Haberler

Dede Mesleği Süpürge Yapımından Vazgeçmiyorlar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Süpürge yapımı ve hazır süpürgeler Süpürge ustası Murat Yılmaz'ın açıklamaları Süpürge yapım aşamaları Dede mesleği süpürge yapımından vazgeçmiyorlar Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi halkı, asırlardan beri sürdürdükleri el süpürgesi yapımını teknolojinin gelişmesiyle satışların azalmasına rağmen sürdürüyor Süpürge ustası Murat Yılmaz: "Mahalledeki neredeyse tüm insanlar süpürge yapmasını bilir. Süpürgecilik dede mesleğimiz. Başka mesleğimiz olsa da süpürge de yapıyoruz" MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi'nin sakinleri, dede mesleği süpürge yapımından gelişen teknolojiye ve satışların azalmasına rağmen vazgeçmiyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Süpürge yapımı ve hazır süpürgeler

Süpürge ustası Murat Yılmaz'ın açıklamaları

Süpürge yapım aşamaları Dede mesleği süpürge yapımından vazgeçmiyorlar

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi halkı, asırlardan beri sürdürdükleri el süpürgesi yapımını teknolojinin gelişmesiyle satışların azalmasına rağmen sürdürüyor

Süpürge ustası Murat Yılmaz :

"Mahalledeki neredeyse tüm insanlar süpürge yapmasını bilir. Süpürgecilik dede mesleğimiz. Başka mesleğimiz olsa da süpürge de yapıyoruz"

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi'nin sakinleri, dede mesleği süpürge yapımından gelişen teknolojiye ve satışların azalmasına rağmen vazgeçmiyor.

Mahallede yaşayan hemen herkesin bildiği el süpürgesi yapımı, teknolojinin ilerlemesiyle satışların azalmasına rağmen sürdürülüyor. Mahalle sakinleri, dede meslekleri süpürgeciliği tüm zorluklara karşın devam ettirmek için çaba gösteriyor.

Süpürge ustası Murat Yılmaz (35), AA muhabirine yaptığı açıklamada, süpürgeciliğin dede mesleği olduğunu, kendisinin de 12 yaşından beri süpürge yaptığını söyleyerek, "Geçmişte mahallemizin tamamı süpürge yapıyordu ancak teknolojinin gelişmesi işlerimizi aksattı. Mahalledeki neredeyse tüm insanlar süpürge yapmasını bilir. Süpürgecilik dede mesleğimiz. Başka mesleğimiz olsa da süpürge de yapıyoruz" dedi.

Günde ortalama 30 süpürge yaptığını aktaran Yılmaz, bir yıl içinde mahallelerinde 13 binin üzerinde süpürge yapıldığını ifade etti.

Süpürge yapımı bir kültür

Tel süpürge olarak da adlandırılan süpürgelerin mahallelerinde bir kültür olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle dedi: "Günümüzde mahallemizdeki 150'den fazla hanede süpürge üretilmeye devam ediyor. Genellikle Amasya, Kastamonu, Çorum, Sinop, Ankara, Tokat, Eskişehir gibi çevredeki illere gönderiyoruz. Toptancılar gelip yaptığımız süpürgeleri alıyor. Süpürgenin tanesini 7 liradan toptancıya satıyoruz. Perakende ise tanesi 15 liradan satılıyor. Teknolojinin ilerlemesi, temizlik için başka araçlar kullanımının yaygınlaşmasına rağmen üretim yapıyoruz. Eskiden geçim kaynağımız sadece süpürgecilikti ancak işler azalınca farklı mesleklere yöneldik. Yine de her şeye rağmen boş zamanlarımızda ek gelir sağlamak amacıyla süpürge yapımını sürdürüyoruz. Bu yıl 40 dönümlük tarlama süpürge yapımında kullanılan bitkiden ektik. Hasadından sonra işleyerek süpürge haline getiriyoruz. Ailece bu işi yapıyoruz."

Süpürge üretiminde ayakta kalabilmek için kooperatifleşmenin önemine değinen Yılmaz, birlik içinde olunduğu taktirde daha çok üretim ve daha iyi fiyattan pazar bulunabileceğini dile getirdi.

Süpürge yapımında çalışan Ayşe Kara, 68 yaşında olduğunu, 60 yıldır da süpürge yaptığını anlattı. Yaptığı süpürgelerin sayını hatırlamadığını dile getiren Kara, çocuklarının ve torunlarının da süpürge yapmasını bildiğini, evlerinde bu işi sürdürdüklerini belirtti.

Kara, yapacak başka bir işi ve mesleği bulunmayanların bu işle yaşama tutunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Murat Yılmaz Vezirköprü İncesu Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title