Haberler

Demirtaş: Asgari Ücretlinin, Erdoğan'ın Su Bardağı Kadar Kıymeti Yok

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni asgari ücretin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na alınan bir su bardağı kadar kıymeti olmadığını belirterek, "Size verilen değer bu" dedi.

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni asgari ücretin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na alınan bir su bardağı kadar kıymeti olmadığını belirterek, "Size verilen değer bu" dedi. Demirtaş, yüzde 10'luk barajın da önlerini kesemeyeceğini belirtti.

HDP Antalya İl Kongresi, Kepez Belediyesi'ne ait Turgut Özal Spor Tesisleri'nde yapıldı. Kongrenin açılışına HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Abdullah Öcalan'ın 'Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir. Güzelleşen Sevilir' sözünün yer aldığı kongrede, Öcalan fotoğraflarıyla birlikte Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya'nın fotoğrafları yan yana asıldı. Abdullah Öcalan'a özgürlük için imza kampanyasının da başlatıldığı kongrede, Selahattin Demirtaş alkışlarla karşılandı.

Demirtaş kongrede yaptığı konuşmada, yeni bir yaşama yelken açmak için HDP'nin kurulduğunu söyledi. Geçen 30 yıllık mücadeleyi daha da büyütüp iktidara taşımak istediklerini anlatan Demirtaş, Ortadoğu'da artık hiçbir koyunun kendi bacağından asılmadığını söyledi.

"Biz de kendi anavatanımızda diğer ezilen halklarla el ele vererek özgür yaşamı inşa edeceğiz" diyen Demirtaş, HDP'nin bir yanlışı düzeltmek için değil, bir eksikliği tamamlamak üzere kurulduğunu söyledi. "Diğer ezilen halklarla bütünlük sağlayamıyorduk. Her yerde ezilen yok sayılan insan var" diyen Demirtaş, bugün bu ülkede kendini özgür hisseden kimse olmadığını kaydetti.

'HEPİMİZ YOKSULUZ'

Herkesin kaygı, korku içinde yaşadığını, geleceğe dair hiç kimsenin umudu kalmadığını belirten Demirtaş, "Hepimizin ortak bir kimliği var. Kürdüz, Türküz, Arabız, Sünniyiz, Aleviyiz, ama yoksuluz hepimiz. İşsiziz, işçiyiz. Nereye giderseniz gidin bu gerçek önünüze çıkar. Karadeniz'in köylüleri, Hakkari'nin köylülerinden daha zengin değil. Trakya'nın köylüleri, Torosların Türkmenlerinden zengin değil, hepsi yoksul. Hepsi bu ülkenin emekçisi olarak namusuyla çalışıp ülkeyi kalkındıranlar. Antalya'nın 5 yıldızlı otellerinde, inşaatlarda çalışan kardeşlerim. Otellerin bulaşığını yıkayan kardeşlerim. Kürtsünüz, Türksünüz ama hepimizin ortak bir kimliği var, yoksulsunuz" diye konuştu.

Bu sözleri uzun uzun alkışlanan Demirtaş şöyle devam etti:

"Asıl bu ülkeyi siz kuruyorsunuz. Siz inşa ediyorsunuz. Ama iş ülkeyi yönetmeye gelince, hiç birimiz yokuz. İşçinin, köylülün, çiftçinin ülke yönetiminde asla sözü geçmez. Bize düşen nedir, bir torba kömür sus payıdır. Bir paket makarna sus payıdır. Aylık 1000 TL'yi bile bulmayan asgari ücrettir. Bizim payımıza düşen budur."

Kürdün korkmadan ana dilini konuşabilmesi gerektiğini anlatan Demirtaş, "Bütün ana diller güzeldir. Bir dil diğerinden üstün olamaz, bir kimlik diğerinden üstün olamaz, aşağı da olamaz. İnançlar, mezhepler de öyle" diye konuştu.

'1 SU BARDAĞI KADAR KIYMETİNİZ YOK'

Ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 80'ini çalışan yoksul kesimin ürettiğini aktaran Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na alınan bardaklarla sistemi eleştirdi. Demirtaş, "Asgari ücret yeni zamla birlikte 1000 TL bile olmadı. Ama sarayda, Erdoğan'ın sarayında tek bir su bardağının fiyatı 1000 TL. Altın kaplama" dedi. Bu sözlere HDP kongresine katılanlar "Yuh" diyerek destek verdi. Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Siz çalışıyorsunuz, 1 ay çalışsanız 1 tane su bardağı kadar kıymetiniz yok. Size verilen değer bu. Bize verilen değer bu. Bu bizim kaderimiz olamaz. İnsanlar yoksuldur diye, parası azdır diye onuru şerefi az olamaz. Onur, şeref parayla ölçülemez. Rüşvetle, yolsuzlukla, hırsızlıkla cebini dolduranlar, ülkeyi soyup soğana çevirenler, kusura bakmayın ama sizin haysiyetiniz, Kobani'de direnen tek bir gencimizin tırnağı kadar olamaz."

Onur ve şerefin mal varlığıyla ölçülemeyeceğini belirten Demirtaş, "Biz devleti Kürtler ele geçirsin demiyoruz. Devleti İslamcılar ele geçirsin, Aleviler ele geçirsin demiyoruz. Devlet ele geçirilecek bir mekanizma değildir. Kim devleti ele geçirirse, geri kalanların hepsi korkacak, kaygı duyacak. O nedenle devleti ortak devletimiz haline getirmemiz lazım. Vatanı ortak vatan haline getirmemiz lazım" diye konuştu.

'O BARAJI ÜZERİNİZE YIKACAĞIZ'

Selahattin Demirtaş, yüzde 10 seçim barajının düşürülmemesine de tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştiren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Dün kararlarını verdiler 'Bizi ilgilendirmez' dediler. Biliyoruz sizi ilgilendirmez, AKP'yi de ilgilendirmez. Bizi ilgilendirir. O barajı biz sizin üstünüze yıkacağız. Hepiniz inşallah o barajın altında kalacaksınız. Yüzde 10 barajı dünyada bir tek Türkiye'de var. Seçim barajı demek oy hırsızlığı demektir. Yani sen oy vereceksin, senin oyunu almamış başka biri milletvekili seçilecek. Hırsızlık, şimdi diyeceksiniz ki bunlar alışkındır zaten. Hırsıza hırsız denince utanır mı, utanmıyorlar. O yüzden barajı siz kaldıracaksınız. Tarumar edeceksiniz ki bu hırsızlık, bu talan düzeni son bulsun artık. Sizler her birinizi eş genel başkan gibi görüp çalışacaksınız. Ev ev, köy köy dolaşacaksınız. 10 defa gideceksiniz. Sarılacağız, elini tutacağız, ikna edeceğiz. Büyümenin yolu budur. Alevi- Sünni bakmayacaksınız. Bizim sadece faşistlerle, ırkçılarla işimiz olmaz. Geri kalanlar bizim kardeşimizdir. Siz böyle çalışırsanız önümüzde hiçbir baraj dayanmaz.  Biz CHP gibi müzmin bir muhalefet siyaseti yapmak istemiyoruz."

Tek listeyle gidilen seçimde Antalya il başkanlığına Ahmet Kaya ile eş başkan Zarife Atik seçildi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Ak Saray Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title