Haberler

Davutoğlu, Gündemdeki Soruları Yanıtladı

Davutoğlu: "Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama sorumluluğu var" "Türkiye'nin yükselen gücünden rahatsız olanların işbirlikçilerine bu ülkeyi bırakmayız"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine ilişkin, "Kılıçdaroğlu'nun son derece çelişkili ifadelerinden sonra birden ilham gelmişçesine neredeyse böyle bir açıklama yapması başka birileri oraya gitti mi kaygısını... Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama sorumluluğu var" dedi.

Bakan Davutoğlu, NTV'nin Konya'dan yaptığı canlı yayında gündemdeki soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye'yi bir maceraya sürüklemeyin" açıklamasının ardından çıkan ses tapesinin, Kılıçdaroğlu tarafından dinlenmiş olmasına ihtimal verip vermediği sorusuna ilişkin Davutoğlu, şunları söyledi:

"Kılıçdaroğlu'nun son derece çelişkili ifadelerinden sonra birden ilham gelmişçesine nerdeyse böyle bir açıklama yapması başka birileri oraya gitti mi kaygısını... Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama sorumluluğu var. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de ana muhalefet partisi lideri. Yani yarın iktidar olma iddiasında olması gereken bir parti lideri. Hiçbir zaman böyle bir iddiaları olmadı olamaz ama normalde böyle olması gerekir. Dolayısıyla kendisinin de sorumluluk sahibi bir siyasetçi olarak davranması ve açıklaması gerekir. Kendisine böyle bir bilgi sunuldu mu?"

Bakan Davutoğlu, olay ortaya çıktıktan sonra ortaya konan tepkilere de değinerek, Türkiye siyaseti açısından son derece üzücü bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

Ayrıca Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun dünkü ifadesini ve CHP Milletvekili Osman Korutürk'ün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler'i doğrudan hedef alan açıklamalarını açık biçimde sorumsuzluk olarak nitelendirdi.

"Açık söylüyorum bunlar işbirlikçidir"

Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan Suriye'deki ihtimal planlarına ilişkin olarak, "Türkiye'de yaşayan vatandaşların çoğunun kamuoyunda bazen görmediği, doğal olarak bilmediği o kadar çok güvenlik riskiyle biz her gün uğraşıyoruz ki etrafımızda en az yedi devlet idare edilemez durumda" ifadesini kullandı.

Suriye'ye ilişkin yapılan kriz masası toplantısının benzerinin Ukrayna'da olaylar olup da kendisinin Kiev'den dönmesinin sabahında, Kırım Tatarları ile ilgili neler yapılabileceği konusunda da yapıldığının altını çizen Davutoğlu, Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı olarak toplantı yaptıklarını söyledi.

Davutoğlu, devlet denilen yapının her şeyi konuşabileceğine, değerlendirebileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın o bakımdan gönüllerinin rahat olmasını isterim. Onların huzuru, güvenliği için 24 saat uyumayan insanlar var. O kriz masasının altındaki birim 24 saat çalışıyor ve birileri bunu tehdit ediyorsa bu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne dönük bir saldırıdır. Onu kastediyorum. Nedenini zaten zikrettim.15 sene önce Türkiye böyle saldırılara hedef olmayabilir çünkü Türkiye, 15 sene önce dış politika gündemi bakımından bu kadar çok farklı alanda, bu kadar çok aktif gündemde politika belirlemiyordu. Bugün Somali'de de Türkiye olmadan karar alınamaz, Afganistan'da da Bosna Hersek'te de Suriye'de de Ukrayna'da da."

Böyle bir stratejik rolü olan ülkeye dışardan herkesin bir şekilde müdahil olmak isteyebileceğine değinen Davutoğlu, "İçerde işbirlikçi bulmak isteyebilir. Açık söylüyorum bunlar işbirlikçidir. Türkiye'nin yükselen gücünden rahatsız olanların işbirlikçilerine bu ülkeyi bırakmayız. Kolay gelinmedi bu noktaya" diye konuştu.

"Her şey ve herkes en titiz şekilde incelenecek"

Davutoğlu, teknik olarak ortam dinlemesinin nasıl yapıldığı sorusu üzerine, araştırmaların sürdüğünü, kendisinin de bugün bu araştırmalarla ilgili doneleri alacağını söyledi.

ABD gibi küresel anlamda güvenlik tertibatlandırması olan bir ülkede, WikiLeaks belgelerinin sızdırıldığını hatırlatan Davutoğlu, WikiLeaks devlet arşivinin de devlet mahremiyeti olduğunu söyledi.

Davutoğlu, siber saldırının yepyeni bir saldırı yöntemi olduğunun altını çizerek, şunları ifade etti:

"Onun için MİT Müsteşarlığımız hedef alınıyor. Çünkü MİT Müsteşarlığımız son 2-3 yıl içinde öylesine tahkim edildi ki.. Türkiye'nin istihbarat birimlerinin, güvenlik birimlerinin çok daha güçlü biçimde tahkim edilmesi ihtiyacını da ortaya çıkardı bu gelişme. Şunu söyleyeyim, Libya tahliyesini de biz böyle bir kriz masasıyla yönetmiştik."

Dışişleri Bakanlığı'nda böcek araması yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya da "Her şey ve herkes en titiz şekilde incelenecek" yanıtını verdi. Davutoğlu, bir korumasının gözaltına alındığı iddiasını ise yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı'nda sağır oda olup olmadığına ilişkin soru üzerine, yaşanan her olayın birçok tecrübeyi de beraberinde getireceğini belirten Davutoğlu, "Bizim Genelkurmay Başkanlığımızda, MİT Müsteşarlığımızda, Dışişleri Bakanlığımızda da bütün bu odalar tabii test edilir, gözden geçirilir" diye konuştu.

Davutoğlu, konuya ilişkin idari soruşturma da yapılacağını söyleyerek, "Bunun mazur görülür veya bir şekilde ihmal edilir hiçbir tarafı yok. İnsan unsurunun olduğu her yerde bu tür durumlarla karşılaşılabilir. Her şey ve herkes titizlikle incelenecek, gereği yapılacak" ifadesini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Kemal Kılıçdaroğlu Ahmet Davutoğlu Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli? Define faciası! İznik define olayı ne? Define ararken kaç kişi hayatını kaybetti? Lille - Aston Villa maçı hangi kanalda, saat kaçta? Lille - Aston Villa maçı CANLI İZLE! Nesrin Cavadzade'nin yeni sevgilisi kim? Kaan Yardımcı kimdir? Kaan Yardımcı kaç yaşında, nereli? Bayhan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Bayhan kaç yaşında, nereli? Bayhan biyografisi! VAPUR SEFERLERİ İPTAL Mİ? 18 Nisan İstanbul'da vapur seferleri iptal mi edildi? Yeşim Akıncı kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Yeşim Akıncı kaç yaşında, nereli? Yeşim Akıncı biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title