Haberler

Darphanede 99 Çuval Altın Bulundu

Güncelleme:

İstanbul'da Sayıştay, Darphane'ye ait bir depoda sahipsiz 99 çuval altın buldu. Küçük keseler halinde çuvallarda bulunan altınların piyasa değerinin 16 milyon lirayı bulduğu belirtildi.

Hazine hesaplarını inceleyen Sayıştay, Darphane'ye ait bir depoda 99 çuvalın içinde çoğunluğu mücevher, altın ve gümüş bulunduğunu belirledi. Ortaya çıkan çuvallarla ilgili Mehmet Şimşek, 'Hazine'ye ait değil' derken, Nurettin Canikli, 'Emanetteki altınlar' bilgisini verdi.

Hazine Müsteşarlığı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerine, İstanbul'da Darphane'nin deposunda bulunan altınlar damga vurdu. Hazine Müsteşarlığı'nın hesaplarını inceleyen Sayıştay, Darphane'ye ait bir depoda 99 adet çuvalın içinde altın ve gümüş olduğunu tespit etti. Bu altın ve gümüşün büyük bölümünün de mücevher olduğu belirlendi. Konu, Hazine'nin bütçe görüşmelerinde gündeme geldi.

"EKONOMİYE KAZANDIRILSIN"

Sayıştay Raporu'na göre, çuvalların varlığını ilk olarak Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Kontrolörleri tespit etti. Buna göre, 99 çuvalın her birinde çeşitli ebatlarda ortalama 40-50 kese yer alıyor. Bu keseler içinde de irili ufaklı altın, gümüş gibi değerli madenler, taşlardan yapılmış takı ve ziynet eşyası, külçe altın, çubuk halinde gümüş ve tarihi değer taşıyan madeni paralar bulundu. Sayıştay, bu varlıkların değer tespitinin yapılmasını isterken, çuvallarda bulunan altın, kolye, bilezik, gerdanlık gibi menkul malların niteliklerinin tespit edilmesinin mümkün olmadığı ve bu nedenle sayımının yapılamadığı kaydedildi.

Raporda ayrıca, gümüş deposunda her biri 30-35 kilo ağırlığında 150-200 adet gümüş külçe bulunduğu, bu külçelerin tartı ya da kantar bulunmaması, taşıma ve tartma için yeterli eleman olmaması nedeniyle sayımlarının yapılamadığının bildirildiği kaydedildi. Sayıştay, bu altın, mücevher ve gümüşlerin mevcut durumda muhafaza edilmesinin zorlaştığının görüldüğünü, bu nedenle söz konusu varlıkların ekonomiye kazandırılması için yasal düzenleme yapılması önerisinde bulundu.

ŞİMŞEK: ALTINLAR HAZİNE'YE AİT DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Darphane'nin o depoyu Istanbul Defterdarlığı'ndan kiraladığını belirterek, "Defterdarlık'ın icra yoluyla bir şekilde depoladığı ziynet eşyası. Hazine ile alakası yok. Sayıştay bunu bilmesine rağmen böyle bir rapor yazılmış. O altınlar bize ait değil" dedi. Bunun üzerine MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Maliye'nin altınlarının neden orada olduğunu sorarak, "Vergileri altın gümüş olarak mı tahsil ediyorsunuz. Ben ikna olmadım. Maliye altın mı topluyor" diye konuştu. Şimşek, konunun Maliye'ye sorulmasını istedi. Günal da "Sayıştay yalan mı söylüyor" diye tepki gösterdi.

15 MİLYON 990 BİN KÜSUR TL'LİK VARLIK

Sayıştay denetçisi de söz alarak, varlıkların 2015 yılı sonu itibarıyla "15 milyon 990 bin küsur lira" olarak göründüğünü belirterek, "Kamu idaresinin cevabında, altınların Maliye Bakanlığı veya Istanbul Defterdarlığı'na ait olduğuna ilişkin bir açıklaması yok. Değerleme çalışması yapıldığı belirtiliyor" dedi.

CANİKLİ: EMANETTEKİ ALTINLAR

Tartışmanın büyümesi üzerine Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklama yaparak, şu bilgiyi verdi: "Bu menkullerin Hazine'yle hiçbir alakası yok. Bunlar çeşitli vesilelerle farklı kurumlardan gelen, el konulan, müsadere edilen ve emanete alınarak orada korunan değerler. Çeşitli illerden, cumhuriyet savcılıklarından, kaymakamlıklardan ve muhasebe birimlerinden değer tespiti yaptırılarak belirlenen tutarlar. Sadece hesap ismi 'Hazine hesabı', yoksa Hazine'yle alakası yok. Sayıştay bunu atlıyor. Mahkemeler sonuçlanıp Hazine'ye devredilirse farklı muamele yapılır."

"ÜÇ ANAHTARLA AÇILIYOR"

Canikli, bu çuvalların kasalarda muhafaza edildiğini belirtirken, "3 anahtarı varmış, 2 anahtar Saymanlık Müdürü'nde, 1 anahtar da veznedarda. Açılıp kapanması komisyon huzurunda tutanakla tespit ediliyor. Ayrıca menkul varlıkların bulunduğu depo kamera sistemiyle kontrol ediliyor. Yani hepsi belli, kayıtlı, kayıtdışı falan değil" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Nurettin Canikli Mehmet Şimşek Sayıştay Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title