için çok büyük yatırımlar. Biz istediğimiz Türkiye'nin bu yatırımlarını artırarak devam etmesidir. Kosova'da bütün hükümetler özellikle alt yapı ve kalkınmaya çok önem verdiler. Bunun nedeni de aslında savaştan çıkan bir ülke olmamızdan kaynaklanıyor. Ülkemiz her şeyiyle yıkılmasından dolayı devlet bütçesinin çoğu hep altyapı ve kalkınmaya yönelik oldu. Bu altyapı içerisinde özellikle de yol yapımına çok önem veriliyor. En büyük yatırımlarımız bunlardır. Bunları da Türk şirketlerine güvenerek teslim ettik. Kosova'da çok büyük projeler başlatıyoruz. Bu projelerde de Türk şirketlerin olmasını umuyoruz. Kosova'daki bir havaalanın yapımını da şuan yine bir Türk şirketi yapıyor. Türk şirketleri Kosova'da bunun gibi çok önemli yatırımlar yapmaktadır. Bu işbirliğinin daha da büyüyerek devam edeceğini umuyorum."

Gambiya'dan yatırım daveti

İEF kapsamında İzmir'e gelen Gambiya Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie, Müsteşar Yardımcısı Lamin Dampha ve beraberindeki heyet de Demirtaş'ı ziyaret ederek işbirliği olanaklarını görüştü. Kasım ayında Gambiya'nın başkenti Banjul'a gideceğini söyleyen Demirtaş, "Aradaki mesafenin uzak olması önemli değil, ticareti arttırmamız gerekiyor" dedi. Türk Hava Yolları'nın Banjul seferini koymasını istediklerini belirten Demirtaş, "THY'nin yeni arayışlar içerisinde olduğun biliyorum çünkü uçak sayısı artıyor. Yine THY Genel Müdürü Temel Kotil ile bir görüşme yapacağım ve bu konuyu tekrar ileteceğim. Ama bu işte mesafe almanın yolu, cumhurbaşkanlarını bir araya getirmek" açıklamasında bulundu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Bizler iş adamları olarak iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmalıyız. 2013-2015 yılları arasında Türkiye'nin Gambiya'dan ithalat rakamı sıfır. 2014 yılında da 58 bin 550 dolar gibi komik bir rakam. 2012'de sadece 1 milyon doları bulmuş. Şu anda da 10 milyon dolar çerçevesinde ortak ticaret hacmimiz. Bu rakamları mutlaka yükseltmeliyiz. Kültür balıkçılığı ve enerji sektörü ile ilgili çalışma yapılabilir" diye konuştu. Demirtaş, Gambiyalı öğrencilere burs verme konusunda her zaman hazır olduklarını belirtti.

"Vizeyi kaldırmak için çalışıyoruz"

Türkiye'nin kendileri için dost ülke olduğunu söyleyen Gambiya Ankara Büyükelçisi Momodou Badjie de sözlerini şöyle sürdürdü: "Banjul'a gelmenizden çok memnun olacağız. Ülkemizi ziyaret etmeniz, çok güzel bir adım olur. Ticaretin artırılması için tüm önerilerinize açığız ve gereken çalışmaları yapacağız." Vize konusuna da değinen Büyükelçi, diplomatik düzeyde vize istenmediğini, işadamlarına yönelik olarak da vizeyi kaldırmak için çalıştıklarını belirtti. Müsteşar Yardımcısı Lamin Dampha ise, "THY'nin Gambiya'ya uçuş koyması konusunda desteğinizi istiyoruz. Türk yatırımcıları Gambiya'ya yatırım yapmaya bekliyoruz. Gambiyalı öğrencilerimize verdiğiniz burslar için çok müteşekkiriz. Bunu da arttırma olanağı varsa çok memnun oluruz. Çünkü gençler bizim için çok önemli bir konu. Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi ve kalkınma konusundaki deneyimleri bizim için çok önemli. Gelişmekte olan bir ülke olarak sizden öğreneceğimiz çok şey var. Siyasi anlamda iyi olan bu dostluğu ticari ilişkilerimize de yansıtabilirsek çok iyi bir hamle yapmış oluruz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gambiya Kosova İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title