Haberler

Dava Açmak İsteyen Avukattan, Ayının Vekaletini İstediler

Kastamonu'da, mezar açan boz ayının uyuşturularak başka bir bölgeye götürüldüğü iddiaları hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğünden bilgi ve belge isteyen avukata, ayının vekili olup olmadığını sordular.

Kastamonu'nun Ağlı ilçesine bağlı Yağlıca mahallesinde 50 gün önce defnedilen Halil Ünivar'ın mezarını kazıp cesedinin bir kısmını yiyen ayı için ilk önce tespit edilerek vurulması kararlaştırıldı. Doğa ve hayvanseverlerin tepkisi sonrası Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü, boz ayının uyuşturularak başka bir bölgeye taşınmasını sağladı.

Kastamonu'da avukatlık yapan hayvansever Av. Evren Karaahmet, uyuşturularak başka bir bölgeye taşındığı ileri sürülen ayı hakkında bilgi ve belge talep etti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü, bu talebe karşılık olarak bilgi ve belge verebilmesi için ayının vekaletnamesini istedi. Kendisine gönderilen belgeyi okuyan Karaahmet, büyük şaşkınlık yaşadı.

Ağlı ilçesinde bir boz ayının mezardaki cesedi parçaladığının gündeme geldiğini hatırlatan Avukat Evren Karaahmet, "Bu konu basına intikal etti. Akabinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü, bu ayının foto kapan yöntemiyle tespit edilerek ortadan kaldırılacağı belirtildi. Bu hepimizin dikkatini çekti. Özellikle yaban hayatına duyarlı çevrelerin çok büyük bir tepkisine neden oldu. Bu tepki üzerine, mezar açan boz ayının uzman ekiplerce foto kapanla tespit edilmesinin ardından uyuşturucu iğne ile uyutularak, bir başka bölgeye taşınacağı açıklandı. Bunun sonucunda boz ayının uzmanlar tarafından uyutularak, başka bir yaşam alanına transfer edildiğine dair basında başka haberler çıktı. Bu haberlerde de bir fotoğraf yayınlandı. Bir pikabın arkasında yatan boz ayı resmi bulunuyordu. En azından boz ayının itlaf edilmediği düşüncesi biraz bizi rahatlattı. Fakat hemen arkasından boz ayının öldürüldüğüne dair bir takım söylentiler çıktı. Bu konuda görgü tanıkları olduğu söylendi" dedi.

"AYIDAN NOTERDE VEKALET ALACAĞIZ"

Hem bilgi edinme hakkı kanunu hem de icra ettiği avukatlık mesleği gereği avukatlık kanunundan doğan hakkını kullanarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaatta bulunduğunu açıklayan Av. Karaahmet, "Dilekçemde, mezar kazan bu boz ayıyla ilgili bir kararınız var mıdır? Varsa ben, bu karardan bir örneğini görmek istiyorum, bu kararınıza istinaden bende dava açarım hakkınızda. Ayrıca yine avukatlık kanununun ikinci maddesinden doğan hakkımı kullanarak, mezar açan ayının tespit edilmesiyle ilgili uyutulması ve başka bir bölgeye transfer edilmesi sürecinde tutulmuş bir tutanak, bir zabıt, çekilmiş bir fotoğraf veya görüntü var mıdır? Varsa bunları görmek istiyoruz' dedim. Doğaseverler olarak bu bizlerin en doğal hakkıdır" diye konuştu.

Hukukçu olarak yasal bir süreç başlatacaklarını anlatan Karaahmet, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden bütün bilgilere vakıf olmak gerekiyor. Bana, kanunen bu bilgileri vermek zorunda olan kurum, çok enteresan bilgiler verdi. Yine kurum, verdiği cevapta avukatlık kanununun ilgili maddesine atıfta bulunarak, bu belgelere, bu bilgilere ulaşabilmeniz ancak bir vekaletname ibraz etme halinde mümkündür dedi. Ben, şimdi düşünüyorum. Nasıl vekaletname ibraz edebilirim, kimin adına yapabilirim. Aklıma gelen ilk kişi, boz ayı oluyor. Şimdi biz, boz ayıyı bulacağız, ikna edeceğiz, notere götüreceğiz ve bir vekalet alacağız. Ancak bize, bu bilgileri böylelikle vereceklerini söylüyorlar. Bir de tabi şu ihtimal var. Çokta kuvvetli bir ihtimal oluyor. Eğer bu ayıyı itlaf etmişlerse, o zaman işler daha da karışık hal alıyor. Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edeceksiniz. Bir veraset ilanı çıkaracağız. Bundan sonra boz ayının hanımlarını ve çocuklarını bulacağız. Bulduktan sonra onların adına müracaatta bulunacağız. Böyle hakikaten trajikomik bir durum var ortada. Yaban hayatını korumakla görevli bir kurumun, Kastamonu ormanlarının bana göre en nadide hayvanlarını tanımaması, bu hayvanın doğasını tanımaması çok üzücü bir durum. Boz ayı olarak bilinen yaban hayvanı, doğada en hassas hayvanlardan biri olarak bilinmektedir. Yani boz ayılar, yaşam alanlarına yapılan müdahalelerden çabuk rahatsız olan ve doğayı en hızlı terk eden, doğadaki tahribatın bir nevi göstergesi olan hayvandır."

"TÜRÜN YAŞAMASI GURUR VERİCİ"

Türkiye'nin tek pan parkına sahip Kastamonu ormanlarında, boz ayı türünün rahatça yaşayabilmesinin aslında kendileri için gurur verici olması gerektiğini ifade eden Av. Karaahmet, "Gerek geçmişte yakındığımız göç nedeniyle, gerek doğanın özelliği nedeniyle bu kadar bakir, bu kadar saf alanı hala muhafaza edebiliyorsak, bizim için övgü kaynağı olmalıdır" şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğünün, boz ayının doğasını bilmediğini iddia eden Karaahmet, şunları kaydetti:

"Boz ayılar, sonbahar dönemlerinde kış uykusuna hazırlık yapar ve günde neredeyse bir kilo kazanacak şekilde hızlı bir beslenme içerisine girer. Bu dönemde, aşırı beslenme nedeniyle bazen ayılar, yaşam alanlarının dışına çıkarak hatta yerleşim alanlarına yaklaşarak ahırlara, tarlalara, arı kovanlarına kadar gelmesi görülebilir. Maalesef son yıllarda, biraz beslenme alanlarının daralması ve ormanlık alanda beslenme çeşitliliğinin azalması nedeniyle aç kalan ayılar, işi mezar kazma noktasına kadar getirmiştir. Bu hayvanın doğasından ve biyolojik özelliklerinden kaynaklanan bir durumdur, hem de biraz biz insanların ayının yaşam alanlarını daraltarak ormandaki meyve ağaçlarını budayıp ortadan kaldırarak bunlara sebebiyet verdik. İşin özüne baktığımız zaman buradaki hassasiyetimiz, asli görevi yaban hayatını korumak olan bir kurumun, direk hassasiyete duyarlı davranış göstermemesi hem de bilgi edinme kanunundan hem avukatlık kanunundan doğan bilgi edinme hakkını, şeffaf devlet ilkesi ihlal edilerek engellenir olması ama bende, bir hukukçu olarak bu konunun takipçisi olacağım. Bu konuyu sonuna kadar takip ederek, ilgililer hakkında da gerekli işlemlerin yapılması için gerekli yerlere müracaatlarımı yapacağım."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü Oğuz Bayezit de, "Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum. Avukatlık kanununu bahane ederek belgeleri talep etti" dedi. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kastamonu Ağlı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title