Haberler

Davutoğlu'nun yolu Erdoğan ve Gül İle Nasıl Kesişti

Güncelleme:

Partinin yeni genel başkanı ve başbakan olarak ismi açıklanan Ahmet Davutoğlu'nun yolu Erdoğan ve Gül ile ilginç bir şekilde kesişti.

AK Parti MYK Erdoğan başkanlığında toplandı. Beş gündür parti teşkilatı ve vekillerin eğilimini değerlendiren Erdoğan sonrası başbakanın Ahmet Davutoğlu olmasına karar verildi. Davutoğlu'nun Erdoğan ve Abdullah Gül ile yolunun kesişme hikayesi de bir hayli ilginç...

AYRILMAYA NİYETLENDİ AMA...

Davutoğlu AB ile temaslardan, Kıbrıs müzakerelerine, Irak savaşına kadar hemen her alanda rol aldı. Göreve gelirken iki üç yıl sonra ayrılmayı planlıyordu. Yazmayı planladığı kitaplara yoğunlaşmayı, üniversiteye dönmeyi hayal ediyordu. 2007 seçimleri yaklaşırken milletvekili olmayı düşünmediği gibi ayrılmaya niyetlendi. Seçim sonrasında dosyalarını hazırlamaya da başladı. Ancak ayrılmasını ne Erdoğan uygun buldu ne de Gül. Hem PKK eylemlerinin artması nedeniyle aniden kendisini yeniden yoğun bir diplomatik trafik içinde buldu. Erdoğan’ın özel uçağıyla çeşitli ülkelere giden, hükümet adına resmi temaslarda bulunan, Türkiye diplomasi tarihinde örneğine rastlanmayan bir “Başdanışman” haline geldi.

ABDULLAH GÜL İLE YOLUNUN KESİŞMESİ

1999’da profesör olduktan sonra da Beykent Üniversitesi’ne geçti. Yeni kurulmuş bir üniversiteydi Beykent. En çok yankı uyandıran kitabını da bu üniversitedeyken yayınladı. “Stratejik Derinlik” bir yıl içerisinde 13 baskı yaptı. Giderek akademik yaşamın dışında da aktif olmaya başladı. Harp Akademisi’nden MÜSİAD’a kadar birçok yerde konferanslar verdi. Abdullah Gül ile 1980’li yıllarda tanışmışlardı. Bir makalesi, Gül’ün ilgisini çekmiş, bunun üzerine tanışmışlardı. Aralarındaki dostluk, 1990’lı yıllarda Gül’ün, Suudi Arabistan’dan dönüşünden sonra oluştu. Daha sık görüşür oldular.

ERDOĞAN'LA BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE TANIŞTI

Tayyip Erdoğan ile de belediye başkanlığı öncesinde tanıştı. Fakat Gül’e daha yakındı. Devlet Bakanlığı sırası ihtiyaç duyduğunda Gül’e yardımcı oldu. Danışmanlığı, Gül’ün 2002 sonrasında başbakan olarak hükümet kurmasıyla resmileşti. Davutoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı olarak göreve başladı. Gül’ün önerisi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayıyla büyükelçilik ünvanı aldı. Gül’ün Başbakanlığı Erdoğan’a devretmesinden sonra da görevine devam etti. Zaten onu Gül davet etse de sonra Erdoğan ile de biraraya gelmişler; o da daveti yinelemişti. Davutoğlu, o dönemde “gölge Dışişleri bakanı” gibi dış temaslarda etkili olmaya başladı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Abdullah Gül Ak Parti Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

vatansever80:

hiçbir şey tesadüf degildir hepsi tek tek seçilmiş kişilerdir abd aslabu konularda işini şansa bırakmaz

15
11
yanıtYanıtla
HAYDAR TARARA:

TESADÜF DİYE BİR ŞEY YOKTUR. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title