Haberler

Davutoğlu, NPDI toplantıları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu -

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) toplantısına katılmak üzere geldiği Japonya'nın Hiroşima kentinde, girişimin toplantısının resmi akşam yemeğine katıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) toplantısına katılmak üzere geldiği Japonya'nın Hiroşima kentinde, girişimin toplantısının resmi akşam yemeğine katıldı.

NPDI toplantıları hakkında Türk gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, bu inisiyatifin birkaç yıl önce Avustralya, Japonya ve Türkiye arasında ön istişarelerin yapılmasının ardından başladığını ve daha sonra geniş yankı uyandırdığını kaydetti.

Toplantının Hiroşima'da olmasının başlı başına anlamlı olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Çok yoğun bir dış politika trafiği olmasına rağmen bu toplantıyı özellikle bir dönüm noktası olarak gördüğümüz için kaçırmak istemedik" diye konuştu.

Davutoğlu, nükleer silahsızlanmaya dönük olarak Türkiye'nin de ilkesel bir tutumu olduğunun altını çizerek, "Japonya gibi atom bombasına ilk defa muhatap olmuş, büyük bir acı çekmiş bir ülkenin buna öncülük yapması önemli" dedi.

Girişimin nükleer silahsızlanma ve yaygınlaşmasının önlenmesi konusunda "önemli bir mihenk noktası" olduğunu belirten Davutoğlu, bu sürecin BM dahil tüm mekanizmaları daha aktif kılabilmek için başlatılan bir süreç olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, "Hepimizin ortak bir ideali var. Hiroşima acısının bir daha yaşanmaması" dedi ve bunun olması için nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya öngördüklerini söyledi.

NPDI toplantısına katılan konuk bakanlar, yarın atom bombası kurbanlarının anısına yapılmış anıta çelenk bıraktıktan sonra Barış Müzesi'ni ziyaret edecek.

Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı NPDI Bakanlar Toplantısı yarın öğleden sonra yapılacak ve nükleer silahsızlanma başta olmak üzere birçok konu masaya yatırılacak. Görüşmelerin ardından bakanlar ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Yemeğe birçok ülkeden bakan seviyesinde katılım gözlenirken, birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri de yemekte hazır bulundu.

-hiroşima

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Avustralya Türkiye Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title