Haberler

Deaş ile Mücadelede Son Durum

ANKARA (İHA) – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından angajman kuralları çerçevesinde Suriye'deki toplam 2 bin 144 DEAŞ hedefinin Fırtına, ÇNRA ve tank atışları ile vurulduğu belirtilerek, yapılan atışlarla 807 DEAŞ mensubunun etkisiz hale getirildiği, 153 DEAŞ mensubunun ise yaralandığı bildirildi.

Askeri kaynaklardan DEAŞ ile mücadelede son durum ile ilgili alınan bilgilere göre, nüfusu 22 milyon olan Suriye'de şiddet sarmalı nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 470 bin kişi hayatını kaybetti, 6,5 milyon Suriyeli evlerini terk ederek ülke içerisinde güvenli bölgelere, 5 milyon Suriyeli ise başta komşu ülkeler olmak üzere ülke dışına göç etmek zorunda kaldı. Türkiye bugüne kadar açık kapı politikasını sürdürerek, şiddetten kaçan 264 bin 815'i kamplarda olmak üzere toplam 2 milyon 600 bin 561 Suriyeli'yi kabul etti. Türkiye; Suriye ve Irak'ta devam eden DEAŞ tehdidi nedeniyle Ağustos 2014 ayında teşkil edilen ve 62 ülke tarafından destek verilen "DEAŞ ile Mücadele Küresel Koalisyonu"na 19 Şubat 2015 tarihinden itibaren aktif destek sağlamaya başladı. DEAŞ'la etkin mücadele kapsamında Türkiye, üslerini (İncirlik ve Diyarbakır) ve Türk hava sahasını koalisyon unsurlarının kullanımına açtı. İncirlik Üssü ve İskenderun Limanı'nı insani yardım ve lojistik destek maksatlı olarak koalisyonun kullanımına tahsis etti. 28 Ağustos 2015 tarihinden itibaren koalisyon hava harekatına aktif olarak katılım sağlandı ve koalisyonun DEAŞ ile mücadelesi desteklendi. Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi ve donatılmasına katkı sağlayan Türkiye, koalisyon karargahlarına personel görevlendirdi.

TÜRKİYE, SURİYE'DEKİ DEAŞ HEDEFLERİNE 19 HAVA HAREKATI İCRA ETTİ

Koalisyon kapsamında Türkiye'de halen dört ülkeye (ABD, Almanya, Katar ve Suudi Arabistan) ait hava vasıtaları ve personelin görev yaptığı vurgulanarak, koalisyon tarafından DEAŞ hedeflerine yönelik Suriye'de 3 bin 791, Irak'ta 8 bin 415 hava harekatı icra edildiği kaydedildi. Türkiye'nin ise Suriye'deki DEAŞ hedeflerine bugüne kadar 19 hava harekatı icra ettiği ifade edildi.

Suriye'deki çatışmaların artması ve DEAŞ tarafından Kilis şehir merkezine yönelik yapılan Katyuşa ve top atışları neticesinde bugüne kadar 8'i Suriyeli 20 sivilin hayatını kaybettiği, 17'si Suriyeli 66 sivilin yaralandığı kaydedildi.

807 DEAŞ MENSUBU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

TSK tarafından angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabele kapsamında Suriye'deki toplam 2 bin 144 DEAŞ hedefi Fırtına, ÇNRA ve tank atışları ile vurularak, yapılan atışlarla 807 DEAŞ mensubunun etkisiz hale getirildiği, 153 DEAŞ mensubunun ise yaralandığı kaydedildi. Kilis'e yönelik top/roket tehdidinin tespiti ve etkisiz hale getirilmesine yönelik tüm tedbirlerin alındığı, müdahale için her türlü imkanın kullanıldığı vurgulandı. Bu kapsamda Suriye hududunda konuşlu ateş destek unsurları ile zırhlı/mekanize birliklerin takviye edildiği belirtilerek, alınan diğer önlemler şöyle sıralandı:

"DEAŞ hedeflerinin önceden tespiti ve ateş altına alınması maksadıyla İnsansız Hava Araçları (İHA)/İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) ile hudut bölgesinin 7/24 saat gözetlenmesine devam edilmektedir. Ayrıca, Suriye sınırında konuşlu hudut birliklerimiz, terörist geçişlerinin engellenmesi maksadıyla ilave birlikler ile takviye edilmiştir. Alınan etkin tedbirler neticesinde Suriye sınırında 2016 yılında toplam 388 DEAŞ ve 82 PYD/PKK terör örgütü mensubu yakalanmıştır. DEAŞ'la mücadele kapsamında Irak'ta da Türkiye tarafından IKYY personeline ve Musul Ulusal Muhafızları'na eğit-donat desteği sağlanmıştır. Iraklı personelin eğitimi için tesis edilen Gedu Üs Bölgesi'ndeki TSK unsurlarına yönelik DEAŞ tarafından yapılan saldırılarda bir personelimiz şehit olmuş, on personelimiz yaralanmıştır. TSK tarafından angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabele kapsamında yapılan Fırtına obüs ve tank atışları ile Irak kuzeyinde 365 DEAŞ mensubu etkisiz hale getirilmiş, çok sayıda DEAŞ mensubu yaralanmıştır."

TSK'nın PKK terör örgütü ile birlikte DEAŞ'la da etkin mücadele ederek, ülkeye yönelik terör tehdidinin bertaraf edilmesi hususunda uzun vadeli, sürdürülebilir her türlü güvenlik tedbirini alma azim ve kararlılığında olduğu vurgulandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
title