Haberler

Dbp İl Başkanı Kürtçe Okula Vurulan Mührü Söktü

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Valiliği'nin kararı ile dün kapatılan Kürtçe okulun kapısına vurulan mührü söktü ve okulu yeniden açtıklarını söyledi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Valiliği'nin kararı ile dün kapatılan Kürtçe okulun kapısına vurulan mührü söktü ve okulu yeniden açtıklarını söyledi.

Diyarbakır Valiliği'nin kararı ile dün kapatılarak kapısına mühür vurulan merkez Bağlar İlçesi'nde Kürtçe eğitim yapacak okul olarak açıldığı söylenen Ferzad Kemanger İlkokulu binasının bahçesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, belediye başkanlarının da katıldığı basın açıklaması yapıldı. Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, dünden beri okulun nöbetini tuttuklarını belirterek, "Halkın kendi imkanları ile açtığı okul sadece bir gün eğitim verdi ve devlet tarafından kapatıldı. Ana dilde eğitimin engellenmesi ve yasaklanması kimliğin inkarı anlamına geliyor" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, tarihi bir yanlışı düzeltmek için, halkın ortaya koyduğu inisiyatifin engellenmesi üzerine burada bulunduklarını söyledi. Kışanak, "Geleceğimizdir dediğimiz çocuklarımızı, eğitim ile ana dilde eğitim ile buluşturarak güçlendirmek ve geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını arzuluyoruz" dedi. Okulu mühürleyen zihniyetin, bu ülkeyi savaşa, çatışmaya sürükleyen statükocu zihniyetin devamı olduğunu söyleyen Kışanak, "Şunu söylüyorlar, 'özel okullar açılabilir ve bu okul özel okul statüsünde başvursaydı kendilerine izin verebilirdik' diyorlar. Ama, bu da başka bir adaletsizliktir. Türk çocuklar Türkçeyi ücretsiz kamusal hizmet olarak alacak, Kürt çocuklar Kürtçe para vererek öğrenecek diyorsanız bunun adı ayrımcılık ve ırkçılıktır. Kürt çocukları da kendi ana vatanlarında Amed'te Cizre'de, Yüksekova'da, kamusal bir hizmet olarak ücretsiz olarak ana dilde eğitim alma hakkına sahiptir" dedi.

Gültan Kışanak, Kürtçe eğitimi veren okullara çocuklarını göndermek isteyen ailelere yerel yönetimler olarak bu hizmeti sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

MÜHÜR SÖKÜLDÜ

DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de bu ülkede dil ve insan hakları ile ilgili hep yasaklar olduğunu, yasakları ve vurulan mühürleri tanımadıklarını söyledi. Zümrüt, "Geçmişte yasak ve zincirleri çok kırdık. Daha önce nasıl dört parça Kürdistan'ın sınırlarını ayaklar altına alıp etkisiz hale getirdiysek, bugün de bu mührü sökeceğiz" dedi.

Zümrüt, Kürtçe yaptığı konuşmadan sonra okulun kapısına yönelerek mührü söktü. Okulun kapısını yeniden açılırken, burada görevlendirilenler eğitim vermeye devam edeceklerini ve buraya bir daha mühür vurulmaması için nöbet tutacaklarını söyledi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Valiliği Zübeyde Zümrüt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title