Haberler

Kemal Doğulu'yu Hastanelik Eden Neden Deliryum mu?

Güncelleme:

Ünlü modacı Kemal Doğulu, dün akşam evinden çıkarken merdivenlerden düşmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Kanlar içinde bulunan modacı Kemal Doğulu, bir gün önce katıldığı programda ''Deliryum aşamasına gelmiştim!'' demişti.

PSİKOLOJİK AÇIDAN YIPRANDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Ünlü modacı Kemal Doğulu, Beyoğlu'nda Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi Vişne Sokak'taki evinden dün akşam çıkarken merdivenlerden düştü. Ev sahibi tarafından kanlar içinde yerde bulunan Kemal Doğulu, Taksim Acıbadem Hastanesi'ne kaldırıldı. Sanatçı dostları Kemal Doğulu'nun iyi olduğunu söylerken, hastaneden ve ailesinden bir açıklama henüz gelmedi. Kazadan bir gün önce Mesut Yar'ın programına konuk olan Doğulu, psikolojik açıdan yıprandığını ve ilaç kullandığını söylemişti.

''DELİRYUM AŞAMASINA GELMİŞTİM''

"Deliryum aşamasına gelmiştim" diyen modacı Doğulu'nun geçirdiği kazanın ardındaki sebep bu durum veya kullandığı antidepresan ilaçlar mı henüz buna resmi bir açıklama getirilmiş değil. Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan, deliryumun kişide dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevler ile davranışlarda bozulma ile sonuçlanan, hızlı ve dalgalı seyirli bir tablo olduğunu ve sıklıkla ağır bir tıbbi hastalık nedeniyle hastanede yatmakta olan hastalarda ortaya çıktığını söyledi.

DELİRYUM NEDİR?

Deliryum, kişide dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevler ile davranışlarda bozulma ile sonuçlanan, hızlı ve dalgalı seyirli bir nöropsikiyatrik tablodur.

Deliryum hastaları uyku uyanıklık sisteminde bozulma (aşırı uyarılmışlık ya da durgunluk, gündüz uykuluğu, gece ise ajitasyon-hareketlilik), dikkat-hafıza işlevlerinde gerileme ve algı bozuklukları (hayal görme, kişileri karıştırma) sergilerler. Hastalar sıklıkla nerede olduklarını karıştırırlar, saçma sapan konuşabilirler, refakatçilerini tanıyamayabilirler, öfkeli ve korkulu görünürler.

DELİRYUMUN NEDENLERİ

Deliryuma sebebiyet veren hastalıklar sıklıkla beynin dışındaki organlarla ilişkili tıbbi hastalıklardır (örn. karaciğer sirozu, ciddi kalp yetersizliği, solunum sisteminin ciddi hastalıkları, ileri düzeyde kansızlık, bedenin büyük travmaları, büyük ameliyatlar, ağır enfeksiyonlar gibi). Daha nadir olarak alkol, bazı sakinleştiriciler, ilaçlar ve beynin birincil hastalıkları (örn. ensefalit denilen beyin iltihabı) deliryum nedenidir.

Deliryum sıklıkla altta yatan tıbbi hastalığın ciddiyetini gösteren bir bulgu olarak kabul edilmelidir. Öte taraftan deliryum, hastaların amaçsız davranışları ve buna bağlı tedavi uyumsuzlukları nedeniyle tıbbi hastalıkların tedavisini güçleştirebilir.

DELİRYUM TEDAVİSİ

Deliryum sıklıkla altta yatan tıbbi hastalığın başarıyla tedavisini takiben geriler ve iyileşme eğilimi gösterir. Deliryum tıbbi tedaviye uyumun sağlanabilmesi ve kişinin yanlışlıkla kendisini yaralaması türünden risklerin azaltılması amacıyla antipsikotik denilen ilaçlar kullanılarak kontrol altına alınır.

Her deliryum olgusunda, kişinin hangi tıbbi sebeple deliryum yaşadığının araştırılması birincil öncelik taşıyan bir husustur. Bu nedenle çeşitli kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır.

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Kemal Arıkan Magazin Sağlık Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title