Haberler

Davutoğlu, Gençlerle Buluştu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "IŞİD zihniyetine karşı bizim fiili emniyet tedbirlerimizin dışında, o zihniyete karşı aynı zamanda ideolojik bir mücadele de vermemiz gerekiyor.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "IŞİD zihniyetine karşı bizim fiili emniyet tedbirlerimizin dışında, o zihniyete karşı aynı zamanda ideolojik bir mücadele de vermemiz gerekiyor. Çünkü İslam dininin hiçbir şekilde kabul etmediği bir başka zihniyet var orada ve dinimize en büyük töhmeti getiriyor" dedi.

Davutoğlu, Üsküdar'daki Nev Mekan Kafe'de gençlerle bir araya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Arap Baharı'nın akıbetini nasıl gördüğüne ilişkin soru üzerine Davutoğlu, öğrencilere, "Bir anda kendinizi Şubat 2011'de Tahrir Meydanı'na ışınlayın" dedi.

Tahrir Meydanı'nı çok iyi bildiğini, oradaki Amerikan Üniversitesi kütüphanesinde doktora tezi için kaynak toplamak amacıyla Mısır'da 3 ay kaldığını ifade eden Davutoğlu, Tahrir Meydanı'nda yıllarca hiçbir gencin ölmediğini aktardı.

Neredeyse Tahrir Meydanı'na gençlerin çıkmasının yasak olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Tahrir Meydanı'na o gençler niye çıktı? O gençler arasında İslamcısı vardı, muhafazakarı vardı, Arap milliyetçisi vardı, solcusu vardı. Ne aradılar biliyor musunuz? Tek şey aradılar. Onurlu bir hayat ve onlar doğduklarında Mübarek iş başındaydı. 30 küsur sene geçmişti yine Mübarek. Hatta onlara bir seferinde hitap ederken şunu söyledim. 'Ben daktilo kullanıyordum Kahire'ye geldiğimde Mübarek iş başındaydı, internet çıktı Mübarek, Facebook çıktı Mübarek. Twitter'a dayanamadı gibi'. O gençler çok basit şeyler istediler. Türkiye örneğinden de hareketle demokrasi, kalkınma, özgürlükler istediler ve o gençlerden bir kısmı 2011'de, son dersi diyordun ya belki de en zevkli derslerden biri oydu. Her ideolojiden Mısırlı gençler, 2011 genel seçim kampanyasına Konya'ya geldi ve kampanyaya katıldı. Bir gece Konya'da tarihi bir çevrede sabaha kadar onlarla sohbet ettim."

"O gençleri susturdular"

O gençlerin kendi aralarında "Stratejik Derinlik" kitabının bazı bölümlerini nasıl tartıştıklarını hissettiğini anlatan Davutoğlu, "Şu sayfada şunu diyorsunuz, Mısır ile ilgili yorumlar vardı. Müthiş bir heyecan vardı" dedi.

Mısır bayrağının o zaman her yerde demokrasinin bayrağı olarak görüldüğünü anlatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İşte o gençleri susturdular. Sadece orada Müslüman Kardeşler, İhvan gençliği değil birçok, hepsi hapiste şu anda. Biz bunu iyi biliriz. Nereden biliriz? 12 Eylül'de üniversite 2. sınıf öğrencisiydik. İhtilalden sonra ev değiştirerek... Sağcı, solcu hepimizi toplamışlardı. Darbenin iyisi olmaz. Otoriter yapının, diktatörlüğün iyisi olmaz ve o gençler şimdi hapishanedeler. Ama şunu düşünün. 12 Eylül'de isyan eden Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, hepimiz nasıl şimdi Türk siyasi hayatına damgamızı vuruyorsak... 28 Şubat'ta her türlü ayrımcılıkla bizim ders görmemiz neredeyse engellenmişti. En liberal görünen üniversitelerde bize karşı tavır alınmıştı ama sürmedi. Zulüm ile abad olunmaz. Zulüm kalıcı değildir. Ben eminim o gençlerin arasında Rabia veya Tahrir meydanında çıkacak olan yeni gençler Mısır'ın kaderini değiştirecekler."

Başbakan Davutoğlu, 2013'ten beri Arap Baharı'nın ve özgürlüklerin paranteze alındığını belirterek, Suriye'den gelen, ümit ve heyecanla bakan gençlerin hepsinin baskı altında olduğunu, bir neslin kaybedildiğini söyledi.

Bu nedenle gençlere 1971'li yılları anlattığını kaydeden Davutoğlu,Türkiye'de de böyle tecrübelerin bir daha yaşanmaması adına bunları anlattığını ifade etti.

Davutoğlu, "Tahrir ya da Rabia'daki gençler, inşallah Mısır ve Ortadoğu'nun geleceğinde de yeni roller alacak. Ümidinizi hiç kaybetmeyin" dedi.

Mısır'daki o gençlerin hiç kimsenin komplosuyla ortaya çıkmadığını dile getiren Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"O gençleri ben biliyorum. O gençler kendi dinamikleriyle ortaya çıktı. Ben o gençlerin hepsine saygı duyuyorum. Şu anda Arap dünyasına egemen olan yaşlı diktatörlerin yerine Arap gençlerine şans verilseydi şu anda Arap dünyası farklı olurdu. O yaşlı diktatörler nesli gidecek ama o gençler ve onları takip eden başka gençler, Arap dünyasına mutlaka izzetli, onurlu bir gelecek getirecekler. Onun için ben bunları salt komployla izah etmek gerektiğini düşünmüyorum. Sonraki komplodur. Yani darbeler. Gerek Mısır'daki darbe gerek Esed rejimine verilen destek bir dizayndır. Ama gençlerin sokağa çıktığı günleri ben iyi biliyorum. Bingazi'de de on binlerce gencin şeyine katılmıştık. O gençlere saygı gereği onları bir komplonun parçası değil aksine bir özgürlük hareketi olarak görmek lazım."

"Bende hiç IŞİD'i destekleyecek yüz var mı?"

Bir soru üzerine Davutoğlu, "Arkadaşlar şimdi bana bakın, yüzüme, gözüme, konuşmama. Bende hiç IŞİD'i destekleyecek yüz var mı? şeklinde konuştu.

IŞİD'in çıkardığı dergide "'En büyük düşmanlarımız Erdoğan ve Davutoğlu'dur" denildiğini aktaran Davutoğlu, "Çünkü diğerleri onlara malzeme oluyor. Esed ona destek oluyor çünkü Esed'in çıkardığı şartlarda, IŞİD veya PYD'ye destek şey oluyor. 'Bakın' diyor, Batı ile iş birliği halinde vesair. Ama esas tehlike AK Parti'nin yaklaşımı. Çünkü bizim temsil ettiğimiz İslam, IŞİD'in tam karşıtı ve IŞİD'i yok edecek, etkisiz kılacak İslam odur. Dolayısıyla bunu çok tartışmaya bile gerek görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da iki polisin şehit olduğunun hatırlatılması üzerine Davutoğlu, PKK'ya operasyonlar başlamadan önce IŞİD'e başlattıklarını söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"IŞİD sınırda askerimizi öldürdü. Suruç katliamını yaptı. O gece dahi çok sayıda IŞİD militanı hem gözaltına alındı hem gerekli tedbirler alındı. Bugün de Başbakan olarak bazen telefon çalmasından ürkersiniz. Sabah erken saatlerde çalan telefon beni hep tedirgin eder. Şunu bilin. Dışişleri Bakanı iken de öyleydi ama daha gece uykumun bölünmediği hiçbir gün yaşamadım. Türkiye büyük bir ülke, 78 milyon, her yerde bir olay olur. Genellikle de içişleri bakanları aradıklarında insanın zihnine bir şüphe düşer. Bu sabah İçişleri Bakanımız aradığında, bir IŞİD uyuyan hücresine yönelik yapılan bir operasyonda, kapıyı açmak için koçbaşı olarak tabir edilen şeyle yüklenildiğinde, oraya yerleştirilen bombalarla iki şehit verdik. Orada da çok sayıda IŞİD militanı etkisiz hale getirildi. Bu kadar yoğun mücadele veriyoruz ama maalesef hala benzer suçlamalar yöneltiliyor. Şunu özellikle ifade etmek isterim. IŞİD zihniyetine karşı bizim fiili emniyet tedbirlerimizin dışında, o zihniyete karşı aynı zamanda ideolojik bir mücadele de vermemiz gerekiyor. Çünkü İslam dininin hiçbir şekilde kabul etmediği bir başka zihniyet var orada ve dinimize en büyük töhmeti getiriyor. Dolayısıyla mücadelemiz tek taraflı olmayacak. Nasıl PKK ile terörle mücadele ederken Kürt vatandaşlarımızın kimliğine halel gelmemesine, onları kazanmaya önem veriyorsak, IŞİD ile mücadele ederken de İslam dinine herhangi bir şekilde itham ve töhmet getirilmemesine özen göstermek lazım."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
title