Haberler

Datça'da Yabani Zeytin Aşılama Çalışması

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler, Datça yarımadasında 5 bin adet yabani zeytin aşılaması yapıyor.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler, Datça yarımadasında 5 bin adet yabani zeytin aşılaması yapıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğün "Delice Eylem Planı" kapsamında, Datça yarımadasında bozuk ormanlık alanlarda doğal yayılış gösteren ve "delice" olarak adlandırılan yabani zeytinlerin aşılama çalışmaları devam ediyor.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında Datça Orman İşletme Şefliğince yürütülen çalışmayla, Datça bademinden sonra Datça'ya özgü memecik zeytinin yarımadada yaygınlaştırılarak yöre halkına ekonomik katkı sağlanması amaçlanıyor.

Zeytin aşılama konusunda uzman bir ekip tarafından yapılan çalışmalarda ilk önce çalılık ve makilik alanda bulunan delicelerin etrafı kesim motorlarıyla temizleniyor. Delicenin gereksiz kısımları alındıktan sonra aşılama yapılacak gövde kısmı hazır hale getiriliyor. Datça yöresine has memecik zeytininden alınan kalemler yabani zeytinin gövdesine aşılanıyor. Özel hazırlanmış killi çamur harcıyla aşılanan bölge sıvanıyor ve ardından sarılıyor.

Datça yarımadasında pilot bölge olarak seçilen Hızırşah, Sındı ve Emecik mahallelerinde yürütülen çalışmanın bu yılki etabında 5 bin delicenin aşılanması hedefleniyor. 3 yıl boyunca orman teşkilatınca bakımları yapılacak olan zeytinler daha sonra kura yöntemiyle köylülere dağıtılacak.

Muğla ve Aydın'da 75 bin delice aşılanacak

Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, yıl sonu itibarıyla Muğla ve Aydın'da 75 bin delicenin aşılanmış olacağını kaydetti. Çelik, "2016 yılı sonuna kadar 7 bin 500 dekar alanda 75 bin adet delicenin aşılanmasını planladık. Delice aşılama sezonu olan şu günlerde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Programımızı başarıyla tamamlayacağız. Aşılanan delicelerin bakımını 3 yıl teşkilatımızca yaptıktan sonra köylülerimize ücretsiz olarak dağıtacağız." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Marmaris Delice Muğla Datça Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title