Haberler

Davutoğlu, Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Daha önceki tecrübelerden de hareketle kalıcı bir ateşkes sağlanmaz ve Gazze'deki abluka devam ederse ateşkes yine ihlal edilecek" "Lieberman barışı sabote etmemiş olacak, çocukları katleden İsrail uçakları barışı sabote etmemiş olacak; Türkiye Filistin'in haklarını savunduğu için barışı sabote etmiş olacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'deki gelişmelere ilişkin, "Daha önceki tecrübelerden de hareketle kalıcı bir ateşkes sağlanmaz ve Gazze'deki abluka devam ederse, ateşkes yine ihlal edilecek" dedi.

NTV haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, Filistin meselesinin bütün bölgeyi etkileyecek bir gelişme olduğunu ve olabilecek bir patlamanın domino etkisiyle çevreye yayılacağını vurguladı. Davutoğlu, " İsrail'in 2 senede bir şu ya da bu gerekçeyle Gazze'nin altyapısını tahrip ederek, Gazzelileri yıldırmaya çalıştığını" ifade etti.

Artık geçici ateşkesin yararsız olduğunu söyleyen Davutoğlu, daha önceki tecrübelerden de hareketle kalıcı bir ateşkes sağlanmaz ve Gazze'deki abluka devam ederse, ateşkesin yine ihlal edileceğini vurguladı.

Plajda şehit edilen küçük Filistinli çocukları hatırlatan Davutoğlu, "Bunların, insanlık vicdanını harekete geçirmesi lazım. Mısır'da Mursi döneminde Gazze kapıları açıktı ama şimdi Mısır'daki yönetim de Gazze kapılarını kapattı ve İsrail bu kez çok daha cüretkar bir şekilde bastırıyor" diye konuştu.

Arap ülkelerinin önemli krizlerle karşı karşıya olmasından da kaynaklanan " Filistin'in sahibi yok" görüntüsünü olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye ve Katar dışında, İsrail'e karşı net tavır sergileyen ülke olmadığını belirtti.

Ahmet Davutoğlu, iki tarafın da güvendiği ülkelerin denetiminde Gazze'de bir nefes borusunun açılması gerektiğinin altını çizerek, "Bu çok da fazla bir talep değil" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı'nın "süreci Türkiye ve Katar'ın baltaladığı" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ben hiçbir zaman İsrail Dışişleri Bakanı'nı ciddiye almadım çünkü tutumu belli. Hem işgal ediyor hem de tasfiye edilmeleri gerektiğini söylüyor. Lieberman barışı sabote etmemiş olacak, çocukları katleden İsrail uçakları barışı sabote etmemiş olacak; Türkiye Filistin'in haklarını savunduğu için barışı sabote etmiş olacak. Öyle mi? Türkiye'de tarafsız kalalım diyenlerin mantığı bu.

Biz sesimizi çıkarmazsak, o vicdan uyanmıyor. Mesele illa birkaç günde sonuç almak değil, vicdanı ve hukuku ayakta tutacak şekilde bir uluslararası psikolojik ortam oluşturmak. O bakımdan, çabalarımızı sürdüreceğiz."

"Ahlaki bir problemdir"-

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun dış politikayı eleştirmesine yönelik, şunları söyledi:

"İhsanoğlu gibi bu konularda olgunluğa ulaştığını düşündüğüm, geçmişte düşünmekte olduğum birisi için çok üzücü. İhsanoğlu ya bölgedeki gelişmeleri takip etmiyor ya da bildiği halde üstünü örtüyor. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi bölgesinin en önemli örgütünün genel sekreterliğini yapan birisi, eğer 'niye sadece Türkler kaçırılıyor?' diye soruyorsa o zaman bizim de şunu sorma hakkımız var,  'siz Genel Sekreter olarak bugün bölgedeki bu durumu bilmiyor musunuz? Hangi ülkelerin diplomatlarının kaçırıldığını bilmiyor musunuz?' Bilmiyorsa 'cehalet' deriz. Cumhurbaşkanlığına hazırlamaktan fırsat bulup da bu olaylara vakti olmamış. Bir de bunları bildiği halde açık bir şekilde üstünü örtüyor, sırf Başbakanımızı Cumurbaşkanı adayı olarak, bizleri hükümet temsilcisi olarak zor durumda bırakmak için yapıyorsa o ahlaki bir problemdir. Sadece bir cehalet değil ahlaki bir problemdir."

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Filistin İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title