Haberler

Değirmendere'de Fındık Bahçeleri Yok Oluyor

Daha önce Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı belde iken 2009'da mahalleye dönüştürülen Değirmendere çevresinde yaygın olarak yetiştirilildiğinden Değirmendere fındığı olarak bilinen, çerez olarak taze olarak yenen incu uzun fındık yokolmak üzere. Özellikle 17 ağustos marmara Depremi'nin ardından bu bölgede yerleşimin bahçelerin bulunduğu alanlara kayması nedeniyle fındıklıklar bir bir yok olurken, mevcut bahçelerin sahipleri de masrafı çok olduğu için bu üründen vazgeçmek üzere. Yerleşimin bu kadar yoğun olmadığı dönemlerde, daha çok ahşap evlerin bulunduğu, sahilini yalıların süslediği, içinden E-130 Karayolu da geçen Değirmendere'de bundan 30 yıl öncesine kadar araziler fındık, üzüm ve kiraz bahçeleriyle kaplıydı.

Daha önce Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı belde iken 2009'da mahalleye dönüştürülen Değirmendere çevresinde yaygın olarak yetiştirilildiğinden Değirmendere fındığı olarak bilinen, çerez olarak taze olarak yenen incu uzun fındık yokolmak üzere. Özellikle 17 ağustos marmara Depremi'nin ardından bu bölgede yerleşimin bahçelerin bulunduğu alanlara kayması nedeniyle fındıklıklar bir bir yok olurken, mevcut bahçelerin sahipleri de masrafı çok olduğu için bu üründen vazgeçmek üzere. Yerleşimin bu kadar yoğun olmadığı dönemlerde, daha çok ahşap evlerin bulunduğu, sahilini yalıların süslediği, içinden E-130 Karayolu da geçen Değirmendere'de bundan 30 yıl öncesine kadar araziler fındık, üzüm ve kiraz bahçeleriyle kaplıydı. Ancak daha sonra başlayan betonlaşmaya teslim olan Değirmendere'de, özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yerleşimin karayolunun üst kesimine kayması sonucu buradaki fındık ve kiraz bahçeleri parsellendi. Bir bölümüne kalıcı konutların da yapıldığı Değirmendere'deki fındık bahçeleri bir bir yok olurken, sadece Örcün ve Saraylı köylerinin bulunduğu alanlarda çok ay sayıda fındıklık kaldı. Karadeniz fındığının aksine yağsız, sivri ve taze olarak tüketilen Değirmendere fındığının son yetiştiricileri, yıllardır üreticinin komisyoncuların elinde oyuncak olduğunu, kendilerinden çok ucuza alınan fındığın istanbul'da ve diğer kentlerde 5-10 kat fazlaya satıldığını belirterek, para kazanamadıklarını söylediler. Parayı üreticinin yerine komisyoncuların kazandığını söyleyen Örcün Köyü'ndeki fındık bahçesi sahiplerinden Raşit Çevirgen, Şu anda yeterince fındık bahçesi kalmadı. Fındık eken birşey kazanmadığı için bahçeler orman olmaya başladı. Arazilerin bir kısmı depremden sonra parsellendi .Yamaç yerler bina oldu. Fındık bahçeleri artık kar getirmiyor. Gündelikçilerin parasını bile çıkartamaz duruma gelindi. dedi.Üreticilerin, komisyoncular aracılığıyla İstanbul'a gönderdikleri fındıkları için komisyoncu kaç lira verirse razı olduklarını da söyleyen Raşit Çevirgen, asıl parası komisyoncuların kazandığını belirtti. Çevirgen, bu bölgede aromasıyla ünlü çavuş üzümü, kiraz, elma, armut, erik bahçelerinin de bulunduğunu, ancak aynı nedenle bunların da çok azaldığını söyledi. Mazoz ve işçilik masrafının yüksek olması nedeniyle fındık satışından para kazanamadıklarından şikayet eden fındık üreticisİ Şevket Car ise Biz geçimimizi yıllardır Değirmendere fındığı olarak bililen ucu sivri ve yassı fındığı üreterek sağlıyoruz. Değirmendere fındığı taze yenilen lezzetli bir fındıktır. Ben 150 dönüme fındık ekiyorum. Buradan aşağı yukarı 60-70 ton fındık alıyoruz. İstanbul Bayrampaşa Hali'ne gönderiyoruz. Hergün fiyatlar değişiyor. Artık fındık satışı bizi kurtarmıyor. Sadece bir ekmek parası kalıyor dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Değirmendere İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title