Haberler

Delebe, 'Zaman Aşımı' Sorununa Dikkat Çekti

Güncelleme:

Şanlıurfa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Hikmek Delebe, faili meçhul cinayetlerle ilgili yaptığı değerlendirmesinde 'zaman aşımı' sorununa değindi.

1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul dosyaların zaman aşımına uğrayacak olmasından dolayı Şanlıurfa Barosu Başkan Yardımcısı Delebe, "Bu cinayetler bir anlamda 'insanlığa karşı işlenen suçlar' kategorisindedir. İnsanlığa karşı işlenen suçların zamanaşımına uğramayacağı pek çok uluslararası belge ile kabul edilmiştir" dedi.

Türkiye'nin karanlık tarihinde yerini alan ve 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhullerle ilgili zaman aşımı süreci önümüzdeki birkaç ay içinde dolacak. Gerek son dönemde yaşanan yargı mensupları arasındaki görev değişiklikleri gerekse de yeni göreve başlayan yargı mensuplarının bu dosyalara hakim olamaması Doğu ve Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda işlenen cinayetlerle ilgili birçok dosyanın zaman aşımına uğramasına sebep olarak görülüyor. Kamuoyunda yeterince tartışılmayan bu konu ilgili olarak açıklama yapan Şanlıurfa Baro Başkan Yardımcısı Hikmet Delebe, bu gibi suçların insanlığa karşı suç kategorisinde olduğunu ifade edip bu tür suçlar için zaman aşımının olmaması gerektiğini kaydetti. Debele, "Özellikle 1990'lı yıllarda yoğunlaşan ve dönemin siyasetçilerin bilgisi dâhilinde gerçekleştiğine kuşku bulunmayan faili meçhul cinayetler, yakın tarihimizin yüz karası olaylarıdır. Geldiğimiz noktada aydın, siyasetçi ve gazeteci olmak üzere pek çok kişinin cinayet şebekeleri tarafından hunharca katledildiği bu cinayetler bakımından "zamanaşımı" riski ortaya çıkmış durumdadır. Üzerinden çeyrek asır geçmesine karşın, faili meçhul cinayetlerin halen aydınlatılmamış ve sorumlularının yargı önüne çıkartılmamış olmasında elbette adli süreci yürüten yargı mensupları kadar siyasi iktidarların da günahı ve sorumluluğu büyüktür" dedi.

GÜÇLÜ İRADE ŞART

Güçlü bir iradeyle bu tür cinayetlerin aydınlatılmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Delebe, "Çok yakın zamanda bu cinayetler zamanaşımına uğrayacak ve failler dün olduğu gibi bugün de aramızda dolaşmaya devam edecektir. Aslında güçlü bir iradenin desteği ile aydınlatılması hiç de zor olmayan bu cinayetler için zamanaşımı işlememelidir. Zira bu cinayetler bir anlamda "insanlığa karşı işlenen suçlar" kategorisindedir. İnsanlığa karşı işlenen suçların zamanaşımına uğramayacağı pek çok uluslar arası belge ile kabul edilmiştir" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Şanlıurfa Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title