Haberler

Davutoğlu: "Mescid-İ Aksa Bir Gün Hürriyetine Kavuşacak, Buna Kimse Engel Olamaz"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçmişte Osman Gazi'nin türbesini tekmeleyen işgalciler nasıl Bursa'da fazla barınamadıysa, izzetli ve onurlu Filistinlilerin ve bütün Müslümanların da işgalcilere fırsat vermeyeceğini, Mescid-i Aksa'nın bir gün hürriyetine kavuşmasına kimsenin engel olamayacağını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Halid Meşal'in Bursalılara selamını ileten Davutoğlu, "İşgalciler ne yaparlarsa yapsınlar, dünya ne kadar sessiz kalırsa kalsın, bilsinler ki, her Müslümanın kalbinde, zihninde Mescid-i Aksa yaşar" dedi.

Davutoğlu, Bursa'da 720 milyon liralık 21 tesisi hizmete açtı. Merinos Parkı'nda miting havasında yapılan toplu açılış töreninde konuşan Davutoğlu, "Ulu şehir Bursa'dan Kudüs'e bin selam, binlerce selam. Gençlikle biz de gurur duyoruz. Ruhunu ve estetiğini Ulucami'den, maneviyatı Emir Sultan, Üftade'den, devlet ahlakını ve inşa edici ruhu Osman Gazi'den, zarafetini ipeğinden alan ulu şehir Bursa'nın güzel insanları, yiğit insanları! Hepinizi saygı muhabbetle selamlıyorum. Allah'ın selamı üzerinize olsun. Ulu şehrin, mübarek beldenin üzerine olsun. Bursa'nın yüreğimizdeki yeri apayrı. Geçen sene mart ayında Bursa'ya geldiğimde buraya ulu şehir demiştim. Bu isim tutmuş. Gerçekten ulu bir şehir Bursa ve derin yüreklerin yüce Uludağ'a baktığı köklü bir şehir" dedi.

BURSALILARA MAHMUD ABBAS'IN SELAMINI İLETTİ

Bursa'yı ziyaret etmelerinin üç sebebi olduğunu anlatan Davutoğlu,"Biraz önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Halid Meşal ile görüştüm. Sizlere selamları var. Onlara dedim ki, 'Biraz sonra Bursalılar ile görüşeceğiz. Filistin bayrağı ay yıldız ile dalgalanacak'. Telefonda bile seslerinin titreyişinden duygulandıklarını hissettim. 'O kardeşlerimize selam edin' dediler. Filistinlilerin selamı ulu şehrin üzerine olsun. 3 sebeple Bursa'dayız. Birincisi, başbakanlık görevini aldıktan, bu ağır sorumluluğu omuzlarımda hissettikten sonra, bütün şehirlerimize gitmeye, bu yola çıkış noktasında helalleşmeye, ahitleşmeye karar vermiştim. En önlerinde Bursa'nın olması doğaldır. Bursa, cihan devletinin doğduğu yerdir. Biz Bursa'yı hiç bir zaman ihmal edemeyiz. Bursa'yı ihmal eden, tarihi, kimliğini, benliğini ihmal eder. Bursa'yı bilmeyen, benliği, kimliği tarihini ihmal eder. İkincisi, başbakan yardımcımızın dediği gibi 721 milyon liralık 21 eseri hizmete açmak için buradayız. Üçüncüsü, Türkiye'deki Ak Parti yönetimindeki bütün büyükşehir başkanlarını Bursa'da topluyoruz. Büyükşehir belediyelerinin sorunlarını konuşmak istedik. Bursa'dan istifade etmesini, Bursa'nın huzuruna gelmesini arzu ettik. 9 bakanımız ve 18 büyükşehir belediye başkanımızla beraberiz. Hep beraber sizin huzurunuza geldik. Ulu şehre selam vermeye, 'hazır ol' demeye geldik. Huzuruna her gelene sahip çıkan Bursa, bizim ruhumuzu,. gönlümüzü açtı. Bundan önce Buhara'da idim. Emir Sultan'ın geldiği Buhara'da idim. Hoca Ahmet Yesevi'nin huzurundan Anadolu'ya geldim. Burası başşehir olur dediği ulu şehir burada kuruldu. Emir Sultan Hazretleri'nin hocasını ziyaret ettim, Bursa'nın kokusunu aldım. Buradan Edirne'ye gitseniz, Bursa'nın kokusunu alırsınız, İstanbul'a gitseniz, Saraybosna, Üsküp'e gitseniz Bursa'nın kokusunu alırsınız. Çünkü bu koku misk ü amber kokusudur. Gittiği yere şiir şiir kubbeler serpen kokudur. Allah bize bu şehri başkent kılan ecdattan razı olsun" diye konuştu.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan yardımcımızın söylediği gibi, Ulucami'de cuma namazını müteakip selamlaşma esnasında, hala yüreğimi titreden bir kardeşimiz oldu. Elinde al bayrak, tespih uzattı. 'Başbakanım, bu Emir Sultan'dan' dedi. Aldım, başımın üstüne koydum. Allah Emir Sultan'ın emanetini bize hatırlatan Bursalılardan da Allah razı olsun. Bir an bile, bu al bayrakları ve mazlumları temsil eden, bu Filistin bayraklarının izzeti için çalışmaktan bizi alıkoymasın. Biz bu ruhu tekrar tekrar yaşamak için Bursa'ya geldik. Bursa'nın ruhu bir başka atar".

"İŞGALCİLER BARINAMAYACAK"

Geçmişte Osman Gazi'nin türbesini tekmeleyen işgalcileri Bursa barındırmadığı gibi, bugün Mescid-i Aksa'yı postallarıyla çiğneyen işgalcilere de izzetli ve onurlu Filistinliler ile Müslümanların fırsat vermeyeceğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bursa sadece kurucu bir şehir değil, aynı zamanda kurtuluşun da şehridir. İşgalci komutan gelip de Osman Gazi'nin türbesine hakaret ederek tekmelediğinde, o müstevli, o işgalci, Bursalıların ve aziz milletimizin istiklal idealinden habersizdi. Temmuz 20'de geldi. 22'de gitti. Bu topraklar hiç bir zaman işgalcileri barındırmadı. Bursalılar ve bu millet işgalcilere izin vermedi. Şimdi bir başka zalim, barbar, başka işgalci, aynen onların Osman Gazi'nin türbesine hakaret etmesi gibi Mescid-i Aksa'ya girmeye kalktı. O işgalcilere Bursa meydanından sesleniyoruz. Bursa'nın işgaline izzetli Bursalılar izin vermediyse, izzetli, onurlu Filistinliler, izzetli onurlu Müslümanlar, insanlık, bu işgalcilere fırsat vermeyecektir. Nasıl Osman Gazi'nin türbesi kurtulmuşsa, insaallah Mesdi-i Aksa da bir gün hürriyetine kavuşacaktır. Buna kimse engel olamaz. İşgalciler ne yaparlarsa yapsınlar, dünya ne kadar sessiz kalırsa kalsın, bilsinler ki, her Müslümanın kalbinde, zihninde Mescid-i Aksa yaşar. Mescid-i Aksa hiç unutulmaz. Kudüs bizim hem ilk kıblemizdir, hem de tarihin bize emanetidir. Yüce meclisimizin altında, Allah bu tekbirleri bu topraklardan hiç bir zaman eksik etmesin".

"KUDÜS BİZE YAVUZ SULTAN SELİM, KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN VE SON OSMANLI ASKERİNİN EMANETİDİR"

Filistin için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydeden Davutoğlu, "Dün sayın Cumhurbaşkanımız Filistinli liderlerle görüştü. Bugün ben görüştüm. Tam bir koordinasyon içinde, Kudüs, Mescid-i Aksa için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Gerekli talimatları verdir. Başta BM olmak üzere dünyanın her yerinde Kudüs'e sahip çıkmak için girişimlerde bulunacağız. Bütün dünya unutsa biz Kudüs'ü unutmayacağız, unutturmayacağız. Hala hatırladığımda yüreğimi titreten bir olayı anlatacağım. Yüce meclise bizim politikalarımız dolayısıyla gensoru verilmişti. Ana muhalefet milletvekillerinden biri kalktı. Benim Kudüs ile ilgili ifadem üzerine, 'Ne kadar Araplarla İsrail'in arasına giriyoruz. Neden Kudüs'ü öne çıkarıp risk alıyorsunuz' dedi. Hala hatırımdadır. Ona verdiğim cevabı zikrediyorum. Kudüs'ün son özgürlük dönemi, bizim dönemimizdir. Kudüs bize Hazreti Ömer'in emanetidir. Kudüs bize Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman'ın emanetidir. Kudüs bize son Osmanlı askerinin emanetidir. Herkes unutsa, Kudüs bizim davamızdır, bizim davamız olmaya ebediyen devam edecektir. Kimse bir Türk'e dönüp de, 'Kudüs senin davan değildir' diyemez. Kimse bize dönüp de 'Ortadoğu bataklığına buluşmayalım' diyemez. Kimse Kudüs'ün, Mekke'nin, Medine'nin, Bağdat'ın, Şam'ın olduğu Ortadoğu'ya batıklık diyemez. O Ortadoğu'yu bataklık haline getiren varsa, bu işgalci zalim yönetimlerdir. İsrail yönetimidir. İsrail'e şu mesajı söylüyoruz. Nasıl olsa Müslümanlar baskı altında, Suriye halkı hama, Halep'i savunuyor. Bizlerle ilgilenemez diye düşünmesinler. Bilsinler ki o mazlum Suriyelilerin, Filistinlilerin de sahibi var. o sahip Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Her yerde ve her zaman var gücümüzle mazlumların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Bizi eğer bugün bütün Bursa sokaklarda kucaklayarak bağrına basmışsa, aslında bunun için basmıştır".

"ALLAH BİZİ ZULME SESSİZ KALAN İZZETSİZLERDEN, ONURSUZLARDAN EYLEMESİN"

Allah Bursa'daki bu ulu geleneği kıyamete kadar payidar eylesin. Bizi hiç bir zaman değil namerde, merde dahi muhtaç eylemesin. Hiç bir zaman bizi zulme karşı sessiz kalan izzetsizlerden, onursuzlardan eylemesin. Bugün Emir Sultan'dan bize gözü yaşlı şekilde al bayrağı tespihi ileten kardeşimizin gözünden de ışıltısını eksiltmesin. Bir taraftan dünya mazlumlarına sahip çıkarken, diğer taraftan da hükümet görevini alır almaz yoğun faaliyetle bütün arkadaşlarımızla acaba Türkiye'yi önümüzdeki 9 yıl içinde 2023'e kadar nasıl inşa ederiz? Bunun planlamasını yaptık. Bir Bursa menkıbesi vardır. Melekler Allah'ın emriyle her beldeye nimet dağıtırken, bohça açılmış bütün nimetler bir yere düşmüş. Orası Bursa olmuş. Bir şeye işaret eder, Bursa bereket diyarıdır.

Bursa tabiatın en güzelini bağrında barındırır. Bursa'nın her yeri yeşildir. Biraz önce Orman Bakanımız bizim dönemimizde Bursa'ya 48 milyon fidan diktiğimizi söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen rakama göre de eğitim çağındaki çocuklara fidanlara 54 milyan bedava kitap dağıtmışız. Bir tarafta 50 milyon yeni fidan, Bursa'yı yemyeşil kılarken, diğer tarafta 50 milyon kitapla yükselecek yeni nesil Bursa'ya yepyeni bereketler getirecek. Bursa sadece bir başkent değil, tarih boyu ticaret sanatın başkenti olmuştur.

12 yılda olağanüstü hamleler yaptık. her bir hamlede Bursa'yı yanımızda gördük. Siyasi değil sadece ekonomik hamlelere verdikleri destekle Bursa hep yanımızda yer aldı. Dün sektörel yapısal dönüşüm programını açıkladık. 12 yılda Türkiye gayri safi milli hasılasını 4 misli büyüttü. Dünya küçülürken biz büyüdük. Şimdi bu yeni dönemde yapısal reformları tamamlayıp inşallah 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Dün ekonomide önemli yapısal reformları açıkladık. diğer 8 paket de aralık ayında ilan edilecek. Öylesine kalkınmayı Türkiye'nin her yerine yayalım ki Türkiye ile Bursa yükselsin, bütün şehirlerle Bursa da yükselişten hak ettiği payı alsın. Bugün Bursa'da 720 milyon liralık yatırımı açıyoruz. Bu sadece bu gelişimizin hediyeleri. İnşallah her gelişimizde daha büyük daha geniş çaplı hizmetlerle geleceğiz.

Bursa geçen yıl 12 milyar ihracat yaptı. Bursa'ya her türlü hizmet yakışır. En çok yakışan hizmetlerden birisi de restorasyon faaliyetleri. Bursa kültür şehridir. Bizden önceki 10 yılda 10 tarihi eser restore edilirken, bizim dönemimizde 180 eser inşa edildi restore ihya edildi. Bursa'ya bir ünvan daha kazandırdık. Bursa artık UNESCO kültür şehirlerinden birisi oldu. Bursa'yı artık bütün dünya tanıyacak" dedi.

"KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE'DEN TEDİRGİN OLACAĞINA KENDİ PARTİSİNDEN TEDİRGİN OLSUN"

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul Bursa İzmir otoyolunun 2017 sonunda tamamlandığında, 2015 sonunda İzmit köprüsü tamamlandığında İstanbul ile Bursa'nın arası 3 saatten bir saate inecek, Osmanlı'nın ilk başkenti ile son başkentini birleştireceğiz. Neredeyse tek şehir haline gelecek. Artık insanlar Bursa'da yaşayıp İstanbul'da çalışır hale gelecek. İstanbul İzmir arası 9 saatten 3 saate inecek. Yeni türkiye bu. İşte vizyon bu. Bu vizyonu planlarken bu çalışmaları yaparken belki fark ettiniz. Kılıçdaroğlu geçen hafta "Asya'ya sorsam, Avrupa'da kimlerle konuşsam herkes tedirgin ve kaygılı" diyor. Ben daha Kılıçdaroğlu'nun Asya'dan, Avrupa'dan biriyle konuştuğunu görmedim. Herhalde aynayla, kendisiyle konuşuyor. Biz ona sormayalım. Bursa'nın irfan sahibi, uluşehrin sakinlerine soralım. Emir Sultan'ın torunlarına soralım. Türkiye'nin geleceğinden ümitli misiniz? Türkiye'nin yükselen güç olduğundan emin misiniz? Ak Parti iktidarlarında gerçek demokrasi ekonomik kalkınma yapıldığına şahitlik eder misiniz? 2023'e giderken bu kadrolara ve yerel yönetimlere emaneti her seferinde verecek misiniz? Kılıçdaroğlu tedirgin olabilir. O tedirgin olacaksa önce partisinden tedirgin olsun. Kendi milletvekili kendi partisinden istifa ederken, "artık umudum kalmadı" diyor. Umut 81 vilayetin meydanında. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın umudu bizde Allah'ın izniyle"

"ÇEVREMİZDE NE TUZAKLAR KURULURSA KURULSUN YENİ TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİNİ ENGELLEYEMEYECEK"

Bursa'yı yüksek hızlı trenle Bilecik üzerinden Ankara ve İstanbul ile buluşturacaklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Bursa Ankara, Bursa İstanbul 2 saat 15 dakikaya inecek. Biz nasıl gönülleri birleştiriyorsak, şehirleri de birleştiriyoruz. Biz yola çıkarken, bu memlekette hala insanlar kıyafetleri sebebiyle, inançları sebebiyle tahkir edilip aşağılanıyordu. Biz onlar adına yola çıktık. Şimdi geldiğimiz bu noktada tam bir özgüven içinde diyoruz ki, bundan sonra bu ülke bütün vatandaşlarının özgürce yaşadığı, giyindiği okuduğu bir ülke olacak. Vatandaşlarımız arasında hiç bir fark ayrımcılık olmayacak. Bu ülke dünyanın yükselen gücü olmaya devam edecek. Çevremizde ne tuzaklar kurulursa kurulsun Türkiye'nin yükselişini engelleyemeyecek. Bu eserlerle bu kalkınmanın küçük buketini sizlere sunuyoruz. Allah hayırlı eylesin. Şimdi hedef 2015. Bursa'ya minnettarız. 2002'den bu yana her seçimde Bursa sağlam durdu. Sizden hiç tereddütümüz yok. 2015 seçimlerde de aynı desteği vermeye hazır mısınız? Daha da yüksek bir oranla biz bu kadrolara güveniyoruz, o kadrolara emaneti vermeye hazır mısınız. Türkiye'ye tuzak kurarak yönümüzü kesmek isteyenlere "hayır" demeye hazır mısınız. O tuzaklara karşı vizyon sahibi AK Parti iktidarlarını devam ettirmeye hazır mısınız? O zaman uluşehir Bursa'dan Kudüs'e bin selam diyen kardeşim adına hepinizi selamlıyorum. Bizden size binlerce selam. Allah yolunuzu açık ve bahtiyar eylesin"

Başbakan daha sonra 721 milyon liraya mal olan 21 tesisi telekonferansla açtı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de Bursa'daki açılış ve törenlere iştirak etti. Başbakana eşi Sare Davutoğlu da eşlik etti. Sare Davutoğlu, öncesinde ise Başkanlar ve bakanların eşleriyle yemekli toplantıda buluştu.

Başbakan, okul yaptıran hayırseverlere plaket verdi. Hayırsever yaşlı bir kadının elini öptü. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ahmet Davutoğlu Osman Gazi Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title