Haberler

Datça'da Mevsimin İlk Bademi Toplanıyor

DURMUŞ GENÇ - Türkiye'nin birçok şehrinde kar yağışı ve soğuk hava etkili olurken Datça ilçesinde Badem ağaçları meyve vermeye başladı.

Türkiye'nin farklı kentlerinden insanlar, bademlerin çiçek açtığı ve çağla olduğu dönemlerde bölgeye gelerek ortaya çıkan doğal güzelliği izliyor.

Datça'da şubat ortasında mevsimin ilk bademlerini toplayan üreticiler, çağla bademleri İstanbul, İzmir, Antalya, Denizli ve Bursa'daki toptancılara satıyor.

Cumalı Mahallesi Muhtarı Semih Çuhadar, Datça Yarımadası'nın büyük bölümünde badem yetiştiğini söyledi.

Türkiye'nin büyük bölümünde kar yağışı ve soğuk havanın etkili olduğunu belirten Çuhadar, "En meşhur bademimiz Palamutbükü, Cumalı ve Yaka köylerinde üretiliyor. Badem bizim milli servetimiz. İlk badem çağlaları çıkmaya başladı ve piyasada satılıyor. Türkiye'de mevsimin ilk bademi Datça Palamutbükü'nde toplanıyor" dedi.

Datça bademinin erken çıkmasından ziyade lezzet olarak da farklı olduğunu vurgulayan Çuhadar, "Datça'da yaşayanlar için badem en önemli gelir kaynaklarından biri. Türkiye'de badem ilk Palamutbükü'nde çıkar. Bu yılın bademleri de toplanmaya başladı. Yıllık yaklaşık 200 ton hasat yapılıyor. Şu anda kilosu 50-60 liradan satılıyor" diye konuştu.

Palamutbükü köyünde yaşayan Yaşar Çuhadar ise geçen yıla göre daha iyi ürün aldıklarını anlatarak, şunları söyledi:

"Datça genelinde yaklaşık 5 bin badem ağacı bulunuyor. Şubat ayının ilk günlerinde çiçek açan badem ağaçları çağla vermeye başladı. Palamutbükü'nde topladığımız ilk bademleri satışa sunduk. Şu anda Türkiye'nin bazı illerine göndermeye başladık. Biz ilk bademleri 50 liradan satıyoruz fakat marketlerde 80 ila 100 lira arasında fiyatları değişiyor."

Palamutbükü'nde yaşayan Ayhan Karayurt ise topladıkları bademlerin bir hafta sonra Avrupa'da sofraları süsleyeceğini dile getirdi.

Bu arada hava sıcaklığının son bir haftadır 18 derecenin altına düşmediği Datça ve köylerinde baharın renkleri herkesi büyülüyor.

Rengarenk çiçeklerle kaplanan kırlar da başta İstanbul olmak üzere farklı kentlerden gelen fotoğraf sanatçılarına muhteşem bir manzara sunuyor.

Kaynak: AA / Yerel

İstanbul Türkiye Datça Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title