Haberler

Dbp'li Yüksek: Ekonomik Olarak Devlete Bağlı Olmaktan Kurtulamıyoruz

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van'da olağan kongresini yaptı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van'da olağan kongresini yaptı. Kongrede konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Kürtler'i eleştirerek, "Coğrafya olarak altın hazinesi üzerindeyiz. Ancak bunu işletmekten aciziz. Ekonomik olarak devlete göbekten bağlı olmaktan kurtulamıyoruz. Burada devleti suçlayamayız" dedi.

Bir düğün salonunda yapılan kongreye DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı. Saygı duruşu ve Abdullah Öcalan'ın mesajının okunması ardından kürsüye DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek çıktı. Kürtler'in geçmişte tarihten silinmek istendiğini anlatan Yüksek, Kürtler'in son 40 yılda kimliğini, varlığını, kültürünü, özgürlüğünü kazanmak için savaşmak zorunda kaldığını söyledi.

"ULUS OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM ATMIŞIZ"

Dünyanın Ortadoğu merkezli yeniden şekillendiğine dikkat çeken Yüksek, Kobani'de yaşayanların tehdit altına girmesi halinde; Van'da, Erzrum'da, dünyanın dört yanında halkın ayağa kalkması halinde demokratik ulus olma yolunda önemli bir adım atmış olduklarını söyledi. Yüksek, şöyle dedi:

"Kürt halkı özgürleşme yolunda mücadelesini inatla sürdürecek. Türkiye son 2 yılda demokratik çözüm süreci sayesinde Ortadoğu'ya göre daha güvenli bir ülke olmuştur. Bu kadar değerli bir süreç önderlik tarafından yürütülürken, Türkiye'de sadece AKP iktidar çıkarlarına dayatarak bunu yürütmeye çalışması ülkeyi kötü bir sürece sürükler. 6-7 Ekim'de halkımız sabrı kalmadığı için sokağa taştı. Hükümetin bu demkoratik eylem ve etkinliklere karşı geliştirmiş olduğu yaklaşım 40 insanın yaşamını yitirmesine mal oldu. Buna sebep olan AKP Hükümeti'ni lanetliyorum. Şunun iyi anlaşılması lazım; 'Çözüm süreci' her şeyden önce Türkiye'nin birlik ve beraberliğini koruyarak kendini sürdürmesi için gereklidir. Kürt halkı alternatifsiz değil. AKP ve onun politikalarına da mahkum değil. Kürt halkı olarak türkiye'nin bütünlüğü içinde bir çözüm taraftarıyız. Bizi ve önderliğimizi 'Çözüm sürecine mahkum değiliz' diyerek tehdit edecek bir yaklaşımı kabul etmeyiz. Abdullah Öcalan, bizim kırmızı çizgimizdir. Kırmızı çizgimizi ihlal etmek ateşle oynamak değil kendini ateşe atmaktır."

"DEVLETİ SUÇLAYAMAYIZ"

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, özeleştiri yaparak Kürtler'in ekonomik açıdan sahip oldukları zenginlikleri kulanamadığını söyledi. Yüksek, zengin bir coğrafyada olmalarına rağmen hala yoksulluk içinde kıvranan halkın işsizlik sorununu çözme durumuna gelmeleri gerektiğini ifade ederken şöyle dedi:

"Türkiye'de siyaseten, ideolojik olarak örgütlenmeyi biliyoruz. Ama ekonomik olarak devlete göbekten bağlı olmaktan kurtulamıyoruz. Devletin aç, yoksul bırakma politikasının dışına çıkamıyoruz. Biz altın hazinesi üzerinde en verimli tarım havzalarına sahibiz. En değerli kaynaklar, maden ve enerji rezervleri Kürdistan'dadır. Her şeyimiz var. Ama biz işletmekten aciziz. İşte bu noktada devleti suçlayamayız. Biz toplum olarak üretim dışıyız. Kendi evİmizin önündeki tarlayı bahçeyi işletmekten aciz hale gelmişiz."

Daha sonra tek liste halinde gidilen seçimde DBP'nin İl Başkanlığı'na Miraz Çallı seçildi.

- Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kamuran Yüksek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title