Haberler

    Davutoğlu: Çok Önemli Adımlar Atabiliriz

    Başbakan Davutoğlu dün akşam konutunda Alevi temsilcileriyle buluştu, "Samimiyetimizi koruyabilirsek çok önemli adımlar atabiliriz. Hepimizin empati yapması gerek" dedi.

    Davutoğlu'nun, Başbakanlık Resmi Konut'ta Alevi temsilcilerine verdiği yemekli toplantı 19.00'da başladı ve yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantıya; akademisyen, siyasetçi, eski milletvekili, dedeler ve STK temsilcilerinden oluşan 19 Alevi kanaat önderi katıldı.

    Başbakanlık Basın Danışması Osman Sert, Davutoğlu'nun toplantıda yaptığı konuşmaya ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

    Yemekli toplantının sonunda Davutoğlu'nun, davetlilere hitaben yaptığı uzun konuşmada, özellikle "Alevi İslam geleneğinin yaşatılması" ve "eşit vatandaşlık" konularına vurgu yaptığını belirten Sert, Davutoğlu'nun, "Ben başbakan olana kadar AK Parti milletvekili olarak görülebilirim ama başbakan olduğumda tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başbakanıyım. Bütün bu süreçler de çözüm süreci de dahil olmak üzere hiçbir zaman oy hesabı yapmadık. Samimiyetimizi koruyabilirsek çok önemli adımlar atabiliriz. Hepimizin empati yapması gerek" dediğini bildirdi.

    Sert, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de hazır bulunduğu toplantıya, daha önce yer alacağı duyurulan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın son anda çıkan bir programı nedeniyle katılamadığını belirtti.

    Yemeğin Başbakanlık Resmi Konutu'nda verilen ilk akşam yemeği özelliği taşıdığını belirten Sert, ilk misafirlerin Alevi vatandaşlar olduğunu vurguladı.

    Görüşmelerde cemevlerinin statüsü, din kültürü dersi gibi akla gelebilecek hemen her konunun açıklıkla konuşulduğunu ifade eden Sert, toplantının Davutoğlu'nun daha önce yaptığı aynı mahiyetteki toplantıların bir devamı niteliğinde olduğunu söyledi. Sert, Davutoğlu'nun daha önce de farklı sayılarda ve şekillerde Alevi temsilcileriyle bir araya geldiğini ancak bu toplantıların hepsinin basına yansımadığını belirtti.

    Sert, toplantıda Alevi toplumunun tüm temsilcilerinin yer almadığını dile getirerek, herkesle ayrıntılı görüşmelerde bulunmak isteyen Davutoğlu'nun tüm temsilcilerin katıldığı toplantılarda herkesi dinlemenin güçlüğünü göz önünde bulundurarak, görüşmelerini her seferinde kısıtlı sayıda temsilcilerle yapmayı tercih ettiğini vurguladı.

    "Toplantının AİHM'in Alevilere ilişkin kararıyla bağlantısı yok"

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevilere ilişkin kararı nedeniyle bu toplantının düzenlenmediğinin altını çizen Sert, AİHM kararının toplantının gündem maddesi olmadığını ancak kısa bir süre için değinildiğini söyledi.

    Sert, toplantı tarihinin AİHM kararlarının açıklanmasından önce belirlendiğine işaret ederek, "Buradaki bazı konuklara geçen hafta çarşamba gününden itibaren davetler yapıldı. Ancak hepsi geçtiğimiz hafta içinde bu toplantıya davet edilmişti" diye konuştu.

    "Toplantıdan haberimiz yok"

    Toplantının duyulmasından kısa süre sonra Alevi federasyonları ortak bir açıklama yaptı.

    Alevi- Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonunca yapılan ortak açıklamada, Davutoğlu'nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarının dikkatle izlendiği, Alevi inancının ve eşit yurttaşlık taleplerinin çözüme kavuşturulması taraftarı ve sorunun muhatabı olunduğu belirtildi.

    Açıklamada alevi federasyonlarının toplantıdan haberdar edilmediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

    "Başbakan Davutoğlu, Adalet Bakanı Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in Alevi temsilcileriyle bir görüşme yapacağını şu an öğrenmiş bulunmaktayız. Biz Alevi Temsilcileri olan 3 Federasyonun bu konuda bir haberi yoktur. Hangi Alevi temsilcileri ile görüşüldüğünü biz de merak ediyoruz. Çözümün adresi bellidir, biz muhataplar olarak hazırız."

    'AİHM kararıyla ilgisi yok'

    Toplantı AİHM'in cemevlerine yönelik ayrımcılık yapıldığına dair kararıyla aynı güne denk geliyor.

    Başbakan Davutoğlu buluşmanın AİHM kararıyla bir ilgisi olmadığını söyledi. Davutoğlu "Tamamen yerli bir süreçtir ve öyle devam edecek" dedi.

    AİHM, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı'nın (Cem Vakfı) camileri, kiliseleri ve sinagogları elektrik faturasından muaf tutma uygulamasının cemevlerine de uygulanması talebini reddeden Türk mahkemesinin ayrımcılık yaptığına karar verdi.

    Adımlar Hacıbektaş ile başladı

    Hükümet Alevi açılımını yaklaşık bir ay önce, Muharrem ayının başında raftan indirdi. Öncelikle Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla Başbakanlık'ta bir ekip oluşturuldu ve daha önce düzenlenen çalıştay raporları gözden geçirildi.

    Davutoğlu Aleviler için kutsal olan Muharrem ayının 13. gününde Hacıbektaş'a gitti. Davutoğlu burada deyim yerindeyse açılımın ucunu araladı. Aleviler için kutsal olan türbelere girişte ücret alınmayacağını açıkladı. Başbakan din dersi kitaplarının da gözden geçirileceği mesajını verdi:

    "Eğer herhangi bir din, bir mezhep bu derslerde aşağılanıyorsa, kötüleniyorsa bunu kaldıralım. Ama ben isterim ki her Sünni, Hacıbektaş'ı okusun; her Alevi, Mevlana'yı okusun. Ama tahkir ve öteleme varsa, bundan sorumlu bir kardeşiniz olarak ben müdahale edeceğim."

    İkinci durak Tunceli oldu

    Hacıbektaş'ta "Dersim modern Kerbela'ydı" diyen Davutoğlu'nun daha sonraki durağı Tunceli oldu.

    Tunceli'de cemevini ziyaret eden Davutoğlu, Tuncelililerin en önemli taleplerinden olan Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesi konusunda bir şey söylemedi ama konuşmasında sık sık "Dersim" ifadesini kullandı. Tunceli'de eski kışlanın müzeye dönüştürüleceğini, adının Dersim Müzesi olacağını, Aleviler için kutsal ziyaret yerlerinin yollarının yapılacağını ve Tunceli Üniversitesi'nin adının Munzur olarak değiştirileceğini açıkladı.

    Kaynak: Al Jazeera

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Ahmet Davutoğlu Faruk Çelik Hacıbektaş Osman Sert Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title