Haberler

Davutoğlu: Türkiye Kobani'ye Girerse Uluslararası Taraflar Eleştirir

Güncelleme:

BBC'ye mülakat veren Başbakan Davutoğlu "Türkiye Kobani'ye askeri müdahalede bulunursa, uluslararası tarafların çoğunun Türkiye'yi eleştireceğine eminim" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, BBC'ye verdiği mülakatta, Suriye konusunda bütünlüklü bir stratejiden yana olduklarını belirtti. Türkiye'nin Suriye'de kendi öncelikleri ve buna bağlı riskleri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Sınırımızda Suriye rejimini, IŞİD'i ve PKK'yı görmek istemiyoruz" dedi.

"KRİZ TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR"

Davutoğlu, Kobani'nin, Suriye'deki savaş açısından ne kadar önemli olduğu sorusuna, "Çok önemli şüphesiz. Ama Kobani'nin, Suriye'deki daha geniş kapsamlı bir krizin sonucu olarak ortaya çıktığını unutmamalıyız. Bu nedenle Kobani'ye odaklanmak, Suriye'de teröre karşı; IŞİD'e karşı savaşla mücadelenin sembolü haline geldiği için önemli. Bu Suriye'de, özellikle Kobani'de olanlara büyük önem verdiğimizin göstergesi. Ama unutmamalıyız ki, Kobani meselesi bir kaç ay önce başladı. Oysa Suriye'deki savaş 3.5 yıl önce başladı. 300 bin kişi öldü. Dört milyon kişi diğer ülkelere sığındı. 10 milyondan fazla insan Suriye içinde yerlerinden edildi ve kriz tüm hızıyla devam ediyor. Bu yüzden Kobani münferit bir mesele değil. Daha büyük bir krizin sonucu. Suriye krizini çözmeden bugün Kobani'yi kurtarsak bile, Suriye rejiminden ya da IŞİD'den başka bir saldırı olacak, bugün Kobani'de gördüğümüz sonuçlarla karşı karşıya kalacağız" karşılığını verdi.

"TÜRKİYE'YE 200 BİN KİŞİ GELDİ"

'Birkaç yüz Peşmerge'nin kente geçişi, Kobani'deki savaşın gidişatını değiştirir mi, savaşın kazanılmasını sağlayabilir mi?' sorusuna Davutoğlu, "Açık konuşmak gerekirse, bu yeterli olmaz fakat Kobani'nin yalnız olmadığını göstermek bakımından psikolojik olarak önemli. Kobani'yi kurtarmak, son iki aydır uluslararası toplumun sloganı; ana mesajı oldu. Ama bunun ne anlama geldiğini, Kobani'yi kurtarmanın ne olduğunu tanımlamalıyız. Kobani'yi kurtarmak, Kobani'de yaşayan sivillerin kurtarılması demekse, oradaki insanların çoğu zaten Türkiye'ye geldi ve güvendeler. Sadece insanlar değil, hayvanlar, araçlar bile Türkiye'ye getirildi. Kobani'den Türkiye'ye 200 bin kişi geldi" cevabını verdi.

"TÜRKİYE KOBANİ'YE MÜDAHALE EDERSE..."

Türkiye'nin askeri müdahalede bulunması halinde eleştirileceğinin sorulması üzerine Davutoğlu, "Ama Kobani'yi kurtarmak, Kobani'yi ve çevresini IŞİD'den geri almaksa o zaman bir askeri operasyon gerekli. Bu askeri operasyonu kim yapacak? Mesele bu. Uluslararası medyanın Türkiye'yi suçladığını ve Türkiye'den bir şey yapmasını beklediğini gördüğümde gerçekten çok şaşırdım ve şoke oldum. Türkiye'nin ne yapması gerektiğini tarif etmeliler. Eğer Türkiye Kobani'ye askeri müdahalede bulunursa, uluslararası tarafların çoğunun Türkiye'yi eleştireceğine eminim.

Diğer ülkeler Kobani'ye kara birliklerini göndermek istemedikleri için kente yardım etmenin tek yolu barış amaçlı ya da ılımlı güçler göndermek. Peki bu güçler kim? Peşmerge. Şu an anayasal olarak Irak ordusunun parçası olan Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO). Türkiye, Irak Peşmerge güçlerine ve bizim için Suriye halkının gerçek temsilcisi ve sahadaki ılımlı güçler olan ÖSO'ya yardım etmeye hazır olduğunu ve Türkiye üzerinden Kobani'ye geçebileceklerini beyan etmişti" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500

Yorumlar (58)

ayn el arab:

cografya bilgisi maalesef sifir, disislerindeyken yaptigi hatalar hep bu yüzden, kenya diye somaliye gidip yanlis kagidi okuyan , avusturya diye avusturalyaya giden vs vs. . ayn el arabi da simdi baska yerle karistirmis. .

5
28
yanıtYanıtla
KOBANI:

kobani nin kedisini bile vermeyiz size. kürtlerin diyari kobani

yanıt0
yanıt0
ayn el acem:

vayyy sazanlar hemen kirmizi butona yüklenmis, KirOBANI kürtmüste falanda , orasi nere lan, eger ayn el arab tan bahsediyorsaniz orasi özbe öz acem ülkesidir, heleee benim basi karliii daglarimmm, ayn el arab düsmüs cok aglarim. . . lay lay lommm le leeee, loooloooo

yanıt0
yanıt0
kürdo:

hadi girdin diyelim türkiyedeki kürtler sana alkismi calacak tas üstünde tas kalmaz biz kürtlerin kaybedeceyi hicbir sey yok ama senin kaybedecegin cok sey var dikkatli konus orasi babanin at kosturdugu yer deyil

7
24
yanıtYanıtla
KÜRT YILMAZ:

YAV BEN BU TÜRKLERI CESUR BILIRDIM AMA GERCEKTENDE COK KORKAKLARMIS KONUSMAKTAN ORTALIGI KAISTIRMAKTAN BASKA ISLERI YOK

yanıt0
yanıt0
Tc:

Yılmaz kardeş sizde ortalığı savaş alanına çevirerek ortalığı karıştırıyorsunuz

yanıt0
yanıt0
KÜRT YARDIM DEĞİL KORİDORU AÇ DİYOR..:

girsen sence senin kendi içindeki bölgelerin ne olur birde onu düşün. . . hiçbir kürt türkiyeden askeri yardım istemiyor koridor açılsın kürtlerin kimseye ihtiyacı yoktur. .

17
11
yanıtYanıtla
SS:

Koridor açılması ihtiyaç olmuyor mu?!

yanıt0
yanıt0
KÜRT YILMAZ:

TAMAM BIZDE ANLADIK TÜRK ASKERININ KORKTUGUNU O ZAMAN KORIDORDA ACAMIYORSANIZ O ZAMAN NEDIYE KARDESLIKTEN BAHSEDIYORSUNUZ

yanıt0
yanıt0
baybars:

yav arkadaş . . . DOĞU TÜRKİSTAN da 1. 802 milyon km2 türklerin öz be öz anavatanı Çin in işgali altında yok oluyor. . türkler tek tek öldürülerek, idam edilerek, toplama kamplarına götürelerek, kadınlar kürtaj adı altında kısırlaştırılarak yok ediliyor. . . Ne Dünya lideri Tayyip efendiden, ne Stratejik derinlik uzmanımız sadrazam davutoğlundan, ne de hergün satılmış beyinleri ekranlarına çıkararak kobani yayını yapan yalaka türk medyasından çıt yok. . . kobani de kobani devam konuşmaya. . kürtlere helal olsun tüm dünyayı konuşturuyorlar. . .

24
4
yanıtYanıtla
Tüm 58 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title