Haberler

Değerlendirme Merkezi Düzenlenen Bir Törenle Açıldı.

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle tsunami afetine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, '2007'de güncellenen deprem yönetmeliği tsunami afetini de kapsayacak şekilde tekrar gözden geçiriliyor. Yeni merkezimiz ile olası bir tsunamide erken uyarı için önemli bir adım atıyoruz. Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi bir kurum projesi değil, Türkiye projesidir. Bu merkezin açılmasında ulusal ve uluslararası alanda birçok okul, akademisyen ve dernek destekte bulundu. Burası bölgesel bir merkez konumunda olacak.' dedi.

Yeni bina her türlü risk düşünülerek dizayn edilmiş, bir afet anında kesintisiz görev yapabilme olanağı sunmakta. Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi yeni operasyon binası, deprem esnasında yangın-elektrik güvenliği, internet erişimi ve bölgesel haberleşme konusunda kesintisiz ve yüksek kapasiteye sahip olarak tasarlandı. KRDAE, özellikle 1999 depremlerinde yaşanan olumsuzlukları ve dünya çapındaki gelişmeleri dikkate alarak, ülke çapında Deprem Şebekesini geliştirmiş, deprem istasyon sayısını arttırmış ve mevcut istasyonlarını günün teknolojisine uygun olarak modernize etmiştir. Modern deprem bilgi sistemlerinin amacı, deprem parametrelerini (oluş zamanı, lokasyonu ve büyüklüğünü) ve yer hareketini karakterize eden parametrelerin dağılımlarının (ivme, hız, deplasman, spektral genlik ve olası hasar ve can kayıplarının) çok çabuk belirleyerek acil yardımın en gerekli olduğu yerleri değerlendirmek ve bu değerlendirmeleri 'karar verici kurumlara' çok çabuk iletmektir. Bu sistemler, aynı zamanda, deprem olan bölgede hızlı yeniden yapılanma ve iyileştirme çalışmaları için gereksinimlerin belirlenmesindeki süreci kısaltmaya yardım ve katkıda bulunmaktadır. Dolayısı ile hızlı ve güvenilir bilgi üretimi çok önemli olmaktadır. Deprem Erken Uyarı Sistemi

Deprem Erken uyarı servisinin kullanımı ile ilgili İGDAŞ'la yapılan çalışmalar tamamlanmış olup, deprem erken uyarı istasyonlarında üretilen erken uyarı sinyalleri İGDAŞ'ın SCADA merkezinde kullanılmakta, belli eşik sinyal seviyelerinden sonra doğal gaz regülatörleri kapatılmaktadır. Benzer şekilde, İstanbul Tüp Tünel olarak adlandırılan MARMARAY ulaşım sisteminde de deprem emniyetinin sağlanmasında deprem erken uyarı sinyalinden faydalanılmaktadır. Benzerleri Japonya, ABD-Kaliforniya, Tayvan, Meksika ve Romanya'da çalışmakta olan İstanbul Deprem Erken Uyarı sistemi, UN-IDNDR-ISDR (Birleşmiş Milletler - Doğal Afet Zararlarının Azaltılması Onyılı ? Afet Zararlarının Azaltılması Uluslararası Stratejisi) vizyonu çerçevesinde kentsel bölgelerde acil müdahale amaçlı kuvvetli yer hareketi şebekeleri kurulması bağlamında önemli bir örnek oluşturmaktadır.

Tsunami Erken Uyarı Sistemi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografik Komisyonu'nun 'Kuzeydoğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Erken Uyarı ve Zararları Hafifletme Sistemi Hükümetlerarası Eşgüdüm Grubu (ICG/NEAMTWS)' kapsamında 7/24 faaliyet gösterecek şekilde 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ulusal ve bölgesel olarak hizmet vermeye başlamış ve manyitüdü 5.5'den büyük depremler için AFAD ve bölge ülkeleri temsilci kurumlarına tsunami bilgi ve uyarı mesajları göndermektedir.

Ülkemizde deprem ve tsunami konusunda en geniş kapasiteye sahip veri bankası merkez tarafından işletilmektedir. Gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda deprem ve tsunami konusu ile ilgili veri istekleri kayıtlı kullanıcılara mevcut olan veri bankası aracılığı ile interaktif olarak merkezden karşılanmaktadır. KRDAE-BDTIDM, Tsunami Modelleme çalışmalarının daha detaylı ve doğru bir şekilde üretilebilmesi için gereki batimetri-topoğrafya ve uydu-ortofoto görüntülerini birleştirmekte ve olası bir tsunami afeti hazırlıkları çerçevesinde Türkiye kıyıları boyunca su baskın haritalarını üretmektedir. Harita Genel Komutanlığı ile işbirliği içerisinde deniz seviyesi ölçüm sistemleri merkeze entegre edilmekte, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile tsunami modelleme çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca, Hükümet tarafından merkezi Viyana-Avusturya'da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması Organizasyonu (CTBTO) ile imzalanan bir anlaşma çerçevesinde çevre ülkelerden onaltı sismik istasyonun verileri bu merkeze eşzamanlı olarak aktarılmaktadır.

Tsunami Erken Uyarı Merkezi çalışmaları kapsamında Kandilli Rasathanesi 1. Genişletilmiş Haberleşme tatbikatını lider olarak ve bölgedeki ilk tsunami tatbikatı olan 'NEAMWave12'yi Girit adası açıklarında meydana geldiği varsayılan 8.4 büyüklüğünde bir deprem sonrasında oluşabilecek tsunamiye göre kurgulayarak başarıyla gerçekleştirmiştir. KRDAE, 2014 Ekim ayında ikinci Tsunami Tatbikatı NEAMWave14'de Karadeniz'de bir Tsunami Senaryosu için yer alacak, aynı zamanda Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilecek senaryoya da Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak dahil olacaktır. Bütün bu çalışmalar neticesinde gerçekleştirilen faaliyetlerdeki liderlik rolüyle ilgili olarak KRDAE, UNESCO tarafından takdir edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tebrik edilmiştir.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne, teknolojik ve doğa dostu yeni operasyon binası Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dask,Türk Telekom, ve İGDAŞ'tan önemli destek ve katkılar alınarak gerçekleştirildi.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deprem Araştırma Enstitüsü Kandilli Rasathanesi Gülay Barbarosoğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title