Haberler

Davutoğlu - Kılıçdaroğlu Görüşmesi Bitti! AK Parti ve CHP'den Açıklama Geldi

Güncelleme:

"Yeni Anayasa" için 81 gün sonra bir araya gelen Başbakan ile Kılıçdaroğlu görüşmesi 2 saat sürdü. Taraflar, Anayasa'nın değiştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

en son Ankara'da yaşanan terör saldırısı sonrası bir araya gelen Başbakan Davutoğlu ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, 81 gün sonra yeni Anayasa için bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe konularında yaptıkları görüşme sona erdi. Görüşme 2 buçuk saat sürdü. Taraflar, Anayasa'nın değiştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, 2 saat 15 dakika süren görüşme sonrası Meclis'teki makamına geçti. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu görüşmesinde yer alan heyet ile bir toplantı yaptı.

İLK AÇIKLAMA CHP'DEN GELDİ: UZLAŞMAYA VARDIK

Görüşme sonrası ilk açıklama CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'tan geldi. Koç, iki lider arasında 12 Eylül mevzuatının ayıklanması için uzlaşmaya varıldığını söyledi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmedeki samimi halleri fotoğraflara yansıdı.

Koç'un açıklamaları şöyle:

"Bizim bugün itibariyle ifade edeceğimiz hususları şöyle paylaşabilirim. Siyasi partilerimizden eşit sayıda milletvekilinin katıldığı uzlaşma komisyonu 60 madde üzerinde anlaşma sağlamıştı. Bu uzlaşma komisyonunun tekrar canlandırılması gündeme geldi.

"TÜRKİYE 12 EYLÜL AYIBINDAN KURTULMAK ZORUNDA"

İkinci olarak, Türkiye 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Darbe yasalarından çıkmak zorunda. 12 Eylül'den kalan birçok mevzuatın ayıklanabilmesi için çalışmalar yapılacak. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek için tüm 12 Eylül hukuki engellemelerinin kalkması gerekiyor. Bu konuda anlaşmaya varıldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN TORBA YASA RAHATSIZLIĞI

Sayın Kılıçdaroğlu Torba yasalardan rahatsızlığı iletti. Meclis içtüzüğü çalışmalarının devam etmesi gerektiği bildirildi.

CHP, AB ile getirilen tüm paketlere olumlu oy kullanmıştır. Vize muafiyeti konusunda, verilerin korunması konusu olsun TBMM'ye gelecek reform paketine CHP desteğini sürdürecek.

Demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini ifade ettik.


Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nu uğurlarken..

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi konusunda kendi düşünceleri olduğunu aktardılar. Başkanlık sistemi konusunda pozisyonumuzu koruyoruz. Herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok. Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, her türlü vesayetten arınmış, özgürlükçü bir anayasa istediğimizi söylüyoruz. Bu çerçevedeki görüşümüz belli. Bu çalışmanın devam etmesi bir tek bize bağlı değil. İktidar ile muhalefet partileri arasında bir görüşmemezlik vardı. Sayın Başbakan burada iyi niyetini ortaya koyuyor. Sayın Kılıçdaroğlu da dialoga açık. Sayın Kılıçdaroğlu tutuklu gazeteciler ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan da daha önce bu konuda görüşlerini ortaya koyduğunu ifade etti."


AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

Ak Parti adına açıklama ise Ömer Çelik'ten geldi. Açıklama yapan Çelik,"Görüşmede başkanlık sistemi, içtüzük ve AB mevzuatları gündeme geldi. CHP heyeti de parlamento sistemi üzerine görüşlerini belirtti. Meclis'in çalışma biçimi gözden geçirilmeli. Hükümetin denetlenmesi Meclis üzerinden yapılmalı. Görüşme çok verimli geçti." dedi.

Ömer Çelik'in açıklamalarından satır başları:

"Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete teşekkür ediyoruz. Hiç soluk almadan bir beyin fırtınası oldu, bir yandan siyasi meselelerin görüşüldüğü toplantı oldu. Mevcut anayasanın değişmesi konusu ifade edildi. Bu konuda tam bir mutabakat var. Bizim anayasa hakkındaki görüşümüz son derece nettir. Biz bu anayasa ile 2023'e yön verileceğine inanmıyoruz. Türkiye 1876'dan beri anayasayı tartışıyor. Bir siyasi yazılım tartışılıyor. 2007'deki hazırlıklarımız ve 2011'de başlayan temaslarımızla Türkiye'nin net bir şekilde yeni anayasaya kavuşmasını arzu ediyoruz. Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GÜNDEME GETİRDİK"

Başbakanımız görüşmede başkanlık sistemini gündeme getirdi. Bu konuyu karşılıklı olarak tartışalım istiyoruz.

"MHP İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA DAHA GENİŞ BİR ŞEKİLDE ELE ALINACAK"

Türkiye'de yargı bağımsızlığını temin etmek konusunda, kuvvetler ayrılığını düzene getirme konusunda, parlamentonun daha çok özne olması konusunda en önemlisi de halkın devlet yönetiminde öne çıkması konusundaki bir başkanlık sistemini öne sürdük. Onlar da bunun parlamenter sistemiyle olabileceğini söyledi. Gerçek anlamda bunu tartışmak istiyoruz. Her sistemin olumlu olduğu gibi olumsuz örnekleri de var. Önemli olan sistemin nasıl daha güçlü olacağını tartışmaktır. Konuşmalarımızda iç tüzük de ele alındı. MHP ile de görüştükten sonra daha geniş bir şekilde ele alınacak.

"HDP RANDEVUSUNUN İPTAL SEBEBİ YÖNETİCİLERDİR"

Biz her siyasi partiden randevu isteriz. Çünkü o partileri halk meclise sokmuştur. halkın iradesine saygımız var. Bu yüzden HDP'den de randevu istedik. Fakat HDP'li yöneticiler bu kadar ciddi bir konuyu gayri ciddiyet ile ele alarak konunun içini boşaltmaya çalıştılar. Bu yüzden HDP ile yapılması planlanan görüşme iptal edildi. HDP'den randevu istenmesinin sebebi partiye oy veren vatandaşlarımızdır, iptal sebebi partinin yöneticileridir

81 GÜN SONRA İLK GÖRÜŞME

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu en son Ankara'da yaşanan terör saldırısı sonrası bir araya gelmişti. İkili, 81 gün sonra yeniden bir araya geldi.

DAVUTOĞLU'NUN EKİBİ

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

KILIÇDAROĞLU'NUN EKİBİ

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.


MAKAM ODASININ GİRİŞİNDE KARŞILADI

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.

HDP GÖRÜŞMESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Başbakan davutoğlu yeni anayasa çalışmaları kapsamında parti liderlerinden randevu talep etmişti.

CHP, MHP ve HDP'den bu randevu talebine olmulu yanıt gelmişti. HDP'li Sırri Süreyya Önder'in "kaçak çaymızı içip giderler " açıklaması sonrasında HDP ile randevu iptal edilmişti.


Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Ahmet Davutoğlu Haluk Koç AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu?
500

Yorumlar (100)

BARIŞ:

HDP SIZ HİÇ BİŞEY ÇIKMAZ SABAHA KADAR GÖRÜŞUN

18
39
yanıtYanıtla
Zatersalata:

başkanlık saçmalığının olmadığı bir anayasa türkiye için hayırlı olacaktır.

35
14
yanıtYanıtla
KILIÇ:

CHP TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE ARASINA MESAFE KOYMADIKÇA BİR TÜRK OLARAK OY VERMEM VE HAYATIMDADA HİÇ OY VERMEDİM ÇÜNKÜ TERÖR ORGANİZATÖRÜ.

17
30
yanıtYanıtla
fehmi:

yazdigina kendin inandinmi? ecevit pkknin belini kirmisti akp geldi pkk dirildi bir bir daha iki eder allah sana beyin verdi o beyni calistirmak senin gorevin.

yanıt14
yanıt3
ahmet:

atatürke laf atanlar sözde hocayım diyen bir trilyon adamı topla bir atatürk edermi atatürkte iyilk yardımseverlik ahlak cesaret hepsi var kitap yazmış bilgi var üvey evlatları var iyilk yapmış savaş kazanmış cesaret hangi dindarım diyen insanda bu meziyetler var

17
28
yanıtYanıtla
Kaosa hayır:

başkanlık olmasın yeni anayasa olsun. Eğer başkanlık için diretilirse ülke son zamanlardaki kaostan kurtulamaz iç barış sağlanamaz ve ülke daha beter olur. Eğer cumhurbaşkanı bu ülkeyi seviyorsa bu sevdasından vazgeçmeli.

28
11
yanıtYanıtla
Adem:

Bati Ve ROMA KANUNLARIYLA yönetilmek istemiyoruz burasi eski islam devleti! Mustafa kemalin(romanin) şeriatini istemiyoruz. Allahin şeriatini istiyoruz

20
16
yanıtYanıtla
VATANDAŞ-1:

AKP - CHP- MHP Kesinlikle ülkenin bekası noktasında görüş birliği ve güç birliğine varmalıdır. Vatandaşımızın BAŞKANLIK SİSTEMİ konusunda ciddi kuşkularının olduğu ve buna sıcak bakmadığı muhakkaktır. Ülkesini seven fazla da ben dedim olmalı, benim dediğim neden olmuyor vs. gibi saplantılarla geleceğimize kurşun sıkmamalıdır. ANAYASA 3 PARTİNİN HİLAFSIZ KABUL EDECEĞİ BİR ŞEKİLDE PARLAMENTODA YAPILMALIDIR ARTIK.

32
3
yanıtYanıtla
zaza12:

hdp nin tirnagi olamasiniz

10
25
yanıtYanıtla
insan Mobil-ANDROID:

Ey CHP memleketin doğusu kan ağlıyor. Sen çıkmışsın biz anlaşmaya vardık diyorsun. Yazıklar olsun sana. Bir dönem MHP kuyrukculugu şimdide AKP. Sen bu gidişle mahşere kadar iktidarı unut.

12
22
yanıtYanıtla
Tüm 100 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title