Haberler

"Şiddetten, Şiddet ve Nefret Dilinden Uzak Durulması Gerekli"

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yürüyen görüşmelerle ilgili basına çok fazla yorumda bulunmak doğru bir yöntem değil." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yürüyen görüşmelerle ilgili basına çok fazla yorumda bulunmak doğru bir yöntem değil. Her görüşmeden sonra sürekli gündemi meşgul edecek yorumlar yapmak yerine, önemli olan neticeye odaklanmak. Ne genel af ne özerklik gibi konular kesinlikle bu görüşmeler esnasında gündeme gelmemiştir. Gündeme gelmemiş konuları sanki gündemdeymiş gibi ele almak, tartışmak sürece zarar verir" dedi.

Davutoğlu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği ortak basın toplantısında, bir gazetecinin "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın dondurulmuş bölgeler planına ilişkin değerlendirmeniz nedir? Türkiye'nin güvenli bölge önerisini karşılayabileceğini düşünüyor musunuz? Gaziantep'teki temasları konusunda Türk hükümetine bir bilgilendirme ya da değerlendirme yapıldı mı?" sorusu üzerine, plan konusundaki görüşmelerin hala devam ettiğini bildirdi.

Daha önceki görevlerinden tanıdıkları De Mistura'nın Ankara'ya da gelerek bu konularda Dışişleri Bakanlığında görüşmeler yaptığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Tabii biz, daha önce de birçok kez, Türkiye'nin öncülüğünde başka ülkelerle birlikte ateşkes yapılması konusunda çok çaba sarf ettik. Ancak maalesef Suriye rejimi hiçbir zaman verilen bu sözlere sadık kalmadı. Ateşkesi bir müddet, belki birkaç saat için bile yaptığında, genellikle belli bölgeleri boşaltmak için kullandı ve sonra yine saldırılarına devam etti.

Dondurucu bölgeler Suriye'de kalıcı bir statüko oluşturmak yönünde olacak olursa, bu hem doğru değil, hem de elde edilebilir bir şey değil. Sürdürülebilir bir şey değil, daha doğrusu. Fakat insani gerekçelerle ve bir barış perspektifi olacak şekilde bir süreç işletilecekse, tabii bunları değerlendiririz. Özellikle Halep ve çevresinde son derece ağırlaşmış bir insani durum var. O insani duruma hep beraber yardımcı olabilmek için yapılabilecek her türlü çalışmayı Türkiye olarak destekleriz. Güvenli bölge ise bizim öne çıkardığımız, özellikle insani konularda kitlelerin kendilerini güvende hissettikleri belli alanların oluşması. Geçici bir dönem değil de, belli alanlarda sadece dondurma değil, o bölgede bir şekilde güvende olmaları ve mülteci akınlarının bu anlamda kesilmesi. Ancak, dediğim gibi biz her türlü yeni fikre açığız. Bunları tabii kendisiyle arkadaşlarımız konuştu. Bütün taraflarla konuştuktan sonra daha somut bir şekilde bu teklif geldiğinde tekrar değerlendiririz."

Türkiye'nin dönem başkanlığında G20

Başbakan Davutoğlu, "G20'nin dönem başkanı olarak Türkiye'nin dünya ekonomisiyle ilgili düşünceleri, projeleri nedir?" sorusu üzerine, Renzi'nin de katıldığı Avustralya'daki G20 toplantılarda bu konuların ele alındığını hatırlattı.

Dünya ekonomisinin temel sorununun şu anda durgunluk olduğunu, büyümeye dönük yeni bir momentumun ortaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, G20 zirvelerinde dünyanın en az yüzde 2 büyümesinin öngörüldüğünü ama hala buraya ulaşılamadığını kaydetti.

Dünya ticaretindeki artışın da normal artış düzeyinin çok gerisinde olduğunu, yüzde 6-7 düzeyindeki artışların yüzde 3'lere gerilediğini anlatan Davutoğlu, gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerin hep beraber dünyada talebi artırması ve bu yapılırken de disiplin içinde enflasyonun kontrol edecek araçları bulması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin de G20 dönem başkanlığında kalkınmaya ağırlık veren bir gündemin muhafaza edileceğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kalkınma bağlamında da dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun bu sürecin parçası kılınması için G20 ekonomilerinin diğer ekonomilerle ilişkilerinin önemini vurgulayacağız. Ayrıca KOBİ'ler başta olmak üzere istihdam yaratan kalkınma ve gelir adaleti sağlayan kalkınma konularına ağırlık vereceğiz. Önemli olan şu anda bütün dünya ekonomilerinin birarada ortak bir kader içinde olduklarını görerek, takip ettikleri politikaları senkronize etmeleri ve dünyada tekrar büyüme trendinin yukarı doğru seyretmesini sağlayacak tedbirler almaları. Türkiye dönem başkanlığı süresince bütün bu konuları en geniş kapsamıyla ele alacak. Bir taraftan G20 ile en az gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere, diğer ülke grupları arasındaki ilişkilerin yoğunlaşmasına çaba sarf edeceğiz, diğer taraftan da halkın, geniş kesimlerin istihdamının önünü açacak KOBİ'ler üzerinden sağlanacak kalkınma modelleri konularına da özel ağırlık vereceğiz. Hepimiz bilmeliyiz ki bu küresel kriz, artık dünyanın her bir köşesindeki herkesin kaderini etkiliyor. Hep beraber bu krizden çıkış yollarını bulmak durumundayız."

"Şiddetten, şiddet ve nefret dilinden uzak durulması gerekli"

"İmralı heyetinin dört maddelik bir taslağı olduğu belirtiliyor. Bu yol haritasında özerklik ve genel af gibi tartışmalı başlıkların da yer aldığı belirtildi. HDP kanadından gelen bu açıklamalarla ilgili ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, daha önce de bu süreçlerin çok dikkatli yürütülmesi gerektiğini birçok kez vurguladığını söyledi.

Şiddet, şiddet ve nefret dilinden uzak durulmasının birinci öncelik olduğunu dile getiren Davutoğlu, "İç Güvenlik Reformu"nun özgürlüklerin korunması için hazırlandığını belirtti.

Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Toplantı ve gösteri yapma hakkı, herkesin hakkıdır ve bu hakkı sağlamak devletin görevidir. Herkes, barışçıl her türlü gösteriyi yapabilir. İstediği sayıda kişiyi toplayıp kendi görüşlerini ifade edebilir. Fakat şiddete başvurduğu andan itibaren bu bir suçtur. Yeni yasada da toplantı ve gösteri yürüyüşleri teminat altına alınıyor ve herhangi bir grubun, şehirlerde, meydanlarda şiddet kullanarak diğer insanların gösteri yapma hakkını ortadan kaldırmasına da imkan vermemek açısından bazı tedbirler öngörülüyor. Her şeyden önce bu süreçte, başarısı isteniyorsa ki hepimiz için Çözüm Süreci asli bir süreçtir, dün TBMM'de de bunu vurguladım, iç barışımız için, geleceğimiz için önemlidir, burada, herkesin şiddet dilinden uzak durması lazım.

İkincisi de yapılan, yürüyen görüşmelerle ilgili basına çok fazla yorumda bulunmak doğru bir yöntem değil. Her görüşmeden sonra sürekli gündemi meşgul edecek yorumlar yapmak yerine, önemli olan neticeye odaklanmak. Bahsettiğiniz konular, kesinlikle bu görüşmeler esnasında gündeme gelmemiştir. Ne genel af, ne özerklik gibi konular...Bunlar gündeme gelmemiştir. Dolayısıyla gündeme gelmemiş konuları sanki gündemdeymiş gibi ele almak, tartışmak sürece zarar verir."

Herkesin öncelikle iç barışı sağlayacak ve bütün toplumda genel kabul görecek şekilde bu süreci benimsetecek bir yöntemde mutabık kalması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, "Tartışılmamış konuların tartışılmış gibi konuşulması da doğru değil. Bundan sonra da, önümüzdeki dönemde inşallah bu konuda mesafeler alındığında, basına veya kamuoyuna verilmesi gereken bilgileri gerektiğinde biz veririz" diye konuştu.

"Avrupa'nın bir parçasıyız"

İtalyan bir gazeteci, Davutoğlu'na, "Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden onlarca yıldan beri bahsediyoruz. O zaman AB lokomotifti, Türkiye de bir vagon olabilirdi. Şimdi bu iş tersine döndü. Sizce Türkiye'nin AB'ye üye olması hala Türkiye'nin çıkarına mı?" diye sordu.

Davutoğlu, "Gerçekten güzel bir soruydu, Türkiye-AB ilişkileri bağlamında. Özellikle genel sürecin, bu süreçte gözlenen değişim çerçevesinde" ifadesini kullandıktan sonra şunları söyledi:

"Ancak şunu ifade etmek isterim, şartlar ne kadar değişirse değişsin, Türkiye'nin AB'ye üyeliği Türkiye için stratejik bir konudur. Türkiye Avrupa'nın ayrılmaz bir parçasıdır ve AB hedefinde bu anlamda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Doğru, 15 sene öncesine göre AB'den ekonomik beklentilerimiz fazla yok. Aksine, AB'nin bizden ekonomik beklentileri olabilir. Küresel krizden sonra Türkiye 6 milyon istihdam yarattı. Avrupa'da ise neredeyse buna yakın bir istihdam kaybı oldu. Eğer Türkiye Avrupa'nın içinde olsaydı belki de istihdam nispeten denk hale gelebilirdi. Ancak her ne surette olursa olsun Türkiye ekonomisi AB ekonomisinin bir parçasıdır, Gümrük Birliği üzerinden. Dolayısıyla aynı gemideyiz. Lokomotif-tren ilişkisi yok, ilişkilerimiz eşitler arası ilişkidir. El ele bütün Avrupalılar olarak geleceği birlikte inşa etme yolunda yürüdüğümüz bir ilişkidir. Biz geçmişte de böyle bir lokomotif-vagon çerçevesinde görmüyorduk, bugün de görmüyoruz. Hep beraber Avrupa'nın içinde bulunduğu bu ekonomik krizden çıkması için çaba sarf etmeliyiz. Hep beraber Avrupa kıtasında barışı sağlamak ve Avrupa'nın çevresinde, özellikle Akdeniz'de, Kuzey Afrika'dan, Ortadoğu üzerinden Ukrayna'ya kadar giden kuşakta, Türkiye ve AB ortak meydan okumalarla karşı karşıya. Eğer Türkiye AB'nin içinde olmuş olsaydı, bu konularda çok daha etkin politika takip etmek her iki taraf için de mümkün olabilirdi. Dolayısıyla Türkiye ile AB ilişkisi herkese kazanç sağlayacak bir ilişkidir. En önemlisi de bütün dünyaya ciddi bir kültürel barış ve uyum mesajı verecek bir üyeliktir. O bakımdan siyasal olarak da Avrupa'nın bir parçasıyız, ekonomik olarak da Avrupa'nın bir parçasıyız, kültürel olarak da Avrupa'nın bir parçasıyız ve AB üyeliğimiz bu konuda, ısrarla takip edeceğimiz stratejik bir konudur. İtalya'ya da teşekkür ediyoruz, 'Grazie' diyoruz. Çünkü her zaman İtalya bizimle birlikte oldu, bu yolda. Bir gün, Avrupa'nın doğduğu Akdeniz medeniyetinin iki büyük geleneğinin temsilcileri olarak Avrupa'da birlikte olacağız, inşallah."

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title