Haberler

Deik İş Konseyleri İstişare Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yeni bir dünya kuruluyor, kurulacak, Türkiye de o yeni dünyayı kuranlardan olacak. Bunu da beraber yapacağız. Bu tek kişilik bir oyun olamaz" dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bugün vahşi şekilde dönüşen dünyada Türkiye'nin, olmak zorunda olduğu dünya milletler yarışındaki yerine hep birlikte yol arkadaşlığı içinde götürülmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin bu çetin coğrafyada kendisine biçilmiş bir görevi olduğunu söyledi.

Çeşitli sebeplerle dünyanın, ABD ve etrafındaki müttefikleriyle tek kutuplu bir ülke haline geldiğini, ancak son 30 yıldır varlık gösteren Çin faktörünün, son 15 yılda çok daha planlı bir yapı, siyasi, ekonomik ve dünyadaki yapılaşmayla ilgili şekilde ortaya çıktığını anlattı.

Tabiatın boşluk kaldırmadığının altını çizen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Tabiat tek kutuplu değil, kendini dengelemek durumunda. Diğer kutup da birkaç güçle güç dengesini oluşturmaya kalkıyor. Bu karşımıza Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) diye bir yapı çıkardı. AB'yi ortaya çıkaran irade ki ABD'yi oluşturan iradedir aynı zamanda... Bu irade dedi ki 'Bu iki iradenin artık bir araya gelme zamanıdır'. Çok hızlı şekilde TTIP süreci devam ediyor. 2015 sonunu planlıyorlardı ama 2016 sonu gibi teknik görüşmelerin bittiği, 2017'de onay süreci ve 2018'de uygulamaya başlamak gibi bir hedef var. Bu TTIP, basit bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) değil hatta güçlü bir STA da değil bu tam anlamıyla ekonomik bir entegrasyondur. Siyasi ve kültürel entegrasyona da çok yatkın bir ekonomik entegrasyon. Onun için son derece önemli hale geldi. Dünya ticaretinin yüzde 50'sinin bir araya geldiği bir yapılanma."

Zeybekci, aynı iradenin diğer tarafta da Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ile ABD'nin Japonya-Kore-Yeni Zelanda gibi ülkelerle biraraya gelmesine de değindi.

"DEİK bütün Türkiye'yi kucaklıyor"

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin kurumlarının, diğer ülkelerinki gibi "tıkır tıkır işleyen" bir yapısı olmadığını, biraz "gazla" ilerlediğini ifade ederek, Anadolu coğrafyasına insanların motivasyona yatkın olduğunu anlattı.

Artık bunun değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Sistemlerimizi, kurumlarımızı kuramamışız, görev tanımımızı iyi yapamamışız. DEİK yapılanmasındaki tartışmamız da bu. 10 yılki performansımızla şimdi övünüyoruz. 171,3 milyar dolarlık ihracatımız var. Bunu bile kaydi olarak açıklayamıyoruz. Tam net rakamlar var elimizde. Kaydi olarak 8,8 milyar dolarlık faturalı bavul ticaretimiz var. Bunu da oraya eklemiyoruz. Bunları yaptığımızda 241 milyar dolarlık ithalatımızı ve 171,3 milyar dolarlık ihracatımızı aldığımız zaman, Türkiye'nin ihracatının ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 71,9. Uluslararası arenaya bunu açıklamıyoruz. Çünkü ülkeler buna göre değerlendiriliyor, gruplanmaların içine giriyor" ifadelerini kullandı.

Nihat Zeybekci, DEİK'in bütün Türkiye'yi kucakladığını, bir yandan devletle işbirliğine girdiğini ve tüm varlığıyla da dünyayla entegre olduğunu, tüm dünyayla rekabet etmek durumunda olan Türkiye'yi temsil ettiğini vurguladı.

Mart başında Polonya ile bütün sektörleri bir araya getirerek çok güçlü bir ticaret iş forumu düzenleneceğini belirten Zeybekci, "Türkiye etrafındaki ateş çemberinin, darmadağın olan coğrafyanın içinde yükselmesini büyümesini nasıl başardı? İnanının bizim muhteşem bir girişimci kabiliyetimiz var. Başkaları outurup aylarca fizibilite çalışmaları yaparken benim aslanım çoktan oraya gitmiş bile. İnşallah Büyükelçiliğimizin olduğu her ülkede ticaret ataşeliği müşavirlerimiz olacak" dedi.

Zeybekci, gelecek 50 yılın Afrika'nın yılı olacağı öngörüsünde bulunarak, belki 2016-2017 yıllarının Afrika için problemli olabileceğini dile getirdi.

Somali'ye 2015 yılında yapılacak yardımlarla ilgili katıldığı bir toplantıda İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Somali'ye 3 milyon pound olan yardımlarını 5 milyon pounda çıkaracaklarını açıkladığını belirten Zeybekci, "Biz dedik ki, Türkiye olarak geçen yıl Somali'ye 400 milyon dolar yatırım yaptık, yardım ettik. Oradaki en muhteşem yapı oradaki bir Türk hastanesi" ifadelerini kullandı.

"Satıh bütün dünyadır"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun büyükelçilerle konuşurken "Hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır, o satıh bütün dünyadır" sözünü anımsatan Bakan Zeybekci, "Bizim için de hattı ihracat, ekonomi, sanayi yoktur, satıh vardır, o satıh da bütün dünyadır" dedi.

Zeybekci, dünyayı işadamları örgütleriyle karış karış dolaştıklarını belirterek, "Bunu yapmazsak vebali üzerimizedir. Gelecek nesiller gelip bizim mezarımızın üstünde 'dünya şunu yaparken biz ıskaladık' diye tepinir" dedi.

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün "Yeni bir dünya kurulur Türkiye o yeni dünyada yerini alır" sözünü hatırlatan Zeybekci, "Bir zamanlar İnönü o sözü söylediğinde çok büyük sözdü ama o söz artık öyle değil. Yeni bir dünya kuruluyor, kurulacak, Türkiye de o yeni dünyayı kuranlardan olacak. Bunu da beraber yapacağız. Bu tek kişilik bir oyun olamaz" diye konuştu.

Zeybekci'nin "Bu hükümete bırakılacak kadar önemsiz bir mesele değil, duymasınlar" demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu.

Bakan Zeybekci, bunun hep beraber yapılacağını vurgulayarak, "Hepimiz beraber, bütün ülke sahip çıkarsa böyle olacak. Ben DEİK yapısına baktıkça heyecan duydum. DEİK yapısındaki çok daha geniş katılımcı, kucaklayıcı, demokratik bir yapı olan bu yapı inşallah çok daha farklı bir noktaya gelecek" diye konuştu.

DEİK yapısında kamu ile ilgili tek bir bağlantının bulunduğunu ifade eden Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'nın bütçesinden para aktarılır diye onu kanuna koyduklarını söyledi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın "Daha da bir şey alamadık sayın bakanım" demesi üzerine Bakan Zeybekci, "1 milyon geliyor işte. Çünkü biz bunun olması gerektiğini biliyoruz ve inanıyoruz. Bu kadar çok alanda Şili'den Alaska'ya kadar veya Tataristan'dan Kenya'ya kadar bu coğrafyada gümbür gümbür coşacaksak, koşacaksak, bu işin bir bedeli var" dedi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Somali Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title