Haberler

Davutoğlu: İç Güvenlik Paketi Çözüm Sürecinin Önünü Açacak

Güncelleme:

Davutoğlu, HDP'li Pervin Buldan'ın, değiştirilecek dediği İç Güvenlik Paketi'nin çözüm sürecinin önünü açacak bir tedbir olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu; "İç güvenlik paketi çözüm sürecinin önünü açacak bir yasa tasarısıdır. Bir taraftan kamu düzenin korunmasına devam edilecek bir yandan da silahların bırakılması ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu grup toplantısında partililere seslendi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

28 Şubat'ın son kalıcı izleri de siliniyor. Dikkat ediniz, 28 Şubat'ta tanklar Sincan'da yürümüşlerdi; 27 Mayıs'ı, 12 Mart'ı, 12 Eylül'ü hatırlatırcasına. 28 Şubat'ın bu seneki yıldönümünden birkaç gün önce bu sefer Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kudretinin timsali olan tanklar, Suriye'de Süleyman Şah'ın kutsal emanetini korumak üzere yürüdü. Bu yürüyüşten birileri rahatsız oldu ve neredeyse darbe çağrısı yapıldı. MHP liderinin nasıl bir dil kullandığını gördünüz. TSK dosta güven düşmana korku veren bir kapasiteye erişecek ama hiçbir zaman TSK tankları Türkiye sokaklarında dolaşmayacak. Sabaha kadar bu operasyonu takip etmemizden rahatsız oldular sağlıklı bir bürokrasinin Türkiye'yi nereye getirdiğini görüyoruz. Dün tank modernizasyonları İsrail'a yaptırılıyordu şimdi ise tanklar gemiler Türkiye'de yapılıyor aramızdaki fark bu. Kararı siyasiler alır uygulamasını bürokrasi yapar. Herkes sorumluluğunu yapacak. 28 Şubat bu sefer çözüm süreci kapsamında önemli bir an yaşandı.

"DGM'LERİ KALDIRDIK, BÜTÜN YASAKLARI BİRER BİRER KALDIRDIK"

28 Şubat'ta bir başka askeri darbe yaşandı bu sefer çözüm süreci hedefine ulaşma yolunda önemli bir aşamaya gelindi. Bu noktaya kolay gelinmemiştir. Bir tarafta red ve inkar politikaları bir tarafta arkaik marksist örgüt. 35 bin vatandaşımızı kaybettik. Teröre ayırdığımız kaynaklar ile eğer kalkınma yapılsaydı yüz Atatürk Barajı yapılmış olacaktı. Bu politikalar bize 35 yıl kaybettirdi ama AK Parti ile kardeşliğimizi pekiştirecek adımlar gelmeye başladı. İlk atılan adım olağanüstü halin kaldırılması oldu. 2005'te sayın Başbakanımızın konuşması bir milattır. 2003'te herkesin kendi çocuğuna istediği adını verme imkanı sağlandı. İç güvenlik paketi ile isteyen bir dilekçe il adını değiştirebilecek. Yerlerin adları iade edilme kararı alındı. Biz yüzleşiyoruz bütün bir millet adına yüzleşiyoruz ve devam edeceğiz. Adım adım her yasağı kaldırdık. Süleymaniye;'deki kardeşlerimizi Kürtçe selamladığımızda bütün salon ayağa kalkmıştı. Gönül dili ile konuşmaya devam edeceğiz. DGM'leri kaldırdık bütün yasakları birer birer kaldırdık. Artık bu toprakların dağları, meraları şen olacak Türküleri de şen olacak. Köye dönüşü teşvik ettik.

- Tam çözüm süreci bir yola girmişken Gezi provakasyonları ile süreç yavaşladı. 2013'te o zaman sayın Cumhurbaşkanımız başbakan olarak yeni bir süreci açıklamıştı. Ne zaman biz çözüm süreci ile kardeşliği büyütmeye kalkmışsak birileri baltalamaya çalıştı.

"İÇ GÜVENLİK PAKETİ ÇÖZÜM SÜRECİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK BİR YASA TASARISIDIR"

1 Eylül'den bu yana 15 günde bir çözüm süreci kurulunu toplayarak durumu değerlendirdik 6-7 Ekim provakasyonları tam da yeni bir durumu baltalamak içindi. İç güvenlik paketi çözüm sürecinin önünü açacak bir yasa tasarısıdır. Bir taraftan kamu düzenin korunmasına devam edilecek bir yandan da silahların bırakılması ve demokratik siyaseti savunmaya devam edeceğiz. Cumartesi günü yapılan açıklama ile yeni bir dönem başlıyor. Birinci ortak aidiyetin güçlenmesi. Bunun da iki ayağı var tarihdaşlık ve vatandaşlık. Alparslan'ın Malazgirt ordusunda Kürtler de Türkler de her kesim vardı. İstiklal için Kocatepe'den İzmir'e yürüyenler arasında her kesim vardı. Vatandaşlık söz konusu olduğunda biz kimsenin etnik kökenine bakmayız.

"KİMİN NE DERDİ VARSA TARTIŞACAĞI YER TBMM'DİR"

İkinci ayak demokratik siyaset demokrasinin olduğu yerde şiddet kültürü gelişmez ve silahlı mücadele olamaz. Tabi göreceğiz. Türkiye'nin herhangi bir yerinde şiddet dili kullanılmaması gerekiyor. Kimin ne derdi varsa tartışacağı yer TBMM'dir. Kimin ne derdi varsa başvuracağı yer halktır. Savaş değil barıştır. 2013'te olduğu gibi olursa kamu düzeni söz konusu olduğunda taviz vermeyeceğimizden emin olun.

"KİMSE TÜRKİYE'Yİ KARDEŞ KAVGASINA GÖTÜREMEYECEKTİR"

Üçüncüsü ise ortak gelecektir. Milli birlik ve kardeşlik diyoruz Suriye ve Irak'ı görerek diyoruz ki kimse Türkiye'yi kardeş kavgasına götüremeyecektir. Bizim için çözüm süreci ortak gelecek idealinin yükseldiği bir Türkiye'dir. İnşallah önümüzdeki hafta Mardin'de GAP eylem planı açıklanacak ve yeni Türkiye adım adım inşa edilecek. Çözüm süreci ile ortaya çıkan yeni durumun başta Güneydoğu'ya ivme kazandıracağını düşünüyorum. Edirne ile Hakkari el ele olacak. Çağrıda bulunmak istiyorum bütün taraflara... Çözüm süreci önüne engel çıkarılmasın ve silahlar şiddet kültürü tavsiye edilsin. Barış dili kullanalım ve geleceği inşaa etmek için elimizden geleni yapalım. Düşmanlık tohumu ekmek isteyenlere karşı omuz omuza duralım. Türkiye'nin birliğini hiçbir zaman tartışma konusu yapmadık. Tek vatan tek devlet tek millet demeye devam ettik. Milli birlik demeye devam edeceğiz.

"BUGÜN DOĞAN BÜTÜN BEBEKLERİ SELAMLIYORUM"

Önümüzde Suriye ve Irak'ı görerek diyoruz ki Türkiye'yi o ülkelerde olduğu gibi kardeş kavgasına götürmenin kimsenin gücü yetmeyecektir. Bugün doğan bütün bebekleri selamlıyorum. Onlar yeni Türkiye'nin inşa edicileri olacaklar.

"8 MART'TA MARDİN'DE GAP EYLEM PLANINI AÇIKLAYACAĞIZ"

Geçmişte olduğu gibi çözüm sürecine kesinlikle Türkiye'nin ekonomik kaynaklarının israf edildiği bir gelecek oluşmasına izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki hafta 8 Mart'ta Mardin'de GAP eylem planını açıklayacağız. Yeni Türkiye'yi adım adım inşa edeceğiz. Her ilde üniversite kurmak gibi, her ilimize havaalanı inşa etme düşüncemiz, Türkiye'nin illeri arasında bir fark olmaması için. Onun için çözüm süreciyle ortaya çıkan ortamın, Türkiye'nin ekonomisine ivme katacağına inancımız sonsuzdur. İşte o zaman gelin Türkiye'yi görün. Oluşacak olan barışla Sakarya'yla Fırat; Edirne ile Hakkari el ele olacak.

"HEP BERABER BARIŞ KARDEŞLİK DİLİ KONUŞALIM"

Buradan çözüm sürecinin özelliklerini vurguluyorum. Millidir, özgündür ve yerlidir. Çağrıda bulunmak istiyorum, bütün taraflara. Daha önce olduğu gibi çözüm sürecinin önüne, oyalamalarla engel çıkarılmasın. Söz verildiği üzere silahlar, şiddet kültürü tümüyle tasfiye edilsin. Hep beraber barış kardeşlik dili konuşalım. Geleceği inşa etmek için ne gerekiyorsa bu adımları atalım. İhya edelim. Ama düşmanlık ve fitne tohumu ekmek isteyenlere karşı omuz omuza duralım.

"MUHALEFETE: "BU YENİ BİR GÜNDÜR"

Muhalefet partilerine seslenmek istiyorum. Bu yeni bir gündür. AK Parti başından itibaren ilkeli davrandı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin birliğini, dirliğini, istikbalini hiçbir zaman tartışma konusu yapmadı. Bu ülkenin birliğine kim kast ederse karşısında AK Parti kadrolarını bulacaklardır.

Şimdi diğer partiler için de bir sınav günüdür. Cumartesiden beri takip ediyoruz. CHP, silahları bırakma çağrısı karşısında önce olumlu mesajlar verdiler, ama hâlâ kararlı duruşları yok. Buradan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum, gün o gündür. Kapsamlı bir muhasebe yapınız ve bu sürece sahip çıkınız. Ülkenin geleceği söz konusu olduğunda, AK Parti'nin başarısızlığı üzerine bir siyaset inşa etmeye kalkmayın. Bu sürece destek verirseniz halkın karşısına çıkacak yüz bulursunuz. Baltalarsanız, ne oy verir ne destek verir ne de yüzünüze bakar.

"SAYIN BAHÇELİ'YE SESLENİYORUM"

MHP'ye ve Sayın Bahçeli'ye sesleniyorum. Son iki gün içinde çok ağır ithamlarla, ifadeler kullandılar. Sayın Bahçeli, ülkenin milli birliği ancak ve ancak ortak aidiyet bilinciyle oluşur. AK Parti'nin tek hedefi milletin bütün fertleri arasında aidiyet bilincini güçlendirmektir. Şehitlerimiz üzerinden siyaset geliştirmeye kalkar, istismar dilini kullanırsanız kaybedersiniz. Onun geçmişini dilini etnik kökenini düşünmeden kucaklaşın. Ama çözüm süreci üstünden siyaset istismarı yapmayın. Gelin hep beraber konuşalım. Çözüm süreci yeni Ortadoğu'nun temel taşıdır. Türkiye'den eğer birlik çağrıları geliyorsa bu çağrılar Ortadoğu için önemlidir. Irak ve Suriye etnik ve mezhebi temelde bölündü. Maliki yıllarca Musul'a gidemedi. Beşar Esad, Halep'e doğru dürüst gidemedi. Ortak aidiyet bilinci kalmadı.

AK Parti her yerde özgürlük demeye milli birlik ve kardeşlik demeye ve Türkiye'nin haklarını her yerde korumaya kararlıdır. MHP bu kritik eşikte Türkiye'deki bütün annelerin yüreğinde ümit ışığı oluşturan bu sürece sahip çıkmalıdır. Şehitlerimizin oluşturduğu haklı infial sebebiyle bir istismara yönelmemelidir. Biz Türkiye'nin geleceğinde bu milli birlik ve beraberliğin tahkim edildiği, bir siyaseti inşa edeceğiz.

"HDP'DEN FARKLI SESLER ÇIKMAYA BAŞLADI"

HDP'lilere sesleniyorum. Bir taraftan bu açıklama yapılırken, HDP'den farklı sesler çıkmaya başladı. Eğer 2013 senaryosunu, farklı mesajlar vermeye dönük ikircikli dil kullanmaya devam ederlerse onlar kaybederler. Bir taraftan bizimle görüşürken, bir taraftan 6-7 ekimde olduğu gibi şiddet dili kullanırlarsa onlar kaybederler. Biz bu süreci sahiplenmeye devam edeceğiz.

"SELAMLAŞMA KAMPANYASI BAŞLATIYORUM"

Aziz milletim, Türkiye Cumhuriyeti asırlara giden tarihi derinliğe sahip köklü bir devlettir. AK Parti olarak AK Parti hükümetleri olarak Türkiye'nin birliği ve beraberliği için ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırız. Sizden beklentimiz, kim hangi mahallede ilçede ilde olursa olsun karşılaştığı komşusu vatandaşıyla kucaklaşsın. O Sünni mi, alevi mi, Kürt mü demeden selamların en güzeliyle selam versin "esselamu aleyküm" desin. Buradan selamlaşma kampanyası başlatıyorum. 7 Haziran seçimlerinde kim hangi partiye oy verirse versin herkes barış içinde yürüdüğünden emin olsun.

ÜÇ KATLI BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ

İstanbul'daki üç katlı büyük İstanbul tüneli… Şah Fırat operasyonu bizim askeri kuvvetimizi gösterdi. Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da açıkladığımız büyük İstanbul tüneli ise ekonomik kudretimizi ulaştığı aşamayı gösterdi. Bu dünyada bir ilk. Üst ve alt kat kara yolu geçişi için, orta kat metro geçişi için. Nasıl İstanbul'a en büyük havalimanını inşa ediyorsak, Asya ve Avrupa arasında dünyanın ilk üç katlı tüneli inşa ediyoruz. Devlet kasasından bir kuruş çıkmayacak. İstanbul'un 9 raylı sistemi, üç köprüsü, üç havalimanı birbirine entegre biçimde bağlanacak. İstanbul'u bilenler, bu proje beni heyecanlandırıyor. Trafiği İstanbul'un altına indirerek, günde 6,5 milyon İstanbulluyu taşıma kapasitesine ulaştığı için. En iyi metrobüsleri getirseniz karayolları yapsanız şehrin üstündeki trafik tarihi şehirlerin dokusunu etkiler.

"HASDAL KAVŞAĞI İLE ÜMRANİYE ÇAMLIK ARASI 14 DAKİKAYA İNECEK"

İncirli, Topkapı, Mecidiyeköy, Altunizade, Söğütlüçeşme hattı 40 dakikaya inecek. Hasdal kavşağı ile Ümraniye-Çamlık arası 14 dakikaya inecek. FSM'ye ek bir kara yolu hattı oluşturacağız, Boğaziçi köprüsüne metro hattı oluşturuyoruz. Kuzey Marmara otoyolu, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek. Tarihin kadim şehri olan İstanbul geleceğin küresel şehri olacak.

"HEPİMİZ İSTANBUL'UN TALEBELERİYİZ"

Gurur duyuyoruz. Hani gezi olayında çevreci bilinç itibariyle bazı hassasiyetleri istismar edenlere sesleniyorum, bu projeye sahip çıkın. Sera gazlarının yılda 110 bin ton az üretilmesini sağlayacak. Sera gazları emisyonu düşecek, İstanbul'un o güzel Boğaziçi'si Yeditepeleri kuzey ormanları hep beraber güzel hava teneffüs edilecek. Hep zikrediyorum, cumartesi günü kendimi tutamadan sokaklarında yürüyüş yaptığımda ne kadar özlediğimi bir kez daha hatırladım. Hepimiz İstanbul'un talebeleriyiz.

Bu projeyle, cumartesi günü çözüm süreciyle arasında irtibat vardır. Bölücülük senaryosu çizenler, İstanbul'dan kopabilir mi Diyarbakır, İstanbul'dan kopabilir mi Diyarbakırlı?

"CHP'NİN ÖLÇEĞİ ŞİŞLİ, BİZİMKİ İSTANBUL"

Biz yer altında tünelleriyle uğraşırken, CHP de bırakın yer üstünde Şişli Belediyesi'yle uğraşsın, o onlara yeter. Ayıplamayın sakın, CHP'nin ölçeği Şişli. Bizim ölçeğimiz ise İstanbul, Türkiye, bütün dünya. Biz dünya ölçeğinde düşünüyoruz. Hâlâ mahkemeleri devam ediyor di mi? Pehlivan tefrikasına dönmüştü. Onlar onlarla uğraşsınlar. Biz Şah Fırat operasyonuyla, çözüm süreciyle, mega projelerle uğraşıyoruz.

"KENDİ İŞİNİ KURAN ENGELLİ VATANDAŞLARA 36 BİN LİRA HİBE"

İki konuda müjde arz etmek istiyorum. Engelli vatandaşlarımızdan kendi işlerini kuranlara 36 bin liraya kadar hibe vermeyi kararlaştırdık. Faizsiz kredi falan değil bu. 36 bin liraya kadar hibe.

İKİNCİ MÜJDE: FİDAN DİKİMİ İÇİN 120 BİN KİŞİ İŞE ALINACAK

250 milyon fidan dikme kampanyası başlatıyoruz. Bunun için de İŞKUR bünyesinde 6 ay için 120 bin vatandaşımızı istihdam edeceğiz.

Ayrıca bir istihdam paketleriyle vatandaşlarımıza müjde vermeye devam edeceğiz. 28 Şubat'ın yıl dönümünde, temayül yoklamaları yapıldı. Diğer partiler kendi iç problemleriyle uğraşırken, AK Parti 7 Haziran'a yürüyor. İlk temayül yoklamalarını yaptık, katılım yüzde 90'ı aştı. Teşkilatımız bu süreci sahiplendi. Her bir bakanımız, genel başkan yardımcımız değişik illerde bulundular. 28 Şubat'ın o karanlık Türkiye'sinden, eski Türkiye'sinden Türkiye'yi alıp çıkaran AK Parti kadroları kararlı şekilde yürüyorlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title