Haberler

Defineciler, 12 Bin Yıllık Kaya Mezarı Dinamitle Patlattı

Güncelleme:

Define avcıları, Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki Olba Antik Kenti'nde bulunan 12 bin yıllık tapınak kabartmalı kaya mezarı dinamitle patlattı.

Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki Olba Antik Kenti'nde bulunan 12 bin yıllık tapınak kabartmalı kaya mezarı, define avcıları tarafından dinamitle patlatıldı.

DEFİNE AVCILARI, PATLAMAYI 3 YIL ÖNCE DE DENEMİŞTİ

5 Mart 2011'de öğrencileriyle birlikte Olba Antik Kent'e düzenlediği gezide Olba Su Kemeri'nin yaklaşık 50 metre güneyinde bulunan 12 bin yıllık tapınak kabartmalı kaya mezarında patlatılmak üzere hazırlanmış dinamit düzeneği bulan Olba Arkeolojik Kazı Başkan Yardımcısı Murat Özyıldırım jandarmaya bilgi vermesinin ardından gelen ekipler patlayıcı düzeneği kaldırmıştı. Define avcıları 3 yıl önce yapamadığını 26 Nisan'da yaptı ve tarihi mezarı dinamitle patlattı.

"KORKTUĞUMUZ OLDU"

Patlamada mezarın büyük bir bölümü hasar görürken, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Olba Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten, kapatılan Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun açılması gerektiğini söyledi. Define avcılığıyla büyük bir mücadele verdiklerini, konuya dikkat çekmek için gerek bilimsel yayınlarla gerekse konferans ve basın aracılığıyla konunun ciddiyetini duyurmaya çabaladıklarını ifade eden Erten, "Yıllardır Jandarma Genel Komutanlığı dahil olmak üzere yetkililere Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun kapatılmasının definecilerin Olba'da rahat çalışabilmesine imkan verdiğini anlatmaya çalışıyoruz. Olba Kazısı'nın son sekiz aydır bir bekçisi var. Ancak son olayda görüldü ki bekçinin bulunması, kentin definecilerden korunması için kesinlikle tek başına yeterli önlem değil. Korktuğumuz oldu ve Olba'nın en değerli eserlerinden biri büyük tahribata uğratıldı" diye konuştu.

"KARAKOLUN KAPATILMASI BÜYÜK BİR HATA"

Olba Arkeolojik Kazı Başkan Yardımcısı Murat Özyıldırım da ekip olarak yıllardır ilgililere Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun yeniden açılmasının gerekliliğini anlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bu karakolun kapatılması, bölgenin arkeolojik korumacılığı açısından affedilmez bir hata olmuştur. Az sayıda personeliyle Kırobası Jandarma Karakolu'nun yarım saat mesafedeki Olba'yı koruması, mümkün değil. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uzuncaburç Silifke Mersin Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (6)

sonmezsssonmezdag@hotmail.com:

ne cikmis mezardan koseyi donmek istiyorlarsa akp den siyasete girsin cimdi ulkede moda oldu siyasecinin kose donmesi

19
21
yanıtYanıtla
BİLAL OCAKbilalocak@hotmail.com:

Geri zekalı, ne olursa akp'den bulacağınıza, Türkiye'de insan gibi yaşamaya bu başbakan sayesinde başladığınızı bile görmek istemeyecek kadar beyniniz felç olmuş.

yanıt0
yanıt0
MODAmmtaltunbas@hotmail.com:

SEN YENİ DOĞDUN GALİBA BÜYÜKLERİNE BİR SOR BAKALIM ESKİ VE ŞİMDİKİ SİYASET VE SİYASETÇİLERİ BAKALIM YENİMİ MODA OLMUŞ O DEDİĞİN. ÇAMUR ATMANINDA Bİ USÜLÜ ADABI OLMALI ARKADAŞIM BU KADAR BOZUK ZİHNİYETLİ OLMAYIN YAHUU

yanıt0
yanıt0
DOĞRUYOLDAYIMsk1964@mynet.com:

SONMEZ, sen bu yazdıklarına katılıyormusun, katılıyorsan en fazla 1980 doğumlusun yani şu an yaşadığın Türkiyeyi hep böyle olduğunu düşünüyorsun.

yanıt0
yanıt0
akifbabakaan12345@hotmail.com:

bende taliban yapti zannetttim ama yapan o serefsizler talibandan farksiz , ülkenin mirasina zarar veriyorlar ,Devlet hazine avcilarin mal varligina el koysun

10
2
yanıtYanıtla
BİLAL OCAKbilalocak@hotmail.com:

Tarihe zarar veren kim olursa olsun cezasını çekmeli. Bunu siyasete bulaştırmamak gerekir.

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title