Haberler

Deik ile Cibuti Ticaret Odası Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Yavuz: "2013’te Cibuti’de 2 Türk şirketi ve 12 Türk vatandaşımız vardı.

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz, Türkiye Cibuti ilişkilerinin en yüksek seviyeye çıkması için çaba gösterdiklerini belirterek, "2013'te Cibuti'de 2 Türk şirketi ve 12 Türk vatandaşımız vardı. Şimdi 15'i aşan Türk şirketimiz ve 300'e yaklaşan Türkiyeli vatandaşımız var. Hedefimiz 2014 sonu itibariyle 150 milyonlara ulaşan ticaret hacmi" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Cibuti Ticaret Odası arasındaki mutabakat zaptı, TOBB Plaza'da düzenlenen törenle imzalandı. Törende konuşan Büyükelçi Yavuz, Türkiye ve Cibuti diplomatik münasebetlerinin geçen yıl başladığını hatırlatarak, Türkiye'nin aslında burayla ilişkilerinin 7'nci yüzyılda başladığını, 16'ncı yüzyılda ise zirveye çıktığını söyledi.

Aynı hedefi, aynı misyonu paylaşarak Türkiye-Cibuti ilişkilerinin en yüksek seviyeye çıkması için çaba gösterdiklerini anlatan Yavuz, bugüne kadar 6-7 anlaşma imzalandığını, şu anda önlerinde 7 anlaşma teklifi daha olduğunu ifade etti.

Mutabakat zaptı imza töreni için TOBB Plaza'ya gelirken Serbest Ticaret Anlaşması teklifinde bulunduğunu aktaran Yavuz, tüm ilişkilerinin temel hedefinde, birlikte kalkınma ve paylaşmanın bulunduğunu dile getirdi.

Afrika'da 38'inci THY destinasyonu ve 36'ncı büyükelçiliğin açıldığını belirten Hasan Yavuz, şunları kaydetti:

"Cibuti ile 70 milyon doları aşan ticaret hacmimiz var. THY haftada 4 gün Cibuti'ye sefer yapıyor. 2013'te Cibuti'de 2 Türk şirketi ve 12 Türk vatandaşımız vardı. Şimdi 15'i aşan Türk şirketimiz ve 300'e yaklaşan Türkiyeli vatandaşımız var. Hedefimiz 2014 sonu itibariyle 150 milyonlara ulaşan ticaret hacmi. 2023 vizyonunun Afrika hedefi ise 50 büyükelçilik, 50 THY destinasyonu ve 50 milyar dolar Türkiye-Afrika ticaret hacmidir.

Bu bilgi, kapasite, değer ve tecrübe paylaşımının bir başka önemi ise yaklaşık 108 yıl sonra Ümit Burnu'nu ilk defa Türk bandralı savaş gemilerimiz geçecek, Barbaros firkateyni… Bütün Afrika ülkelerindeki limanları tek tek ziyaret edecek. Dünyaya vereceğimiz mesaj, ' Türkiye, insani yardımlarıyla Afrika'da çığır açmıştır. Türkiye, eğitim hizmetleriyle Afrika'da devrim yapmıştır.' Şu anda 12 bin öğrenciye burs veriyoruz.

Türkiye, tarihi ilişkilerimizi güçlendirerek ekonomik ilişkilere zemin hazırlamıştır. Şimdi bu bölgede Türkiye bir rol üstlenme sevdasında değil, dünyaya 'Acılara ıstıraplara son verin, güçlü bir demokrasi kurun, güvenli ve istikrarlı bir coğrafya istiyoruz, bu coğrafyada insanların hakkı barıştır' diyoruz. İşte buna katkı sağlayacak barış gücü Barbaros fırkateyni, Afrikalı kardeşleri ve Afrika coğrafyasıyla kucaklaşacaktır. Dünyaya artık, 'Türkiye bu coğrafyada da barışa, güvene ve istikrara katkı sağlamak ve iş adamlarının yaptığı yatırımları korunmak için göreve hazırdır' mesajı vereceğiz. Türkiye, Afrika'nın tarihiyle bütünleşen, acısını paylaşan, o topraklara almak için değil vermek için giden bir ülkedir."

"Cibuti'nin Türk yatırımcılar için büyük imkan sağlayacağını düşünüyoruz"

DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Başkan Yardımcısı Ersin Eren ise Türk ve Afrikalı iş adamlarının daha sık bir araya getirilmesi ve yeni iş fırsatlarının somut ortaklıklara dönüştürülmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını vurguladı.

Türk-Cibuti İş Konseyi'nin yakında kurulmasını arzu ettiklerini belirten Eren, mutabakat zaptının imzalanmasının, yakın gelecekte iş konseyi kurulması adına etkin bir faydaya dönmesini beklediklerini dile getirdi.

Eren, Cibuti ile ticaret hacminin 67,4 milyon dolara ulaştığı, Türkiye'nin ihracatının da 67 milyon dolara çıktığı bilgisini verdi.

İhraç mallarının demir çelik ve gıda ürünlerinden oluştuğunu aktaran Eren, "Cibuti, stratejik konumu ve sahip olduğu limanları sayesinde Doğu Afrika pazarının giriş kapısı demektir. Bu vizyon ile THY, Cibuti'ye bağımsız uçuş gerçekleştirmiş, bu sayede iş yapma kolaylığı sağlanmıştır. Cibuti'nin Türk yatırımcılar için büyük imkan sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Cibuti Ticaret Odası Başkanı Youssouf Moussa Dawaleh de serbest bölgenin Cibuti'de kurulması ve Türkiye'deki malların buradan bölgenin diğer ülkelerine sevk edilmesi için adımlar atılmasını isteriklerini söyledi.

İlk kez ülkenin özel sektöründen bu kadar üst düzey bir heyetin İstanbul'u ziyaret ettiğine dikkati çeken Dawaleh, "Cibuti ufak bir ülkedir, nüfusu da azdır ancak büyük bir kapıdır. 450-500 milyonluk bir nüfusa Cibuti üzerinden ulaşılabilmektedir. Biz Cibuti üzerinden bu insanlara hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Cibuti özel sektörü çok agresif olmaya başladı. Hintli, Çin'deki, Avrupa'daki iş topluluklarıyla bağlantılar kurmaya başladık. Türkiye ve İstanbul'daki iş çevrelerine, özel ve kamu alanındaki iş birliğinin başlatılmış olduğunu ispatlamak istiyoruz. Amacımız, Türk özel sektörüne Cibuti'de hizmet vermek" ifadelerini kullandı.

Cibuti Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi ise son 2 yıl içinde enerji, konut, eğitim gibi alanlarda anlaşmalar imzalandığını belirterek, Cibuti'de pek çok sektörde, serbest bölgede ve yerel pazardaki fırsatların Türk yatırımcıları beklediğini de sözlerine ekledi.

Törende konuşmaların ardından DEİK ile Cibuti Ticaret Odası arasında mutabakat zaptı imzalandı. İmzaların atılmasından sonra Ersin Eren, Dawaleh'e çini tablo; Dawaleh ise Eren'e yerel kültürlerini tanıtıcı bir aksesuar hediye etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye Afrika Cibuti Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title