Haberler

Demirtaş: Gerekirse Bir Adım Geri Atın

Güncelleme:

Şanlıurfa'daki Newroz kutlamalarında konuşma yapan Demirtaş, partili gençlerin provokasyonlara karşı gerekirse bir adım geri atmalarını istedi.

7 Haziran seçimleri öncesi ulusal ve dini değerlere veya toplumun farklı hassasiyetlerine karşı saldırıların olabileceğine dikkat çeken Demirtaş, özellikle partili gençlerden bu provokasyonlara karşı gerekirse bir adım geri atmalarını istedi

'Kobane ve Şengal'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor' şiarıyla kutlanan bu yılki Newroz Bayramı Urfa'da coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

Urfa Newroz Tertip Komitesi'nin organize ettiği etkinlik sabah saatlerinde başladı. Paşabağı Mahallesinde bulunan alana gelen ve ellerinde Abdullah Öcalan posterleri, Kürdistan bayrakları, sarı, kırmızı, yeşil renkli fular ve bileklikleri taşıyan binlerce insan, Öcalan lehine sık sık slogan atıp, Yasemin Göksu, Zelal Gökçe, Çarnewa Serhat ve mahalli müzik grupların şarkılarıyla coştu. Urfa'daki Newroz Bayramı etkinliklerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Şanlıurfa Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici'nin yanı sıra, Salih Akdoğan, Ali Ürküt, Dilek Öcalan, Mehmet Öcalan ve çok sayıda davetli katıldı. Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan kalabalığa ağabeyi Abdullah Öcalan'ın selamını iletti. Yapılan protokol konuşmalarının ardından sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, hem Türkçe hem Kürtçe Newroz Bayramını kutladı.

Konuşmasına zulüm altındaki coğrafyalardan örnekler vererek başlayan Demirtaş "Filistin'de, Mısır'da, Libya'da, Suriye'de, Irak'ta Kürdistan'ın her bir parçasında ve bu coğrafyada umuda bel bağlamış, özgürlüğe hasret kalmış bütün halkların Newroz Bayramı kutlu olsun" dedi.

Newroz'un halkların arzu ettiği kalıcı barışa vesile olmasını dileyen Demirtaş, bu Newrozla bütün ırkların, bütün renklerin ve bütün inançların kucaklaşacağını söyledi. 21 Mart'ta Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın vereceği mesajla barış yolunda çok önemli bir adımın daha atılmış olacağını ve önemli bir aşamanın kazasız belasız atlatılacağını kaydeden Demirtaş, Amerika'da ameliyat olan Tatlıses'e de geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

'HDP'Yİ UMUT OLARAK GÖRÜYORLAR'

7 Haziran'da yapılacak olan milletvekili seçimlerine değinen ve sık sık konuşması 'Urfa seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla kesilen Demirtaş, bu seçimlerle Türkiye'nin kaderini değiştireceklerini belirtti. HDP'nin bütün ezilenlerin umudu haline geldiğini vurgulayan Demirtaş, Türkiye'nin her tarafında zulüm olduğunu ve bu zulme karşı bir isyan olduğunu söyledi. 7 Haziran'da herkesin sandıklara sahip çıkmasını isteyen Demirtaş, "AKP'nin sistemi altında inim inleyen inançlar var. Türkiye'nin her yerinde yoksullar, işçiler emekçiler var ve bizden umudunu kesmemiş, HDP'yi umut olarak gören gençler, kadınlar var" dedi.

'SİZİN GİBİ HOCAMIZI SATARAK BURALARA GELMEDİK'

AK Parti yetkilileri ve sözcülerinin kafasının karışık olduğunu söyleyen Demirtaş, "Kafası karışık olan AKP sözcüleri; sizin gibi gömlek değiştirerek büyümedi siyasetimiz. Biz içinden çıktığımız mücadeleyi inkar ederek bu günlere gelmedik. Sizin gibi hocamızı satarak buralara gelmedik. Dikkat edin Cumhurbaşkanı başka bir telden konuşuyor, Başbakan başka bir telden diğer sözcüleri başka bir telden, kafaları karıştığı için değil, yolunu şaşırdıkları için böyle oldular. Allah kimsenin yolunu şaşırtmasın" diye kaydetti.

'PROVOKASYON YAPMAK İSTEYENLER OLABİLİR'

Seçimler öncesi olası provokasyonlara dikkati çeken Demirtaş, "Korkumuz o ki, bunlar iktidardan düşmemek için ülkeyi ateşe atma riskini bile göze alabilirler. Bütün Urfa'nın huzurunda ve Türkiye kamuoyunun huzurunda açıkça şunu söylüyorum. Ülkede provokasyon yapmak isteyenler olabilir. Önümüzdeki üç ay boyunca ulusal değerlere, dini değerlere ve toplumun farklı hassasiyetlerine karşı saldırılar gerçekleştirebilirler. Ve buna ya HDP'nin üzerine yıkmaya çalışacaklar ya da toplumun diğer muhalif kesimlerinin yüzerine atmaya çalışacaklar. Bu konuda herkesin dikkatli olması lazım. Peşin peşin söylüyorum. HDP'nin asla ve asla bu tür oyunlar ve tezgahlar içerisinde yer alması mümkün değil. Asla bu tür tezgahlara prim vermedik, vermeyeceğiz. Genç arkadaşlarımın dikkatli olması lazım. Özellikle üniversite gençliğinin çok dikkatli olması lazım. Sizi tahrik etmek isteyecekler. Provokasyona çekmek isteyecekler. Gerekirse bir adım geri atın. 10 adım ileri atmak için o bir adımı atmakta asla tereddüt etmeyin" diye konuştu.

'BARIŞ SOKAKTA OLUR'

Ülkedeki kardeşliğin seçimden ve sandıklardan daha kıymetli olduğunun altını çizen Demirtaş, "7 Haziran'daki zafer sizin sabrınıza bağlıdır. Sizin kararlılığınıza bağlıdır. 7 Haziran'daki zafer gençlerin omuzlarında yükselecektir" dedi. HDP'siz bir mecliste demokrasinin mümkün olmayacağını kaydeden Demirtaş, HDP'nin Türkiye'nin demokrasi yolunda kilit bir rol oynadığını belirtti. Demirtaş, "Onların yapamadığı barışı biz sokakta kuracağız. Onların korka korka attıkları adımları biz halk olarak el ele verip kendimiz kuracağız. Türk-Kürt biz barışacağız her şeyden önce. Biz, birbirimize sarılacağız. Kucaklaşacağız. Alevi, Sünni, devleti beklemeyin. Onlardan önce siz kucaklaşın. Bugüne kadar bizi birbirimize düşman eden kaygıları bitirelim. Barış sokakta olur, gönülde olur, yüreklerde olur" diye konuştu.

'URFA'DA HALA İNSANLAR TRAKTÖR KASASINDA ÖLÜYOR'

İsim vermeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı saray üzerinden ve 'Kürtlerin neyi eksik' şeklindeki söylemleri üzerinden sert sözlerle eleştiren Demirtaş, "Sorun çözülmüşse bugün bizim heyetimiz niye İmralı'da? O barış trenine binenler neden 'barış, barış' diye geziyorlar? Bize göre barış açlığın, işsizliğin, yoksulluğun bittiği durumdur. Barış sadece silahların bırakılması değildir. Eğer insanlar sokakta huzurlu değilse, hala senin baskın, zorbalığın altında çocuklar katlediliyorsa, hala insanlar bir yürüyüş yaptı diye işkence görüyorsa, hala insanlar bir konuşma yaptı diye evlerine baskın yapılıp alınıyorsa, hala Urfalılar traktör kasalarında can veriyorsa, marabalıkta üç beş kuruşa aylarca o zulmü çekiyorsa barış yoktur kardeşim. Barış gelmemiştir halen" şeklinde konuştu.

NEWROZ'DAN NOTLAR

Sabahın erken saatlerinde kutlamaların yapılacağı alana gelen vatandaşlar tek tek aranarak güvenlik noktalarından içeri alındı.

Havanın soğuk olması ve kutlamaların hafta içine denk gelmesi, geçen yılki kutlamalara göre katılım oranını biraz düşürdü.

Ara ara yağış olmasına rağmen program sonuna kadar alandan ayrılan pek olmadı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlamalardan en karlı çıkanları poster, fular ve puşu satan işportacılar ve davulcular oldu.

Yabancı basın da kutlamaları takip etti.

Demirtaş yöresel kıyafetlerle sahneye çıktı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Nevruz Bayramı Türkiye Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title