Haberler

Demir'den Çates Açıklaması

Çatalağzı Termik Santrali’nin ihale sürecini değerlendiren Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, bazı kesimlerin ÇATES’in bölgeye kattığı değeri anlamamakta inat ettiğini belirterek ÇATES’in Zonguldak’ın son kalesi olduğunu vurguladı.

Çatalağzı Termik Santrali'nin ihale sürecini değerlendiren Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, bazı kesimlerin ÇATES'in bölgeye kattığı değeri anlamamakta inat ettiğini belirterek ÇATES'in Zonguldak'ın son kalesi olduğunu vurguladı.

Demir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Enerji Bakanlığı tarafından Zonguldak kömür havzasının dinamiklerinin devamlılığını sağlamak, maden zenginleştirme ünitelerinden (Lauvar) arta kalan düşük kalorili ürünlerin değerlendirilmesi amacı ile Zonguldak Çatalağzı beldesinde kurulan termik santralinin özelleştirilme ilanına çıkmasının ardından, bu tesisin Zonguldak'ın son kalesi olduğunu ve mutlak suretle bölgemiz şirketlerinden oluşan konsorsiyuma satılması, en azından bölgede üretilen kömürle çalışmaya devam etmesini istediğimizi aylardır ifade etmekteyiz.

Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES) bölgeye kattığı anlamın hala bazı kesimler tarafından inatla anlaşılmamaya çalışılmaktadır. Oysa ÇATES'i kaybetmek ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini, Bartın ve Karabük'ü kaybetmek arasında hiçbir fark yoktur. Hatta ülke ekonomisine vereceği zarar düşünüldüğünde çok daha vahimdir. 2013 Yılının son günlerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu çalışanlarının son ikramiyelerini alamamaları nedeni ile yaptıkları eylem gelecekteki karanlık günlerin habercisidir. ÇATES halen TTK'nın en büyük ve en karlı müşterisidir. Üretebildiği koklaşabilir taşkömürünün büyük bir bölümü herhangi bir pazarlama sorunu olmaksızın, yarım yüzyıldır bu santrale verilmektedir. ÇATES'in olmadığı TTK'nın idame etmesi, ayakta durabilmesi güçten öte hayaldir. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun üretim, randıman, satılabilir üretim, kişi başına düşen satılabilir randıman, yıllık zarar rakamları göz önüne alındığında ÇATES'in önemi daha iyi anlaşılacaktır. Ancak ne hikmetse tüm bunların yanı sıra TTK'nın görevlerini, ana sözleşmesini bilen çevreler demagoji yapmakta, günü kurtarmakta ve bu gelişmelere seyirci kalmaktadır. Bir yılı aşkın süredir Zonguldak'ı, maden işletmeciliğini ve ÇATES'i çok iyi tanıyan Sivil Toplum Örgü Başkanı, iş adamı ve bir Zonguldaklı olarak uyarıda bulunuyorum. Üzülerek görmekteyim ki Zonguldak bu sürecin öneminin idrakine varamamıştır. Bazı çevreler ise "ÇATES olmaz ise kömür işletmecileri batacak o yüzden tepki veriyorlar. İnanmayın, Zonguldak'a bir şey olmaz" şeklindeki söylemlerine devam ediyorlar. Oysaki gerçek, kendi ifadelerinde gizlidir. Rödevanslı sahaların olması, TTK'nın var olmasına bağlı. Elbette ki TTK'nın olmadığı bir Zonguldak'ta Zonguldak olmayacağı gibi Özel Sektör Maden İşletmecileri de olmayacak. Ancak; bu sürece seyirci kalanları gerek bizim gerekse tarihin affetmesi mümkün olmayacaktır. İkramiyelerini alamadıkları için dün TTK Genel Müdürlüğüne yürüyen maden işçisi sonuçta kardeşlerimiz. TTK'nın ÇATES'e ürün veremediği, işçisine maaş veremeyecek duruma geldiğinde Zonguldak'ta yaşanacak sosyal patlamayı düşünmek bile istemiyorum. Zonguldak'ta politika yapanlara, Zonguldak ile ilgili idealleri olduğunu söyleyenlere, Zonguldaklılara, bu kenti seven, bu kentte yaşayanlara, 2014 yılının başında açıkça ifade etmek istiyorum ki; ÇATES Zonguldak'ın son kalesidir. Bu kalenin düşmesi Zonguldak'ın düşmesi demektir. 2012 Yılında başlayan ve halen devam eden Özel Sektör Maden İşletmelerine yönelik yaptırımlar sonucunda Zonguldak'ın nakit kaybı 150.000.000 TL'nin üzerindedir. Bu nakit paranın piyasalarda dönüşünün bir şekilde engellenmesi sonucu Zonguldak'ın yaşadığı depresyonu yaşayan hemşerilerimin ÇATES'in olmadığı bir Zonguldak'ı düşünmelerini istiyorum. Bu depresyonun misliyle yaşanacağı kaçınılmaz olduğundan tehlikenin büyüklüğü buradan da fark edebile bilinir. 2014 Yılının tüm Dünya İnsanlarına huzur, mutluluk, başarı ve barış getirmesi dileği ile saygılarımı sunuyorum." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Enerji Bakanlığı Salih Demir Çatalağzı Zonguldak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title