Haberler

Davutoğlu-Lamamra Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "2016 yılında Türk Cezayir ilişkilerinin 500'üncü yılını kutlamayı planlıyoruz.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2016 yılında Türk- Cezayir ilişkilerinin 500'üncü yılını kutlamayı planladıklarını belirterek, "İnşallah bu kıyamete kadar sürecek bir dostluk olur" dedi.

Bakan Davutoğlu, Bağlantısızlar Hareketi 17. Bakanlar Toplantısı için geldiği Cezayir'de, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika tarafından kabul edildi. Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra'nın da hazır bulunduğu toplantı yaklaşık bir saat onbeş dakika sürdü. Toplantının ardından iki ülke dışişleri bakanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Cezayir'e Dışişleri Bakanı Lamamra tarafından Bağlantısızlar Hareketi'nin Bakanlar Toplantısı'na daveti vesilesiyle geldiğini belirten Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Buteflika ile tekrar buluşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Buteflika'nın tecrübesi itibariyle yaşayan bir tarih, siyasi liderliği itibariyle ise bütün bölge ülkelerinin ve dünyanın örnek alması gereken bir şahsiyet olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Sayın Buteflika hepimiz için bir çok sohbette çok şey öğrendiğimiz, kendisinden istifade ettiğimiz çok önemli bir şahsiyettir" dedi.

Davutoğlu, Buteflika ile yaptıkları görüşmede Türkiye-Cezayir ilişkilerinde katedilen mesafeyi aktardığını ve bundan duyduğu memnuniyeti ifade ettiğini belirtti. Uluslararası alanda bir çok konuda iki ülkenin işbirliği içinde olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, çok faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yılki Cezayir ziyareti sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Davutoğlu, ticaret hacminin 5 milyar doları, Cezayir'deki Türk yatırımlarının da 2 milyar doları aştığını söyledi. Türkiye'nin toplam taahhütlerinin 7 milyar dolar olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Türkiye bu rakamlarla Cezayir'de en fazla yatırımı olan ülkelerin başında geliyor. Biz bunun daha da gelişmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve Cezayir arasındaki dostluğun kadim ve tarihi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"2016 yılında Türk-Cezayir ilişkilerinin 500'üncü yılını kutlamayı planlıyoruz. İnşallah bu kıyamete kadar sürecek bir dostluk olur. İkili ilişkilerdeki bu gelişmelerde Sayın Buteflika'nın olağanüstü katkısı, liderliği oldu. Ona müteşekkiriz."

Toplantıda bölge sorunlarını da ele alma imkanı bulduklarına işaret eden Davutoğlu, özellikle Libya ve Suriye'deki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Davutoğlu, "Libya Cezayir'in komşusu, Suriye Türkiye'nin komşusu. Buradaki istikrarsızlıklardan en fazla etkilenen iki ülkeyiz. Biz Cezayir'in istikrar içinde reformlarını sürdürmesinden ve bu yönde istikrarını korumasından büyük mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Cezayir'deki temaslarının tamamlamasının ardından Tanzanya'ya geçeceğini belirten Davutoğlu, Cezayirli ünlü denizci Barbaros Hayrettin Paşa'nın adını taşıyan Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun Afrika kıyılarını dolaşarak Tanzanya'ya ulaştığına değindi. Davutoğlu:  "Barbaros Hayrettin'i, Emir Abdülkadir'i ve Cezayir'in bütün istiklal savaşçılarını ortak liderlerimiz olarak görüyoruz" dedi.

"Bu dostluğun ilelebet süreceğine inancımla Cezayir'den ayrılıyorum" diyen Davutoğlu, mevkidaşı Lamamra'yı en kısa zamanda Türkiye'ye beklediğini söyledi. Davutoğlu, Afrika Birliği'nde Türkiye'ye çok yardımcı olduğunu belirttiği Lamamra'yla dışişleri bakanı olarak birlikte çalışmaktan büyük onur duyacağını aktardı. - Cezayir

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Cezayir Türkiye Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title