Haberler

Delik kalpleriyle de kardeş oldular -

İzmir'de yorgunluk şikayetiyle hastaneye başvuran iki kardeşin kalbinin aynı noktasında dünyada ender rastlanan "ikiz delik" ameliyatsız yöntemle tedavi edildi.

Lise son sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Mert Demirel, bir ay önce futbol oynarken çabuk yorulma ve çarpıntı şikayetiyle Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.

Doç. Dr. Cem Nazlı başkanlığındaki heyetin yaptığı tetkiklerde hastanın kalbinde 2 santimetre büyüklüğünde bir delik bulunduğunu saptandı. Açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kasıktan yapılan müdahaleyle delik kapatıldı. Mert Demirel'e konan tanı ve yapılan operasyon sonrası aynı şikayetlere sahip 23 yaşındaki üniversite son sınıf öğrencisi kardeşi Mehmet Can Demirel de aynı hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde kalbin aynı bölgesinde, aynı büyüklük ve çapta delik saptandı. Kardeşinden 15 gün sonra aynı operasyonu geçiren Mehmet Can Demirel de dün sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Doç. Dr. Nazlı, kalbin sol ve sağ kulakçığı arasındaki deliklere sık rastladıklarını, ancak bu olayda iki kardeşin doğuştan kalbin aynı bölgesi, aynı zarı ve aynı büyüklükte deliğe sahip olduğunu saptadıklarını ifade etti.

"Dünya literatürüne baktığımızda bugüne kadar bildirilmiş böyle bir olayın olmadığını gördük. İlk kez iki insanın aynı noktada ve büyüklükte delikleri olduğu görüldü. Bu durum bizi çok şaşırttı. Kesin bir şey söylemek mümkün değil ama bunun genetik kökenli bir durum olduğunu düşünüyoruz" diye konuşan Doç. Dr. Nazlı, çocuk yaşlarda çok fazla şikayete neden olmayan deliklerin kalpte temiz ve kirli kanın karışmasına neden olduğunu, bunun da ileriki yaşlarda önemli sağlık riskleri yaratabildiğini kaydetti.

Kapatılmayan deliklerin kalp büyümesi, ritim bozukluğu hatta felçle sonuçlanan olaylara neden olabileceğini anlatan Nazlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Deliklerin erken yakalanması önemli. Çocuklarda çok büyük değilse şikayete neden olmaz. Ama dikkatli bir çocuk hekimi hastayı dinlerken hastada üfürüm saptaması veya elektrosunda bir bulgu saptamasıyla fark edilebilir. Erken dönemde kapatılırsa gelecekte hiçbir problem yaratmaz. Ama geç yaşlarda, özellikle 40 yaşından sonra şikayetler başlar. Çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk gibi şikayetler oluşabilir. Çok nadir olarak kalpte oluşan pıhtının delikten geçerek beyne gitmesiyle felce neden olabilir. Bu en korktuğumu tablodur. Bu yüzden tedaviyi 40 yaşına bırakmadan tepsit edip, deliği bir şekilde kapatmak gerekiyor. Deliğin hangi yöntemle kapatılacağı deliğin yerleşimi ve çapıyla ilgili. Uygun ise ameliyatsız olarak kasıktan girerek yapılan işlemle bu işlem 2 günde bitiyor. Ancak ameliyat önetim kesin çözümdür, riski çok düşüktür, ülkemizde yüksek başarıyla uygulanmaktadır."

Mehmet Can Demirel ise kardeşine yapılan operasyon sonrası kendisinin de benzer şikayetlerinin bulunduğunu görerek hastaneye başvurduğunu, kardeşiyle aynı noktada ve büyüklükte deliğe sahip olmasının bir mucize olduğunu ifade edildiğini belirterek, "İki hafta arayla deliklerimizden kurtulduk. Bu tarihleri doğum günlerimiz olarak ilan ettik" dedi.

Baba Yusuf Demirel ise iki çocuğunun da aynı sağlık sorununa sahip olmasının kendilerini üzse de şimdi sağlığa kavuşmuş olmalarının mutluluk verici olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA / Sağlık

Yusuf Demirel Çelebi İzmir Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title