Haberler

Dayanışmacı Ekonominin İlk Ürünleri Pazarda

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Bismil ilçesine bağlı Ambar Mahallesi'nde 6360 sayılı Yasa'yla belediyeye devredilen 229 dönümlük tarım arazisinin 35 dönümünü, topraksız tarım işçilerine tarım yapmaları amacıyla tahsis etti.


"İnsanların doğdukları yerde doymalarını sağlamak", mevsimlik tarım işçi göçünü önlemek ve dayanışmacı ekonomi modelinin ilk adımlarını atmak amacıyla uygulamaya başladığı ilk proje sonuç verdi. Tahsis edilen arazide 4 ailenin imece usulü oluşturduğu bostanda, domates, patlıcan, biber, salatalık, kavun ve karpuz yetiştirildi. Ürünlerin pazarlamasını ilk etapta Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı üstlendi.


Ürünler kadınların üretimlerinin değerlendirildiği pazar olarak bilinen Jiyan Semt Pazarı ve Êzidîler için oluşturulan Fidanlık Yaşam Alanı'nda günlük yemek çıkaran firmalara satışa sunuldu. Bostandan elde edilen gelir ise tarlada çalışan aileler arasında bölüştürüldü.


Dört aile bostana bakıyor


Konuyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu, Bismil'in Ambar Mahallesi'nde daha önce mevsimlik tarım işçiliğine giden ve arazisi olmayan yoksul aileleri tespit ettiklerini, belirledikleri ilkeler çerçevesinde ailelerle görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Pirinççioğlu, şu anda 4 ailenin belediyeye ait tarım arazisinden faydalandığını ifade etti. Araziye aileler tarafından sebze dışında kavun ve karpuz ekildiğini belirten Pirinççioğlu, ailelerin imece usulüyle ürünleri günlük topladıkları, hasatların Jiyan Semt Pazarı ve Şengal'den gelen Fidanlık Yaşam Alanı'ndaki Êzidîlere yemekleri veren firmaya satışının yapıldığını söyledi.


Bütün aşamalarda destek veriyoruz


Zaman zaman komisyonculara da satışların gerçekleştirildiğini ve satışlarda arada pazarlamacının bulunmamasının avantaj olduğunu dile getiren Pirinççioğlu, üretilenleri pazarlama konusunda ailelere yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti. Tarım ürünlerinin ilaçlanması ile ilgili konularda da ailelere teknik destek verdiklerini söyleyen Pirinççioğlu, "Sağlıklı ürünler elde edilmesi için ekiplerimiz düzenli olarak araziyi inceliyor. Yaşanan herhangi bir olumsuzlukta müdahalede bulunuluyor. Pazarlama konusunda da desteğimiz sürecek." diye konuştu.


Ürünler alınmaya başlandı


Tarım arazisinden yaklaşık 10-15 gündür ürün alınmaya başlandığını vurgulayan Pirinççioğlu, "Patlıcan ve biberler satılmaya başlandı. Yakın zamanda domatesler de çıkmaya başlayacak. Belki toplama işine bu kadar aile yetmeyecek. Çünkü bir yandan ürün toplanırken, diğer yandan yeniden ürün çıkmaya başlayacak. Örneğin bu sabah 3 ton patlıcan, 2 ton da yeşil biber toplanmış. Ürünler her geçen gün fazlalaşacak bundan dolayı da pazarlama konusunda daha fazla alana yayılmayı düşünüyoruz." dedi.


Proje yaygınlaştırılacak


Tarım arazilerinin işlenmesi işine 10 aileyle başladıklarını, daha sonra sayının 4'e düştüğünü bildiren Pirinççioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İşin kötü yanı birçoğumuz tüketime alışmışız. Bu işte başarılı olduğumuzu gören o aileler, tekrardan bu oluşumda yer almak için bizlere başvuruda bulunuyor. Bu oluşturduğumuz komüne onlar gelecek yıl ortak olmak istiyor." Ambar'da yapılan çalışmanın bir başlangıç olduğunun altını çizen Pirinççioğlu, bu tarz çalışmaların zamanla Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nca yaygınlaştırılacağını belirtti.


Dayanışma ruhu ön plana çıktı


Belediyenin öncülük ettiği projeyle dayanışma ruhunun ön plana çıktığını ifade eden Pirinççioğlu, şunları dedi: "35 dönüm üzerindeki arazi dışında 107 dönüme de aileler mercimek ekti. Mercimeğin hasadı aileler tarafından toplandı ve elde edilen ürünler dayanışma amacıyla Kobanê'ye gönderildi."


'Nadasta arazimiz seneye mahalle halkının kararıyla işletilecek'


Mercimek dahil olmak üzere üretilen ürünlerin birçoğunun doğal olduğunu, tarlada daha çok hayvan gübresini tercih ettiklerini vurgulayan Pirinççioğlu, "Kullandığımız yöntem nedeniyle ürünlerimiz doğal ve sağlıklıdır." diye konuştu.

Nadasa bıraktıkları belediye arazisini de gelecek yıl mahalle sakinlerinin kararıyla işleteceklerinin altını çizen Pirinççioğlu, arazilerin değerlendirilmesi için gerekli olan bütçeyi oluşturduklarını söyledi.

Kaynak: Temsilci / Ekonomi

Bismil Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title