Haberler

Datçalı Marangozu, Dünya "Puzzleların Efendisi" Olarak Tanıyor

Güncelleme:

Muğla'da yaşayan Yavuz Demirhan okuduğu biyoloji bölümünü sevmeyip Meksika'da marangozluk öğrendi. Yaptığı puzzlelarla dünya onu "puzzleların efendisi" olarak tanıdı.

Muğla'nın Datça ilçesinde yaşayan marangoz Yavuz Demirhan, yaptığı 3 boyutlu yapbozlar, Japonya'dan Kanada'ya birçok ülkede koleksiyonerler tarafından satın alınıyor. Demirhan'ın yapbozlarını Uluslararası Puzzle Federasyonu da ödül kupası olarak seçti.

OKUDUĞU BÖLÜMÜ SEVMEDİ, MEKSİKA'DA MARANGOZLUK ÖĞRENDİ

Almanya'da üniversite okurken biyoloji bölümünü sevmediğini fark eden Yavuz Demirhan, uluslararası bir değişim programı ile iki haftalığına Meksika'nın Oaxaca eyaletine gitti. Tanıştığı bir arkadaşının atölyesinde zaman geçirmek için internette gördüğü yapbozu yapmaya başladı. Yapbozun yapımı iki hafta sürdü ve sonunda elinde işleyen bir ürün olduğunu görünce hayatının anlamını bulduğunu fark etti. Meksika'da 8 yıl yaşayarak marangozluğun tüm detaylarını öğrendi ve üç boyutlu yapbozlar tasarlayıp üreten bir ustaya dönüştü.

LATİN DÜNYASI ONU "PUZZLELARIN EFENDİSİ" OLARAK TANIDI

Latin dünyasında 'puzzleların efendisi' olarak tanınan Yavuz Demirhan, 2010 yılında Meksika serüvenine son verip Datça'da yaşayan ailesinin yanına döndü. Ege'nin incisi Datça'da kendisine atölye kurdu. Demirhan, Meksika'da öğrendiği marangozluk sayesinde 350'yi aşan farklı türdeki yapbozlar ve oyunlarını dünyaya satıyor.

"OAXACA, SANATA VE SANATÇIYA BÜYÜK İLGİ DUYAN BİR ŞEHİR"

Genç tasarımcı Demirhan, "Oaxaca, sanata ve sanatçıya büyük bir ilgi duyan şehir. Yüzyıllardır el emeği üretim yapıyorlar. Şehrin her köşesinde marangoz, resim, seramik atölyeleri var. Paranın çok geçmediği bu eyalette eski usul takas yöntemi ile bir şeyler alıp satabiliyorsunuz. Ben de atölyelerini kullandığım insanlara puzzle vererek geçimimi sağladım." dedi.

"DEĞİŞİK PUZZLE KATEGORİLERİNDE ÇALIŞIYORUM"

15 yılda, farklı model ve çeşitte yapboz ürettiğini söyleyen Demirhan, "Değişik puzzle kategorilerinde çalışıyorum. Üç boyutlu mekanik oyunlar tasarlayıp, üretiyorum ya da mozaik oyunlar yapıyorum. Bir de kaydırma oyunları var. Son sırada da yerleştirme oyunları. Bu akıl küplerini hiçbir kimyasal kullanmadan yapıyorum. Çok çeşitli müşteri kitlesine sahibim. Bu oyunlara çocuklar ve koleksiyonerler kadar görme engelliler de ilgi duyuyor. Geometrik şekilleri algılama hisleri çok kuvvetli. Şu ana kadar hiç kişiye özel puzzle yapmadım ama bir görme engelliyi ya da otizmliyi yakından tanıyarak bir çalışma yapmayı istiyorum." dedi.

"PUZZLE TASARLAMANIN VE ÜRETMENİN BİR EĞİTİMİ YOK"

Sevmediği şeyleri hayatı boyunca öğrenemediğini belirten Demirhan, "Puzzle tasarlamanın ve üretmenin bir eğitimi yok. İlk makinenin karşısına geçtiğimde saatlerce ona bakmıştım. 'Hadi başla artık' dediklerinde bile hemen başlayamamıştım. Ama o andan itibaren makineler ile aramda duygusal bir bağ oluştu. Kullandığım makinelere çok büyük bir saygı duyuyorum. Çünkü ufacık bir dikkatsizlik bizim işimizde sizi parmağınızdan edebilir. Bu yüzden ki dünyada çoğu puzzle üreticilerinin dokuz parmağı vardır. Bir parmaklarını iş kazasında kaybetmişlerdir. Ben bu işi severek yapıyorum." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE PUZZLE GÖRMEMİŞ İNSANLAR VAR"

Demirhan, Uluslararası Puzzle Federasyonu'nun gerçekleştirdiği organizasyonun ödül kupasının kendi puzzle tasarımlarından oluştuğunu söyleyerek, "Türkiye'de hayatında hiç puzzle görmemiş insanlar var. Ben puzzle yapma misyonumu Türkiye'de bu işi yaymak ve öğretmek gibi görüyorum." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Japonya Kanada Muğla Datça Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title